Annonce
Livsstil

Andtiljul.dk: Fra ælling til andesteg på 14 uger

De fleste af Kurt Quistgaards ænder bliver solgt i gårdbutikker; både i hans egen, som ligger på Bøsørevej i Hesselager, og mange andre steder i landet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kurt Quistgaard modtager hvert år i juni 2500 daggamle ællinger fra Holland. Et halvt år senere lander de på danskernes juleborde med brun sovs og rødkål som tilbehør.

De er mindre end en uge gamle og gule som solen på en børnetegning.

- Pip, pip, pip, lyder det fra 2500 ællinger, der bevæger sig lidt ligesom stærene i fænomenet sort sol - bare på et staldgulv.

Som små gule bølger driver de rundt i strøelsen, og flere steder skyder gule muldvarpeskud med over 50 ællinger op i luften.

Annonce

Indhegningen er rund, for var den firkantet, kunne ællingerne søge sammen i et hjørne, hvis de blev bange, og så ville dem, der lå nederst, dø. De gule muldvarpeskud ser måske nok voldsomme ud, men der sker ikke noget med ællingerne - heller ikke de nederste, siger Kurt Quistgaard, som opdrætter ænder og har Andtiljul.dk.

- Faktisk hjælper klyngerne mig med at se, om temperaturen i rummet er rigtig. Hvis der for eksempel ligger for mange sammen, er der ikke varmt nok, siger han ud i den tætte og tunge luft.

Varmt og godt

Der er cirka 30 grader i rummet. Det skal der være i starten, og derefter skruer Kurt Quistgaard gradvist ned for varmen, så ællingerne, når de er 14 dage gamle, er robuste nok til at kunne tåle at komme ud i en åben stald.

- Gullerne, gullerne, gullerne, kalder Kurt Quistgaard, og det store gule hav sender en tidevandsbølge af ællinger over mod ham.

- De er meget tillidsfulde og kontaktsøgende, når de er små, men når de bliver større, bliver de lidt mere sky.


Hvede får ting til at hæve - tænk på et franskbrød. Ænderne bliver fede af at spise hvede, men det svinder ind, når de kommer i ovnen, og så står man pludselig med en kanariefugl og ikke en and i ovnen juleaften. Sådan skal det ikke være.

Kurt Quistgaard, ejer af Andtiljul.dk


Når ællingerne er 14 uger gamle, sendes de til et slagteri i Flensborg. 13-14 mand bruger et par timer på at indfange ænderne og få dem i transportkasser. De bliver slagtet på en dag. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nogle af ællingerne er i deres iver faldet over nogle bradepander med foder, som står på gulvet.  I starten får ællingerne foder på den måde, i bradepander, for så behøver de ikke at søge efter den - de falder praktisk talt over den. Er de for længe om at komme i gang med at spise, når Kurt Quistgaard modtager dem som daggamle ællinger, dør de:

- Når de sælges som økologiske ænder, må de ikke have spist, inden de lander ved mig, men på tredjedagen, efter de er udklækket, har de ikke mere mad med fra ægget, og så dør de. Derfor er det vigtigt, at de hurtigt kommer i gang med at spise, siger Kurt Quistgaard.

Ællingerne stimler sammen for at få varmen. De første dage skal der være 30 grader, for at de kan overleve. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Af samme grund sover Kurt Quistgaard nær ællingerne de første 14 dage af deres liv, og ligesom menneskebørn kræver ællingerne meget opmærksomhed - også om natten.

- Jeg er oppe hver fjerde time hver nat for at skrabe tørt ved vandtruget og fylde op med vand og foder. De kan ikke tåle at blive våde.

Annonce

En stor verden

Ællingerne er af racen hvid landand. Men det er ikke nok at købe den rigtige race, når man skal have ællinger, det betyder også noget, hvilken familie ællingerne kommer fra, fortæller Kurt Quistgaard.

- Du skal også have den rigtige familie. Du skal have nogle ællinger, som passer til det, du gerne vil, og jeg vil for eksempel gerne have, at de er rimelig sygdomsfrie, at de kommer hurtigt i gang med at spise, er kødfulde og går ordentligt. Jeg havde på et tidspunkt nogle ællinger, som gik mærkeligt. Der var ikke noget i vejen med dem, men det så bare skævt ud.

Når ællingerne er kommet godt igennem de første 14 dage, flytter Kurt Quistgaard dem ud i en 800 kvadratmeter stor stald, han tidligere havde køer og kvier i, og efter en uge i stalden åbner han porten til en halvanden hektar stor mark, som ællingerne kan boltre sig på.

Det kræver dog mod at komme fra stalden til marken, fortæller Kurt Quistgaard og peger på kanten, hvor betongulvet stopper, og marken begynder.

- Når de kommer dertil, bliver verden for stor for dem. Det kan sagtens tage dem en uge at overkomme frygten og gå ud på marken.

Rundt om marken står et dyrehegn og rævehegn i 15 og 30 centimeters højde. Luftangreb kan Kurt Quistgaard dog ikke gøre meget ved, hvorfor der ryger et par ællinger til sølvmågerne hvert år.

- De udvælger sig de svageste. Det kan godt være lidt barskt at se på, siger han.

Annonce

Fra and til kanariefugl

Det er syvende år, at Kurt Quistgaard opdrætter ænder, og han har kun et hold om året. Det vil sige, at de ællinger, som går rundt i det gule hav, ender på de danske juleborde.

De første bliver solgt omkring mortensaften, og resten opbevarer Kurt Quistgaard i fryseren, indtil det er jul. Alle ænderne mister livet, når de 14 uger gamle. På det tidspunkt ligger gennemsnitsvægten på 3,5 kilo, hvilket er nok til at mætte en stor familie.

Kurt Quistgaards ællinger er af racen hvid landand. De første 14 dage efter, at han har modtaget dem, ser han til dem mindst hver fjerde time - også om natten. Efter 14 uger bliver de slagtet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Når ællingerne bliver lukket ud på marken, følger disse tre foderbeholdere med. Ællingerne når at spise cirka 60 ton foder, inden de bliver slagtet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kurt Quistgaard kunne, hvis han ville, fodre ænderne med hvede op mod slagtningen, men det har han ikke lyst til.

- Hvede får ting til at hæve - tænk på et franskbrød. Ænderne bliver fede af at spise hvede, men det svinder ind, når de kommer i ovnen, og så står man pludselig med en kanariefugl og ikke en and i ovnen juleaften. Sådan skal det ikke være, siger han.

Juleanden

Der produceres cirka en million ænder i Danmark om året under navnet ”Dansk And”. Desuden foregår der en mindre produktion på lokale gårde.

En and slagtes typisk, når den er omkring otte uger. Det gælder både den konventionelt opdrættede og den økologiske frilandsand. Op til højtiderne er det muligt at få en mere kødfuld fjorten-ugers-and.

En and fra frost koster i detailhandlen 100-200 kroner. En økologisk and fra frost koster cirka det dobbelte. En fersk and kan fås fra 300-400 kroner.


Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Gaver mellem ægtefæller og fremtidsfuldmagt

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Livsstil

Oplev julens magiske væsner på Moesgaard: - Sløret mellem menneskenes og væsnernes verden er tyndt i juletiden

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Annonce