Annonce
Aabenraa

Mødre sagde haps: Ny ordning kan blive permanent

Siff Vanghøj (yderst til højre) var med i en gruppe mødre, der opfordrede Aabenraa Kommune til at genindføre muligheden for at få tilskud til pasning af eget barn. Hun har selv søgt puljen for to af sine tre børn. Arkivfoto: Timo Battefeld
Mødre i Aabenraa Kommune har taget så godt imod den genindførte mulighed for tilskud til pasning af eget barn, at udvalgsformand håber, den bliver permanent.
Annonce

Aabenraa: Kirsten Nørgård Christensen (V), formand for Aabenraa Kommunes børne- og uddannelsesudvalg, var glad, da pengene til at genindføre ordningen med tilskud til pasning af eget barn blev fundet i budgettet for 2020. Hun var glad, da hendes udvalg i begyndelsen af december vedtog rammerne for ordningen. Og hun er ikke mindre glad, efter ordningen er skudt i gang.

15 forældre har søgt om tilskud til pasning af eget barn, og det betyder, at man foreløbig har brugt 570.000 kroner af den million kroner, der er i puljen for 2020. Og tømmes puljen, så kan man stadig søge, fordi udvalget skal supplere fra eget budget.

- Det, synes jeg, er rigtig godt. Det tyder på, det var rigtigt, at vi genindførte ordningen. Jeg havde nok ikke forventet, at så mange var med så hurtigt, siger Kirsten Nørgård Christensen.

Når man ansøger om tilskuddet, er der en række kriterier, der skal være opfyldt - som tilstrækkelige danskkundskaber, og at børnene ikke må have behov for særlig støtte - men som hjemmepasser bliver der også ført tilsyn.

- Det er ligesom, når man hjemmepasser sine børn uden tilskud. Vi har en tilsynsforpligtelse over for alle børn i kommunen. Det lidt specielle her er så, at nogle har lavet en ansøgning, der gælder tre måneder, mens andre har gjort det for maksimumperioden, der er til udgangen af 2020, siger Jacob Svarre Winther, dagtilbudschef i Aabenraa Kommune.

Med den her søgning er behovet der, og jeg synes, forældrene skal have størst mulig valgfrihed, når det gælder pasning af deres børn.

Kirsten Nørgård Christensen (V), formand for børne- og uddannelsesudvalget

Annonce

Ønsker permanent ordning

En af de kvinder, der var med til at gøre opmærksom på behovet tilskud til pasning af eget barn, er nu også sprunget med på vognen.

- Min yngste kan jeg få tilskud til resten af året, så det har jeg søgt om, og den næste har jeg søgt om indtil maj, hvor han fylder fire, fortæller Siff Vanghøj.

- For os betyder det noget økonomisk, at vi får et ekstra tilskud. Ellers skal vi udelukkende leve af min mands indtægt. Jeg synes også, det har en signalværdi, at man som kommune vælger at støtte alternativer til institutioner, siger Siff Vanghøj, der i øjeblikket har tre børn, hun hjemmepasser: Sønnerne Lasse på et år og Tore på tre år, og så datteren Asta på fem år, som forældrene dog planlægger at sende i institution.

Der er tale om en pulje, der kun dækker 2020, men Kirsten Nørgård Christensen er parat til at arbejde på, at den bliver en permanent del af budgettet.

- Mit succeskriterium er opfyldt. Med den her søgning er behovet der, og jeg synes, forældrene skal have størst mulig valgfrihed, når det gælder pasning af deres børn, siger Kirsten Nørgård Christensen.

Noget, som Siff Vanghøj er helt enig med udvalgsformanden i.

- Bestemt, og det er en tendens på landsplan, fordi flere og flere bliver opmærksom på muligheden, mener Siff Vanghøj.

Sådan regnes beløbet ud

  • Ifølge dagtilbudsloven kan tilskuddet til hjemmepasning højst udgøre 85 procent af "billigste nettodriftsudgift per plads i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen".
  • I Aabenraa Kommune er beslutningen, at der gives et tilskud på 62,5 procent. Det bliver til 5066 kroner for de 0-2-årige og 2999 kroner for de tre-årige.
  • Der er sat én millioner kroner af i 2020 til ordningen. Bliver pengene ikke brugt, overføres resten til cykelstipuljen. Kommer det til at koste mere, må børne- og uddannelsesudvalget selv finde pengene inden for deres eget budget.
  • I den model, forvaltningen har fremlagt, og som er beregning ud fra, hvor mange der tilbage i 2013 benyttede ordningen, kan rundt regnet 14 0-2-årige og 5 treårige passes derhjemme for det afsatte beløb.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce