Annonce
Rejser

Møns smukke mørke

Tom Axelsen har været én af drivkræfterne bag Dark Sky Park.

Møn er et stjernested for stjernekiggere

Der er mørkt på Møn - og det er godt. For så er nattehimlen tydelig, og stjernerne træder frem.

Vores muligheder for at kigge på stjerner er de fleste steder ødelagt på grund af lysforurening. Den stigende mængde af udendørs lys gør det umuligt at se enkelthederne på nattehimlen.

Men ikke på Møn. Der er lysforureningen minimal, og de sidste år har både Vordingborg Kommune og private lodsejere på Møn valgt udendørs lamper og gadelamper, som kun lyser nedad, så de begrænser lysforureningen.

Det er én af grundene til, at Møn i foråret fik certifikat på, at øen er et af de bedste steder i Europa for stjernekiggere.

- Der er 10 Dark Sky-parker i Europa. Som et af de fem bedste har Dark Sky Park Møn har et guldcertifikat, siger Tom Axelsen, amatørastrolog og forkæmper for Dark Sky.

- Da vi for fire-fem år siden foreslog kommunen og turistbranchen, at vi skulle sælge Møn på, at der er mørkt, kiggede de alle sammen på os, som om vi ikke var rigtig kloge. Men nu har både Vordingborg Kommune og beboerne på Møn taget ejerskab på projektet. Og vi har forespørgsler fra hele verden.

Annonce
Orion på en flot stjernhimmel set fra Tøvelde Strand. Foto: Tom Axelsen.

Ferie med stjerner

Tom Axelsen vil selv gerne ud i dalene omkring Møns Klint, når han skal kigge på stjerner.

- I det, der hedder Jydelejet, er det helt fantastisk. Man står i en slugt med træer på begge sider, så man føler, man kan række op og nå stjernerne.

Turistaktørerne har taget Dark Sky Park til sig. Camping Mønt Klint tilbyder ferieophold i stjernehytter med stjernekikkert, varme tæpper og en udendørs stjernekiggerbænk.

Og en række af øens bedste restauranter vil gå sammen for at markedsføre stjerneture til Møn.

- En god middag efterfulgt af en guidet stjernekigger-tur må kunne trække folk til, mener hotelejer Christian Petersen fra Residens Møen.

Og hvorfor skal man så kigge på stjerner? Tom Axelsen har naturligvis svaret.

-Fordi det er sjovt, og fordi det er godt for helbredet - og for hovedet. En nat i september, hvor man kan nå stjernerne og høre dyrene, havet og vinden i trækronerne. Det er godt for sjælen.

Stjernehimlen over det gamle Liselund Slot. Foto: Tom Axelsen.
Sådan ser stjernehimlen ud ved Møns Klint. Foto: Møns Klint.
Der bliver jævnligt arrangeret på stjernekigger-ture på Møn. Foto: Tom Axelsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce