Annonce
Udland

Macron og Trump indgår våbenhvile i strid om digital skat

Pool/Reuters
Året ud vil USA og Frankrig fortsætte forhandlinger om digital skat. Dermed er en potentiel toldkrig udsat.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans amerikanske kollega, Donald Trump, er nået til enighed om at forhandle videre i striden om en fransk beskatning af amerikanske teknologigiganter.

Forhandlingerne skal fortsætte året ud, og i den tid vil der ikke blive indført nye skatter og afgifter, siger en diplomatkilde i Paris mandag.

Dermed er luften - foreløbig - taget ud af de amerikanske trusler om at forhøje tolden på franske varer såsom vin og ost.

De to præsidenter, der talte sammen søndag, vil give forhandlerne en chance for at "finde en løsning i en international ramme" og undgå "en handelskrig, der ikke vil gavne nogen", siger kilden.

Macron skriver mandag på Twitter, at han har haft en "god diskussion" med Trump.

- Vi vil arbejde sammen om en god aftale for at undgå en toldoptrapning, skriver den franske præsident.

Frankrig besluttede i juli at indføre en skat på tre procent af den omsætning, som de store tech-selskaber har i Frankrig. Selskaber betaler ofte meget lidt i skat i de lande, hvor de ikke fysisk er til stede.

Men Trump-administrationen mener, at skatten er uretfærdigt rettet mod amerikanske selskaber og har truet med gengældelse mod franske varer.

Frankrig har sagt, at landet vil droppe skatten igen, hvis der findes en international løsning i OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling).

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce