Annonce
Tønder

Møllekro udbrændt: Ung mand erkender delvis brandstiftelse

Politiet har afspærret området omkring den udbrændte bygning. Slukningsarbejdet efter den påsatte brand stod på i 14 timer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

19-årig mand fra lokalområdet er varetægtsfængslet i fire uger. Han har delvist erkendt at have stået bag branden i Løgumkloster onsdag eftermiddag, hvor byens historiske kro blev flammernes bytte, og en mand nær var brændt inde.

Sønderborg/Løgumkloster: En 19-årig mand kom torsdag formiddag humpende ind i retten i Sønderborg i følgeskab af to betjente.

I det efterfølgende grundlovsforhør blev han sigtet efter straffelovens paragraf 180, der handler om brandstiftelse under skærpende omstændigheder. Den 19-årige skal ifølge politiets opfattelse onsdag omkring klokken 13 have sat ild til Løgumklosters tidligere restaurant og kro "Møllekroen", der ligger i Møllegade 19 A. Bygningen, der siden tog navneforandring til "Klosterkjælle", udbrændte.

I sigtelsen fra anklager Anders Schøler lød det, at der på brandtidspunktet var et ukendt antal beboere på bygningens første sal. De var i overhængende livsfare. Flere kom således til skade, og en mand, der var i fare for at indebrænde, måtte reddes ud fra et vindue på første sal med en stige.

Kort tid efter at branden udbrød, blev den 19-årige anholdt. Han var selv blandt de personer, der var kommet til skade og måtte behandles på skadestuen.

Annonce

Brandstiftelse

Den 19-årige lokale mand, der er varetægtsfængsling i brandsagen fra Løgumkloster, er sigtet efter paragraf 180 i straffeloven med følgende ordlyd:- Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid.

Løgumkloster Møllekro stod onsdag eftermiddag ikke til at redde. En 19-årig mand er anholdt og varetægtsfængslet. Han sigtes for brandstiftelse under skærpende omstændigheder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Lukkede døre

I grundlovsforhøret erkendte den 19-årige via sin forsvarer, advokat Lone Adolphsen, de faktiske forhold omkring selve brandstiftelsen. Men advokaten understregede, at hendes klient ikke vidste, at der befandt sig mennesker i ejendommen.

Anklager Anders Schøler begærede derefter lukkede døre med den begrundelse, at den tiltalte skulle igennem nye afhøringer, og vidner skal afhøres.

- Og de skal ikke kunne læse i avisen, hvad der bliver oplyst i retten, påpegede anklageren.

Avisens udsendte protesterede mod dørlukningen med den begrundelse, at mange detaljer fra branden allerede var kendt i offentligheden og at branden havde vakt betydelig opsigt i lokalområdet. Protesten hjalp ikke noget. Dommer Kristin Bergh fulgte anklagemyndighedens begæring om dørlukning.

Derfor står det indtil videre hen i det uvisse, hvad der var baggrund for den 19-årige handling. Bygningen i Møllegade har de seneste mange år ikke mere fungeret som restaurant og værtshus, men har været ombygget til flere lejemål.

Grundlovsforhøret sluttede med, at den 19-årige blev varetægtsfængslet i fire uger.

Med en dom for brandstiftelse efter paragraf 180 risikerer den sigtede en straf, der kan gå op til livstid.

Et stort opbud af brand- og redningsfolk blev onsdag eftermiddag kaldt til Møllegade i Løgumkloster. Fem personer kom til skade ved branden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Et stort opbud af brand- og redningsfolk blev onsdag eftermiddag kaldt til Møllegade i Løgumkloster. Fem personer kom til skade ved branden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Et stort opbud af brand- og redningsfolk blev onsdag eftermiddag kaldt til Møllegade i Løgumkloster. Fem personer kom til skade ved branden. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce