Annonce
Aabenraa

Mødre sagde haps: Ny ordning kan blive permanent

Siff Vanghøj (yderst til højre) var med i en gruppe mødre, der opfordrede Aabenraa Kommune til at genindføre muligheden for at få tilskud til pasning af eget barn. Hun har selv søgt puljen for to af sine tre børn. Arkivfoto: Timo Battefeld
Mødre i Aabenraa Kommune har taget så godt imod den genindførte mulighed for tilskud til pasning af eget barn, at udvalgsformand håber, den bliver permanent.

Aabenraa: Kirsten Nørgård Christensen (V), formand for Aabenraa Kommunes børne- og uddannelsesudvalg, var glad, da pengene til at genindføre ordningen med tilskud til pasning af eget barn blev fundet i budgettet for 2020. Hun var glad, da hendes udvalg i begyndelsen af december vedtog rammerne for ordningen. Og hun er ikke mindre glad, efter ordningen er skudt i gang.

15 forældre har søgt om tilskud til pasning af eget barn, og det betyder, at man foreløbig har brugt 570.000 kroner af den million kroner, der er i puljen for 2020. Og tømmes puljen, så kan man stadig søge, fordi udvalget skal supplere fra eget budget.

- Det, synes jeg, er rigtig godt. Det tyder på, det var rigtigt, at vi genindførte ordningen. Jeg havde nok ikke forventet, at så mange var med så hurtigt, siger Kirsten Nørgård Christensen.

Når man ansøger om tilskuddet, er der en række kriterier, der skal være opfyldt - som tilstrækkelige danskkundskaber, og at børnene ikke må have behov for særlig støtte - men som hjemmepasser bliver der også ført tilsyn.

- Det er ligesom, når man hjemmepasser sine børn uden tilskud. Vi har en tilsynsforpligtelse over for alle børn i kommunen. Det lidt specielle her er så, at nogle har lavet en ansøgning, der gælder tre måneder, mens andre har gjort det for maksimumperioden, der er til udgangen af 2020, siger Jacob Svarre Winther, dagtilbudschef i Aabenraa Kommune.

Annonce

Med den her søgning er behovet der, og jeg synes, forældrene skal have størst mulig valgfrihed, når det gælder pasning af deres børn.

Kirsten Nørgård Christensen (V), formand for børne- og uddannelsesudvalget

Ønsker permanent ordning

En af de kvinder, der var med til at gøre opmærksom på behovet tilskud til pasning af eget barn, er nu også sprunget med på vognen.

- Min yngste kan jeg få tilskud til resten af året, så det har jeg søgt om, og den næste har jeg søgt om indtil maj, hvor han fylder fire, fortæller Siff Vanghøj.

- For os betyder det noget økonomisk, at vi får et ekstra tilskud. Ellers skal vi udelukkende leve af min mands indtægt. Jeg synes også, det har en signalværdi, at man som kommune vælger at støtte alternativer til institutioner, siger Siff Vanghøj, der i øjeblikket har tre børn, hun hjemmepasser: Sønnerne Lasse på et år og Tore på tre år, og så datteren Asta på fem år, som forældrene dog planlægger at sende i institution.

Der er tale om en pulje, der kun dækker 2020, men Kirsten Nørgård Christensen er parat til at arbejde på, at den bliver en permanent del af budgettet.

- Mit succeskriterium er opfyldt. Med den her søgning er behovet der, og jeg synes, forældrene skal have størst mulig valgfrihed, når det gælder pasning af deres børn, siger Kirsten Nørgård Christensen.

Noget, som Siff Vanghøj er helt enig med udvalgsformanden i.

- Bestemt, og det er en tendens på landsplan, fordi flere og flere bliver opmærksom på muligheden, mener Siff Vanghøj.

Sådan regnes beløbet ud

  • Ifølge dagtilbudsloven kan tilskuddet til hjemmepasning højst udgøre 85 procent af "billigste nettodriftsudgift per plads i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen".
  • I Aabenraa Kommune er beslutningen, at der gives et tilskud på 62,5 procent. Det bliver til 5066 kroner for de 0-2-årige og 2999 kroner for de tre-årige.
  • Der er sat én millioner kroner af i 2020 til ordningen. Bliver pengene ikke brugt, overføres resten til cykelstipuljen. Kommer det til at koste mere, må børne- og uddannelsesudvalget selv finde pengene inden for deres eget budget.
  • I den model, forvaltningen har fremlagt, og som er beregning ud fra, hvor mange der tilbage i 2013 benyttede ordningen, kan rundt regnet 14 0-2-årige og 5 treårige passes derhjemme for det afsatte beløb.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce