Annonce
Udland

Macron og Merkel forstærker historisk akse i EU

Forbundskansler Angela Merkel og præsident Emmanuel Macron underskrev tirsdag en aftale, som er en opfølgning på den historiske Elysée-traktat fra 1963.

Udvidelse af Elysée-aftale skal styrke fransk-tysk samarbejde i svækket EU.

Frankrigs og Tysklands ledere underskrev tirsdag en aftale, som er en opfølgning på den historiske Elysée-traktat fra 1963. Traktaten beseglede venskabet mellem de to store europæiske lande og lagde grunden for den fransk-tyske akse i EU.

Forbundskansler Angela Merkel og præsident Emmanuel Macron underskrev den nye aftale ved en ceremoni i den tyske grænseby Aachen. Den er i Frankrig kendt som Aix-la-Chapelle.

- Denne pagt skal føre til opbygningen af fælles tysk-fransk militærkultur, og den skal bidrage til oprettelsen af en europæisk hær, sagde Merkel under ceremonien i Aachen.

Hun advarede samtidig om, at "populisme og nationalisme bliver stadigt stærkere i vore lande".

Initiativet er et signal til de mange euroskeptiske kræfter i EU, på et tidspunkt hvor brexit ryster det europæiske samarbejde, og hvor nationalistiske partier står til fremgang ved valget til Europa-Parlament i maj.

Den nye venskabstraktat mellem Frankrig og Tyskland er både blevet kritiseret for at gå for vidt og for ikke at være tilstrækkelig ambitiøs. Nogle kritikere siger, at den er et rent symbolsk udspil fra to svækkede ledere.

Merkel er inde i sin sidste valgperiode, og Macron er trængt af landsomfattende demonstrationer, der er anført af "De Gule Veste".

Højrefløjsledere i Frankrig siger, at den nye opdaterede pagt betyder, at Macron "sælger ud" af Frankrigs suverænitet til nabolandet.

Det var den 22. januar i 1963, at den daværende tyske forbundskansler, Konrad Adenauer, og den daværende franske leder, præsident Charles de Gaulle, underskrev Elysée-traktaten i Paris.

I det nye tillægsdokument til aftalen forpligter Tyskland og Frankrig sig til årlige regeringsmøder med deltagelse af 50 parlamentarikere fra hvert land.

Derudover er der løfter og hensigtserklæringer om øget sikkerhedssamarbejde og om at stå skulder ved skulder i tilfælde af angreb på et af landene, hvilket også er aftalt i Nato og i EU-traktater.

Der skal dannes et nyt fælles forsvars- og sikkerhedsråd, og der skal ske en større harmonisering af militært udstyr.

Frankrig vil også støtte Tyskland i dets bestræbelser på at opnå en permanent plads i FN's Sikkerhedsråd.

I Frankrig forudsiger Marine Le Pen, at Paris i sidste instans vil give Tysklands dets plads og endda give det halv kontrol over de franske atomvåben.

Det økonomiske samarbejde skal udvikles til en "tysk-fransk økonomisk region med fælles regler".

Begge lande vil øge samarbejdet inden for digital økonomi, inden for forskning omkring kunstig intelligens og i kampen mod klimaændringer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce