Annonce
Sønderborg

Madeksperter inden aftenens Michelin-uddeling: Sønderborg-restaurant kan få en stjerne

Det er den kendte kok Jesper Koch, som står bag Syttende. Arkivfoto: Timo Battefeld
Syttende på Alsik i Sønderborg har gode chancer, når de prestigefyldte Michelin-stjerner uddeles ved en ceremoni i den norske havneby Stavanger i aften. Det vurderer flere madeksperter.

Sønderborg: Der kan blive skrevet sønderjysk madhistorie her til aften i norske Stavanger, hvor årets Michelin-stjerner uddeles ved et show.

For ifølge den kendte madanmelder fra Berlingske, Søren Frank, så er chancerne gode for, at man i Sønderborg kan få en af de eftertragte stjerner.

- Flere nye restauranter ligger lunt i svinget til at få en eller flere stjerner, siger Søren Frank til Ritzau.

Annonce
Jesper Koch (tv.) og Peter Rødsgaard (th.) står bag Syttende på hotel Alsik. Pr-foto

Han nævner konkret Syttende, der ligger på Sønderborgs nye luksushotel Alsik ved havnefronten i Sønderborg som mulig ny Michelin-modtager.

Også TV 2s madekspert, Svend Rasmussen, har til TV SYD udtalt, at han ser gode muligheder for at Syttende får en Michelin-stjerne.

Koch på toppen

Bag Syttende står kokken Jesper Koch. Han har været leder på restauranter og hoteller både i indland og udland blandt andet Auberge de l’ill og Molskroen, ligesom han er dommer i tv-programmet Masterchef på TV3.

Sønderjyske Jesper Koch har gennem årene startet flere restauranter sammen med sine brødre herunder Restaurant Koch, Frøken Koch, Kocherier, Vin og Vin brødrene Koch og Det Glade Vanvid.

Han har tidligere vundet titlen "Årets Kok" for professionelle kokke i 1999 og 2000. I 2004 modtog han Dansk Gastronomisk Akademis hædersdiplom.

Jesper Koch er også forfatter til flere kogebøger som "Koch og Krone", "Sunde kocherier" og "Appetit på livet".

Syttende blev i 2020 kåret som årets nye restaurant og Jesper Koch årets kokkeprofil af restaurantguiden White Guide. Syttende var desuden med i opløbet til titlen årets restaurant.

Annonce

Lokale råvarer

Alsik er ejet af Bitten & Mads Clausens Fond. Det blev indviet maj 2019 og er med sine 24.800 kvadratmeter, 70 meter og 19 etager både det største hotel i det dansk-tyske grænseland og blandt de største hoteller i Danmark.

- På Syttende vil vi ikke være bundet af snævre gastronomiske regelsæt og modeluner men i stedet have mulighed for at inspirere, pirre og overraske med smagsindtryk og ingredienser fra hele verden, lød det fra Jesper Koch, da han efter tre års forberedelse åbnede Syttende.

Et besøg på Syttende omfatter en menu med 17 serveringer. Også vinkortet er særdeles omfattende med flere end 1200 udvalgte vine. Restauranten har blot syv borde samt det private spiserum Chambre.

- Syttende er essensen af håndplukkede råvarer fra øverste hylde. Du vil kunne smage årstidernes skiften, de stolte og ældgamle håndsværkstraditioner og de nøje udvalgte råvarer i hver eneste bid, du tager. Du vil opleve det fine samspil mellem lokale råvarer og delikate ingredienser, der har fundet deres vej til køkkenet på Syttende fra fjernere himmelstrøg. For selvom Sønderjylland byder på det meste, har vi altid haft tradition for at drage ud i den store verden og tage det bedste med hjem, lyder det fra Syttende.

Spændingen bliver udløst fra klokken 20, hvor showet i Norge begynder. JydskeVestkysten følger det med en liveblog og et live-signal fra uddelingen.

Michelin

Er en bog med anmeldelser og anbefalinger af især restauranter. Den blev første gang udgivet i Frankrig i år 1900 af den franske dækfabrikant André Michelin.

Den blev uddelt gratis på autoværksteder og bilforhandlere for at hjælpe bilejerne med at finde benzintanke og værksteder samt i mindre grad overnatnings- og spisesteder.

Systemet med karakterer som stjerner blev indført i 1930'erne. I guiden vurderes maden på spisestederne med en karakter fra en til tre michelinstjerner.

Bedømmelsen sker efter fem kriterier. Anonyme inspektører spiser på restauranterne og bedømmer dem. Anonymiteten sikrer, at inspektørerne ikke får særbehandling.

I 2020 blev der uddelt 35 Michelin-stjerner fordelt på 26 restauranter, hvoraf langt de fleste lå i København.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Fra Langelinje til Sønderjylland: Gammelt museum ser nyt lys ved grænsen

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Desperate beboere lever i frygt, lyshelvede og støj: Nu har de fået nok af gigantiske vindmølletransporter

Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Erhverv

Robotter  fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Esbjerg For abonnenter

Poul Nyrup skruer bissen på overfor sin barndomsby: Blander Headspace-sag ind i Esbjergs kommunalvalg

EfB

Pludselig stod Con Ouzounidis ved siden af Wayne Rooney på træningsbanen: I lære blandt de allerstørste

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Sønderborg

Ny trend afvises i Sønderborg: Kommunen siger nej til tiny houses

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Efter 12 domme er det ud af landet: Vred serbisk far truede to lærere og tre børn

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Varde For abonnenter

Årelang kamp slutter: Banedanmark er klar til at overdrage Grindstedbanen til kommunerne

Esbjerg For abonnenter

Beboere råber stop: Når mølletransporterne ruller forbi slår huset revner og tv-signal og internet forsvinder

Tønder For abonnenter

Mere end hver tyvende borger i Tønder Kommune er dårlig betaler viser ny analyse

Annonce