Annonce
Haderslev

Magnetfisker fangede granater

Det var disse gennemtærede tyske stavgranater, der blev sprængt væk af minerydderne fra Skive Kase4rne. Foto: Ib Erbs

Vedbøl Sø er lukket for offentligheden indtil mineryddere har vurderet, hvor farlige de mange efterladenskaber fra 2. verdenskrig er.

Annonce

VEDBØL: Det var en samler af effekter fra 2. verdenskrig, som fik ni granater på "krogen" i denne måned, da han fiskede med en kraftig magnet i Vedbøl Sø. Hvad han lige var ude efter, er usikkert, men måske hjelme og lignende ufarlige ting.

Hans foretagende var potentielt livsfarligt. Og da han så fik granaterne hevet ind til bredden, fik han kolde fødder og kontaktede politiet.

Ammunitionsrydderne fra Skive kaserne blev også tilkaldt. Granaterne var så tærede, at man ikke turde transportere dem væk, så de blev sprængt på bredden. Tilbage er der et hul på størrelse med et spadestik.

- Så har der ikke været noget krudt i dem, konstaterer Ib Erbs, formand for Vedsted Sogns Lystfiskerforening.

Kommunen ejer søen og blev af både politiet og forsvaret bedt om at lukke søen for offentlig adgang. Sådan et forbudsskilt blev sat op onsdag. Man må dog stadig godt gå tur langs søen.

Nu overvejes det, om søen skal tømmes helt for gammelt udstyr fra slutningen af 2. verdenskrig, hvor tyske soldater kørte flere vognlæs ammunition og lignende i Vedbøl Sø og flere andre lokale søer.

- Når man taler med de gamle folk, så var det tyskerne selv, der gjorde det for ikke at give det til den danske hær. De skulle selv betale for at rydde op, siger Ib Erbs.

Han ser gerne, at søen bliver renset inden klubbens årlige fiskekonkurrence lørdag den 5. maj i år.

Når man taler med de gamle folk, så var det tyskerne selv, der gjorde det for ikke at give det til den danske hær. De skulle selv betale for at rydde op

Ib Erbs

Sagen kort

Da besættelsen af Danmark var slut i 1945, blev der kørt vognlæs efter vognlæs af ammunition og lignende i flere lokale søer som blandt andet Vedbøl, Vedsted, Rydbjerg og Pamhule søer. Efter en magnetfisker i denne måned fik flere granater på krogen, blev den kommunalt ejede Vedbøl sø lukket af kommunen.

Hvert år jagter de gedden gamle Maren i Vedbøl Sø til den årlige fiskekonkurrence. Men folk fisker der faktisk hele året. Vovehalsene fisker med magneter efter krudt og kugler fra 2. verdenskrig. Men nu er søen lukket. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Livsfarligt fiskeri

Hos kommunen kan man endnu ikke sige noget om, søen skal ryddes, eller hvem der i givet fald skal betale.

- Vi er i dialog med politiet og forsvaret. Vi har bedt dem om at lave en vurdering af, om den skal renses op, siger vandløbsmedarbejder Kim Hansen.

Noget af ammunitionen kan stadig virke, så det er faktisk livsfarligt at fiske efter det. Især med en magnet.

- Det er sådan en kraftig magnet. Den er ikke større end en knyttet hånd. Men den kan trække 150 kg Det giver jo sådan et klaps, når den får fat, advarer Ib Erbs.

Det slag kan være nok til at udløse en eksplosion, hvis ellers granaterne stadig er virksomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Fjerde gang var lykkens gang: Ribe-Esbjerg på pointtavlen efter fredagsdrama i Lemvig

Annonce