Annonce
Tønder

Mølle-modstandere vågnede op til hærværk flere steder: - Det føles rigtig grimt

Resterne af Jane Enemarks mølle-protestbanner i Birkelev ses her. Der er kun trærammen tilbage. Hvem der står bag hærværket, og dermed også ulovlig indtrængen på privat grund, vides ikke. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Natten til tirsdag er syv store "Kæmpemøller Nej Tak"-skilte fjernet eller ødelagt i Rejsby/Roager-området. Vindmøllemodstandere er forfærdede og har anmeldt hærværket til politiet.

REJSBY: Det var et trist syn, som Jane Enemark vågnede op til i Birkelev nord for Skærbæk tirsdag morgen.

På hendes parkeringsplads ved hjemmet havde der i nogen tid stået to store trærammer med bannere med budskabet "Kæmpemøller Nej Tak". De to bannerne var nu revet ud af rammerne og væk.

- Jeg troede først, at det kun var galt hos os. Men så fandt jeg ud af, at der var ødelagt og fjernet skilte flere steder i hele lokalområdet, siger Jane Enemark.

Hun er medlem af borgerbevægelsen "De bekymrede naboer", der er skeptiske overfor planerne fra svenske Vattenfall om at rejse 18 store vindmøller i Haved-området.

Annonce
Nogle har kørt systematisk rundt i området og er gået efter skiltene. Det er ubehageligt. Det føles rigtigt grimt.

Jane Enemark, vindmølle-modstander og udsat for hærværk, Birkelev

Grim følelse

Tirsdag formiddag stod det hurtigt klar, at det ikke kun var gået ud over bannerne i Birkelev, men at der var hærværk mod i alt syv opstillede kæmpe-plakater placeret rundt omkring i lokalområdet.

Det vækker ubehag hos Jane Enemark.

- Så er det ikke drengestreger længere. Nogle har kørt systematisk rundt i området og er gået efter skiltene. Det er ubehageligt. Det føles rigtigt grimt, siger hun.

Mølle-modstandere og mølle-tilhængere i Haved/Rejsby-området har tidligere stået stejlt over for hinanden, da de oprindelige planer med 29 vindmøller var til debat for fire år siden. Men uenigheden har aldrig resulteret i hærværk før.

- Det er meget bekymrende. Noget, vi altid har lagt meget vægt på er, at uanset om man er for eller imod, så skal vi have en ordentlig tone i debatten. Det har vi holdt os til. Vore bannere har været en ordentlig og demokratisk måde at vise sin holdning på. Det, vi nu har oplevet, hører ingen steder hjemme, siger Jane Enemark.

Ked af det

Formanden for RVB, "Foreningen for fremme af udvikling i Rejsby, Vodder og Brøns sogne", tidligere Skærbæk-borgmester, Svend Ole Gammelgaard, der arbejder for at realisere vindmølle-projektet, er helt enig.

- Jeg blev rigtig ked af det, da jeg hørte, hvad der var sket. Det hører ingen steder hjemme, og det tager vi total afstand fra. Vi respekterer, at nogle har en anden mening. Vi skal arbejde med saglige holdninger i stedet for vold, siger han.

Svend Ole Gammelgaard har ikke noget bud på, hvem der kunne stå bag hærværks-aktionen.

- Da jeg hørte om det, løb jeg faktisk vores medlemsliste igennem. Der var ikke én, som jeg kunne mistænke for at finde på sådan noget. Det er så ærgerligt, at det er sket. Der kan være brodne kar i alle lejre, siger han.

Projektet

Det nye Haved-projekt med 18 vindmøller på hver 180 meter vil ifølge RVB ("Foreningen til fremme af udvikling i Rejsby, Vodder og Brøns sogne") give et økonomisk afkast til udvikling i de tre sogne på samlet 180 millioner kroner i møllernes forventede levetid på 30 år.

Det svarer til et årligt afkast på seks millioner kroner.

Vindmølleparken forventes at kunne producere 90 procent af det årlige el-forbrug i Tønder Kommune, og vil fortrænge cirka 187.000 ton CO2. Det svarer til 25 procent af den CO2, der udledes i hele Tønder Kommune (tal fra 2015).

Hver mølle koster 35 millioner kroner, hvilket gør, at den samlede investering for Vattenfall som projektmager løber op i 630 millioner kroner.

Blandt de indrømmelser, som Vattenfall er kommet med overfor lokalsamfundet, er, at RVB får en af de 18 opstillede møller og dermed er berettiget til 1/18 af vindmølleparkens årlige overskud.

Kilder: RVB/Vattenfall

Valg flytter debat

I forbindelse med de aktuelle vindmølleplaner i Rejsby-området, har RVB indkaldt til debatmøde.

Det var oprindeligt berammet til tirsdag den 4. juni. Men på grund af folketingsvalget, der blev udskrevet efter at debatmødet på Rejsby Europæiske Efterskole var fastlagt, har RVB-bestyrelsen besluttet at flytte mødet, så det nu i stedet afvikles torsdag den 6. juni.

Resterne af Jane Enemarks mølle-protestbanner i Birkelev ses her. Der er kun trærammen tilbage. Hvem der står bag hærværket vides ikke. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce