Annonce
Læserbrev

Mørket sænker sig over Hongkong

Karsten Hønge Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Debat: Et flag med det kendte slogan fra demokratibevægelsen ”Befri Hongkong - vor tids revolution” sender den 23-årige studerende Tong Ying-kit ni år i fængsel.

Som den første er han dømt skyldig i at bryde ”sikkerhedsloven”, og det ser nu sort ud for 60 andre fængslede, som blandt andet rummer flere af de mest kendte aktivister. De er anklaget for at bryde samme lov, som er fastlandskinas udemokratiske knytnæve mod ytringsfrihed og demokrati. Mørket sænker sig over Hongkong, hvor demokratiske aktivister ender i fængsel, alene for at kræve et frit samfund, der respekterer menneskerettighederne.

Karsten Hønge

Det bliver hastigt værre og værre, for præsident Xi Jinping har i spidsen for det totalitære styre i Beijing taget kvælergreb på Hongkong. Luften siver ud, og lyset slukkes.

Annonce

Den såkaldte ”sikkerhedslov”, som blev tvunget igennem sidste år, betyder daglig chikane og anholdelser. Ændringer i valgloven medfører, at fastlandskina nu udpeger flertallet af de politiske magthavere i Hongkong. Den uafhængige avis Apple Daily er nu lukket, og et andet tidligere demokratisk åndehul, Stand News, er i gang med en omfattende selvcensur, hvor kritiske indlæg på hjemmesiden nu er slettet. Bøger fjernes fra bibliotekerne, og lærere og embedsmænd skal nu ”ære det kommunistiske parti”.

Ledelsen i Beijing overfører den nidkære kontrol og overvågning af befolkningen i fastlandskina til Hongkong. Ytringsfriheden er nu reduceret til et minde fra den tid, hvor millioner af forkæmpere for demokrati og menneskerettigheder demonstrerede i Hongkongs gader. Nu er de fleste ledere af demokratibevægelse enten i fængsel eller flygtet til udlandet.

Jeg nåede selv at møde politikeren Ted Hui to gange, inden han emigrerede fra Hongkong til Australien. Retssikkerhed og menneskerettigheder er en by i Rusland for borgerne i Hongkong. Det er en gammel skrøne, at Den Store Mur kan ses fra det ydre rum. Men jeg sikker på, at et monument over Kinas forbrydelser vil stå tydeligt frem. Flere hundrede millioner af kinesere er ganske vist løftet ud af økonomisk fattigdom, men de fastholdes i demokratisk armod.


Præsident Xi Jinping har i spidsen for det totalitære styre i Beijing taget kvælergreb på Hongkong. Luften siver ud, og lyset slukkes.


Gennem alle tilgængelige kanaler forsøger Kina at manipulere med virkeligheden. Vi ser en strøm af ”fake news” kombineret med direkte trusler om handelsmæssige konsekvenser over for kritiske lande. Desinformation med den ene hånd og hård intimidering med den anden.

Læg dertil Kinas aggressivitet over for blandt andet Taiwan og udvidelsen af øerne med militær tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav. Kinas konstante forsøg på at udvide interessesfæren ser vi også i Grønland og Færøerne.

Danmarks størrelse svarer nogenlunde til et forstadskvarter i Shanghai, så det bliver gennem EU, at vi lægger maksimalt pres på styret i Beijing. Vi skal stille Kina til ansvar i alle organer under FN, hvor de gennem mange år målrettet har øget deres indflydelse.

Det kommunistiske partis 100-års fødselsdag er netop blevet fejret med pomp og pragt. Et parti, der blev født i kamp mod fattigdom og undertrykkelse, men som er endt i spidsen for et land med ekstreme klasseforskelle og benhård repression.

På tragisk vis er det lykkedes for Kina at samle det allerværste fra kapitalismen og kommunismen.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Debat For abonnenter

Øretæve til vores norske brødre og søstre: Den samling forbrydere burde I aldrig have tilladt at sætte fødderne på norsk fjeld

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Varde For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Erhverv

Tøjgigant har virkelig lagt sig i selen og leverer det bedste resultat i nyere tid: Investeringer for 100 millioner ser fordobling af overskuddet

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje energipriser

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Billund For abonnenter

Ketty Hjøllund opdagede bekymrende sygdomstilfælde i Grindsted: Hun synes, der mangler noget i ny anbefaling

Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Annonce