Annonce
Billund

Mads Würtz kan tage trøjen i Grindsted

Mads Würtz markerede sig som nummer syv på første etape og scorede vigtige sekunder, som han kan bruge til at erobre førertrøjen i Grindsted. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Den danske Tour-rytter angreb til sidst og skabte sig et måske afgørende forspring i Silkeborg på første etape af Danmark Rundt.

Silkeborg: Tour de France-rytteren Mads Würtz Schmidt gik til angreb i afslutningen på første etape af Danmark Rundt og skaffede sig et forspring som næstbedste dansker.

Dermed har han et fint udgangspunkt før enkeltstarten i Grindsted torsdag kl. 15. Her ligger det til, at han kan tage trøjen i hård kamp med danskerne Mikkel Bjerg og Martin Toft Madsen.

- Allerede før Danmark Rundt meldte jeg ud, at jeg gik efter den samlede sejr. Jeg har vundet enkeltstarten to gange og tror, at jeg kan gøre det igen, sagde Mads Würtz Schmidt.

- Jeg har kørt hver eneste uge siden Tour de France, og jeg er i god form. Jeg kan godt mærke trætheden, men jeg mener, at jeg kan pine det sidste ud af mig i Danmark Rundt, sagde han.

Feltet var samlet kort før mål, men man fik ikke den massespurt, der var lagt op til.

Der var fine forsøg på udbrud.

Andreas Hyldgaard fra Team Waoo var af sted i udbrud, da der manglede 40 km og indtil 13 km før mål.

Rasmus Guldhammer, Silas Clemmensen og Martin Mortensen markerede sig fint som aktive ryttere til sidst.

De kæmpede for at køre Michael Carbel frem til spurten, og han blev bedste Team Waoo-rytter som nummer 11.

Mikkel Bjerg gik til angreb i et flot solo-forsøg.

Notdmændene Torstein Træen og Jonas Abrahamsen fra UnoX skabte et udbrud, der kunne være blevet afgørende, men de blev hentet sammen med Andreas Hyldgaard og en hollænder.

Martin Toft Madsen var udsat for et styrt, men kom op igen og er frisk til enkeltstarten.

- Jeg satser ikke på klassementet, men kun på enkeltstarten, og min form er fin. Jeg har lige slået timerekorden, sagde Martin Toft Madsen.

Niklas Larsen, tidligere Vejle-rytter, blev bedste dansker som nummer fire.

Alexander Kamp havde bebudet et fremstød, men tempoet var så højt til sidst, at det ikke var muligt.

Belgieren Teijs Benoot forsøgte et fremstød og vandt med fire sekunder på samme måde, som Lasse Norman gjorde i Aalborg sidste år. Vindertiden var 3.54.44. Med sin tidsbonus er han fire sekunder foran nærmeste konkurrent.

Annonce

Resultatet af første etape

1. Tiejs Benoot, Lotto-Soudal

2. Jasper de Buyst, Lotto-Soudal

4. Niklas Larsen

7. Mads Würtz Schmidt

11. Michael Carbel, Team Waoo

38. Lasse Norman Hansen

46. Mikkel Bjerg

63. Alexander Kamp

75. Martin Mortensen, Team Waoo

104. Andreas Hyldgaard, Team Waoo

15. gang for Mortensen

Martin Mortensen fra Team Waoo startede Danmark Rundt for 15. gang.

- Jeg glæder mig til Danmark Rundt hver gang, og jeg har mange gode minder fra løbet, sagde han.

- Bedst husker jeg, at jeg var i et soloudbrud i min hjemby Holstebro, hvor jeg først blev hentet 200 meter før målstregen. Desuden har jeg en tredjeplads og en fjerdeplads på etaperne.

Martin Mortensen venter spændt på Bjarne Riis' afsløring om 2020.

- Jeg er klar til at køre for Team Waoo i 2020, uanset om det bliver 2. division eller 3. division. Jeg har stadig lysten til at køre cykelløb. Det eneste, jeg ikke har lyst til, er at skulle starte for et nyt hold, sagde han.

Martin Mortensen blev nr. 75, Andreas Hyldgaard nr. 104.

Rasmus Guldhammer, Silas Clemmensen og Jesper Schultz blev registreret uden for klassementet.

- Det er en fejl. Det skyldes problemer med vores chips, sagde Rasmus Guldhammer. Alle tre var med hovedfeltet hjem, og vi er med i feltet igen i morgen.

- Jeg var lidt uheldig i afslutningen, da jeg måtte blokere bremsen for at undgå at køre ind i en lille dreng, der stod inde på cykelstien, men der skete ikke noget, sagde Guldhammer, der ydede en stor arbejdsindsats.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce