Annonce
Tønder

Familier får leveret mad for at lette hverdagen: - Det var et tabu at bede om hjælp

Camilla Stendahl og hendes familie har fået gavn af projektet Home-Starts intiativ med at levere mad til familier, der er hårdt presset. Det har givet hende kostbar tid til tvillingerne. Foto: Jacob Schultz
Camilla Stendahl og hendes to sønner på 16 måneder får gennem projekt Home-Start i Tønder fem fredag leveret mad udefra. På den måde får den lille familie mere tid sammen i en ellers presset hverdag.
Annonce

Drengsted: Normalt ville fredag aften, ligesom så mange andre af ugens dage, stå på madlavning for Camilla Stendahl fra Drengsted. Inden da er der blevet handlet ind, og efter madlavningen ville opvasken så stå og vente.

Men sådan er det ikke denne aften. Den 30-årige mor til Mads og Kasper på 16 måneder har nemlig fredag aften fået leveret mad direkte til døren. Men det er ikke, fordi Camilla Stendahl har bestilt pizza eller andet take away.

Hun og drengene er en del af de 30 familier i Tønder Kommune, der er med i projektet Home-Start. Et projekt der hjælper pressede småbørnsfamilier med at få en lidt lettere hverdag. Et af tiltagene er, at familierne hver fredag i fem uger får leveret gratis mad, som restaurant Ros i Tønder laver.

I stedet for at stresse over gryderne på komfuret og to små børn, der skal holdes øje med, kan Camilla Stendahl bruge tid sammen med sine to sønner.

- Vi har været ude at lege, mens vejret stadig var godt. Så vi har haft en helt anden eftermiddag, end hvis jeg skulle have været ude at handle ind og lave mad, siger hun, mens hun stiller bøtten med grøntsager, kylling og sovs i mikroovnen.

Få minutter efter ringer alarmen. Maden er klar.

- Vi har været ude at lege, mens vejret stadig var godt. Så vi har haft en helt anden eftermiddag, end hvis jeg skulle have været ude at handle ind og lave mad.

Camilla Stendahl

Annonce

Mere tid

Henne ved bordet sidder Mads og Kasper klar med hver deres gafler i højre hånd.

Udover maden fra Home-Start har den lille familie også fået tildelt en familieven, der en gang om ugen kommer på besøg og hjælper til med madlavningen, så mor og drenge kan få mere tid sammen.

- Hverdagen går så hurtigt. Vi har to timer, fra vi kommer hjem fra arbejde og vuggestue, til drengene skal i seng. Inden da er der lige en ble, der skal skiftes, og mad der skal laves, så det er ikke meget tid, vi har sammen. Jeg følte mig utilstrækkelig overfor drengene, fortæller Camilla Stendahl, der arbejder farmakonom ved Vojens Apotek.

Skal tidsregnestykket gøres op, skyder Camilla Stendahl på, at hun har omkring halvanden time mere til rådighed med drengene, når hun ikke selv skal stå for madlavningen og den efterfølgende opvask. Hun er derfor rigtig glad for den ekstra hjælp i hverdagen, der ikke har givet hende flere timer i døgnet, men flere timer som hun kan bruge sammen med sine børn.

Til at begynde med var det dog en udfordring for hende at bede om hjælp. For var der mon nogle, der havde mere behov for hjælpen end hende? tænke hun.

- Jeg syntes, det var et tabu at bede om hjælp. Jeg havde heller ikke spurgt om maden, vi har fået leveret i dag, hvis det ikke havde været fordi, vores familieven havde forslået det. Men jeg gør det også for drengenes skyld. De kan godt mærke, når de har mere tid sammen med mig. Og det er nu, de er små, og tiden er kostbar, siger Camilla Stendahl, som derfor også anbefaler andre i at søge hjælp hos Home-Start, hvis de har brug for det.

Tilbage ved bordet er drengene i fuld gang med selv at putte kylling i munden. De kan se frem til mere mad - og endnu vigtigere mere tid med deres mor - de kommende fredage.

Der blev spist kylling, grøntsager, sovs og pasta med pesto, rundt om bordet hos den lille familie Stendahl fredag aften. Manden havde restaurant Ros i Tønder lavet. Initiativet kommer fra projekt Home-Start, der hjælper familier, der oplever at have en presset hverdag. Foto: Jacob Schultz
Det er frivillige i projekt Home-Start, der leverer maden ud til familierne. Hos Camilla Stendahl kom Elsebeth Hansen forbi. Det samme gør hun de kommende fire fredage. Foto: Jacob Schultz
Rikke Okkels er den lokale koordinator i Home-Start i Tønder. Det er hende, der har søgt om penge fra Vellivforeningens akutpulje til mad-initiativet. Vellivforeningen er en forening, der arbejder for god, mental sundhed i Danmark. Foto: Jacob Schultz
Tvillingerne Mads og Kasper har fået mere tid sammen med deres mor Camilla Stendahl, efter at den lille familie har fået hjælp i hverdagen fra en familieven og mad udefra. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce