Annonce
Esbjerg

Maersk Oil vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen

Maersk Oil gør klar til at lukke ned for produktionen i Tyra-feltet. Arbejdet forventes afsluttet i 2018.

Maersk Oil gør klar til at lukke for produktionen i Tyra-feltet. Arbejdet forventes afsluttet i 2018.

ESBJERG: Nervekrigen om Tyra-feltets skæbne, der vil have voldsomme konsekvenser for Oliedanmarks fremtid og tusindvis af arbejdspladser i Esbjerg-området, fortsætter helt indtil det yderste af 2016.

JydskeVestkysten kunne kort før jul fortælle, at regeringen og Tyra-feltets operatør, Maersk Oil, ikke kunne finde en løsning på det store gasfelts fremtid i 2016, selv om om Mærsk har sat en deadline den 31. december.

Nu oplyser Mærsk i en pressemeddelelse, at man gør klar til at lukke for produktionen i Tyra-feltet. Arbejdet forventes afsluttet i 2018.

"Vi har endnu ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet og en sikker nedlukning vil derfor blive påbegyndt med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018", oplyser Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at Maersk Oil allerede fra 1. januar næste år vil begynde at tildele ressourcer til det arbejde, der skal til for at lukke Tyra-feltet.

Selv om der er investeret mere end en milliard kroner i at forstærke Tyra-strukturerne i de sidste 15 år, så er det ikke sikkerhedsmæssigt at fortsætte produktionen på feltet, anfører Maersk Oil i meddelelsen.

Maersk Oil understreger dog, at dialogen med de danske myndigheder vil blive fortsat for at identificere de betingelser, der vil tillade fremtidige investeringer i Nordsøen inklusive investeringer i at genopbygge Tyra-feltet for at sikre aktiviteter og arbejdspladser i den danske del af Nordsøen.

Maersk Oil forklarede midt i december, at selskabet er nødt til at få en afklaring på feltets fremtid, da det synker og derfor enten skal genopbygges eller pilles ned. En genopbygning af feltet vurderes at koste omkring 30 milliarder kroner, men det er ifølge Maersk Oil kun rentabelt, hvis regeringen giver selskabet ændrede rammevilkår.

Tyra-feltet står for omkring 90 procent af den danske gasproduktion, og det vurderes, at flere end 500 ansatte har deres beskæftigelse i forbindelse til feltet - både offshore og på land.

Et knudepunkt

Tyra-feltet er samtidig et knudepunkt for gasproduktionen i Nordsøen, og flere eksperter har vurderet, at en lukning af Tyra vil have store konsekvenser for hele det danske olieeventyr i Nordsøen. Ifølge Morten Hahn-Pedersen, oliehistoriker og tidligere direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, er tusindvis af arbejdspladser i Esbjerg-området på spil på den lange bane.

- Jeg kan ikke forestille mig noget mere afgørende i Esbjergs historie, siden man med havneloven i 1868 besluttede at bygge havnen i Esbjerg, har Hahn-Pedersen tidligere udtalt.

Omkring 8000 mennesker vurderes at være beskæftiget i olie- og gasindustrien i Esbjerg.

Annonce

Tyra

Tyra-feltet blev fundet i 1968 og sat i produktion i 1984. Og Tyra er ikke et hvilket som helst felt. Tyra er en af hjørnestenene i den danske Nordsø-produktion. Gasfeltet er Danmarks største og oliefeltet Danmarks sjettestøreste. Væsentligt er også, at Tyra fungerer som knudepunkt for den danske gasbehandling, som fra Tyra transporteres til Nybro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce