Annonce
Trekantområdet

Møllens julelys er forsinket - til gengæld vil den lyse op i grøn og rød

Sådan ser Vejle Vindmølle normalt ud i december med julebelysning på både møllekrop og vinger. Men i år kommer det hele til at se anderledes ud. Arkivfoto: Torben Glyum
Energirigtige projektører, der kan skifte farve, vil lyse den vingeløse julemølle op i år - men tidligst fra torsdag. En løsning med laserskabte vinger er for dyr.
Annonce

Vejle: Vejle Vindmølle er vingeskudt, og derfor bliver det langt fra som vanligt, når julemanden søndag gæster Vejle midtby for at tænde julelysene i og over byen.

For det første er julebelysningen allerede tændt på byens gågade, og på toppen af Kiddesvej vil den lysende mølle heller ikke ligne sig selv.

Politikerne i kulturudvalget har fundet 50.000 kroner i den såkaldte kulturpulje til at sikre belysningen på den vingeløse mølle. Og særligt i dette corona-år er kommunen opmærksom på, at der ekstra symbolik forbundet med lys i mørket.

Derfor besluttede kulturpolitikerne på et udvalgsmøde for en måned siden, at forvaltningen skulle afsøge forskellige muligheder for at sikre møllens julebelysning.

Annonce

Kroppen bliver belyst nede fra

Den opgave er lagt i hænderne på stabschef hos Kultur & Sundhed Thomas Frank, og han er landet med en løsning, der skaber lys over byen. Det bliver vel at mærke et noget anderledes møllelys dette særprægede år.

Ewii Teknik pillede i oktober pærerne af de rådne og nedtagne vinger på Vejle Vindmølle, og de bliver ikke sat op på et sæt falske vinger denne jul. I stedet bliver møllen belyst nedefra af projektører, som kan skifte farve. Foto: Torben Juhler

Kultur- og idrætsudvalget  blev forelagt to bud på en julebelysning, og politikerne valgte Vejen-virksomheden Solar Danmarks bud.

I stedet for at tænde vindmøllens fastmonterede LED-pærer og forsøge at opføre et par midlertidige vinger og forsyne dem med pærer bliver møllen i år belyst nedefra med nye LED-projektører.

Det gør det muligt at skifte belysningens farver efter års- og højtider.

Formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv Jørgensen (K), kalder det en god og fleksibel løsning. Udvalget har prioriteret, at løsningen også kan bruges ved andre fejringer i løbet af året.

I år vil Vejle Vindmølle lyse op i julefarver som rød eller grøn, men projektørerne kan indstilles, så de for eksempel lyser orange til halloween.

Annonce

Ingen lys før i næste uge

Solar Danmark går i gang med at installere den nye julebelysning tirsdag, og arbejdet forventes færdig onsdag eller torsdag. Så for første gang i mange år må vejlenserne spejde forgæves op mod den lysende mølle 1. søndag i advent.


Vi udskifter de fem projektører, der sidder rundt om møllen i dag. Det et ældre og ikke særligt energirigtige halogen-projektører, som vi skifter til LED.

Martin Frederiksen, belysningskonsulent, Solar Danmark


Til gengæld er der, ifølge belysningskonsulent hos Solar, Martin Frederiksen, tale om en energimæssigt billigere løsning end den, der sidder ved møllen i dag.

- Vi udskifter de fem projektører, der sidder rundt om møllen i dag. Det et ældre og ikke særligt energirigtige halogen-projektører, som vi skifter til LED-projektører, der er udstyret med en chip og kan skifte farve. Det vil samtidig give en ret stor energibesparelse, siger Martin Frederiksen.

Annonce

Dyrt at skabe laservinger

Det bliver kun møllekroppen, der bliver lyst op i år, men når vindmøllen har fået sin nye trævinger til næste år, vil projektørerne også lyse dem op.

Er det ikke muligt at etablere en løsning i år, så man for eksempel med laserlys skaber en optisk illusion, hvor møllen har vinger?

- Det er der masser af muligheder for, men det er ikke muligt på grund af økonomien. Så havde det heddet 50.000 euro og ikke 50.000 kroner, fortæller belysningskonsulenten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce