Annonce
Sydjylland

Magnetfiskeren som fik en granat på krogen

Magneten flyver mod Langesø Slot. Alexander Aagaard magnetfisker til sin YouTube kanal. Foto: Larz Grabau
Youtuberen Alexander Aagaard var i forvejen kendt på internettet. Men efter et besøg ved Vedsted sø, blev han også kendt bredt udenfor.
Annonce

– Nej! Det er en fucking granat! Pas på, pas på, pas på. Shit. Jeg lægger den lige så forsigtigt her. Og så går vi pænt væk.

Ordene kommer dels fra Alexander Aagaard og dels fra hans filmende makker i YouTube-kanalen, som bærer hans navn. Det var fredag den 22. november ved Vedsted Sø. Alexander Aagaard havde nogle dage før fået sponsoreret et par kraftige magneter.

Den ene kan trække 300 kg. Den anden 600. De ville ud og fiske krigsefterladenskaber. Dog ikke sprængstoffer.

– Jeg håbede at finde noget med historisk værdi. En tysk hjelm eller et gevær. Jeg ønskede ikke at finde en granat. Den kom rigtig meget bag på os, erkender han.

Forinden havde de fundet både patroner og dele fra et Mauser K98 gevær. Ting der sandsynligvis er blevet smidt i søen sammen med granaten i slutningen af besættelsen, da de tyske soldater var på vej hjem. Mindst fire lokale søer blev brugt som krigslossepladser.

Jeg håbede at finde noget med historisk værdi. En tysk hjelm eller et gevær. Jeg ønskede ikke at finde en granat. Den kom rigtig meget bag på os.

Alexander Aagaard

Annonce

Krigslosseplads

Minører fra Skive kaserne ankom til Vedsted sø dagen efter.

– De røntgenfotograferede granaten. Den var ”spids”. De sagde, at den formentlig godt kunne gå af, hvis den fik et hårdt stød.

Minørerne sprængte den væk på en mark 150 meter væk. Et godt stykke fra præstegården.

– Det gav et brag af den anden verden.

Og stof til eftertanke.

– Vi var lige oppe og sige undskyld til præsten. Det værste var, at præsten sagde, at hans børn havde vadet rundt der, siger Alexander Aagaard og ser lidt fjern ud.

Der ligger sandsynligvis flere granater i søen, så nu overvejer menighedsrådet, som ejer søen, om der ikke også skal være forbud mod at magnetfiske her ligesom i Vedbøl sø. Der fangede en anden magnetfisker sidste år flere stavgranater.

Annonce

Godt på video

Men det er godt tv - eller rettere det virker godt på YouTube. Alexander Aagaard var en af pionererne herhjemme på ”kanalen” i 2012.

– Den gang var vi ikke så mange. Nu finder jeg hver dag en anden youtuber, som jeg ikke har hørt om, og som har flere følgere end mig.

Han er ellers pænt med. Næsten 30.000 abonnementer. Den sidste måned har han haft 657.000 visninger. Kataloget er oppe på omkring 300 videoer. Alene videoen med granaten er set 130.000 gange.

Men det var også ægte drama.

– Jeg kunne se spidsen af den og tænkte; det er løgn! Jeg trak den lige så stille op, og så lagde jeg den forsigtigt ved hjørnet af badebroen. Vi var lidt nervøse, for vi vidste ikke, hvor farlig den var. Hvis vi havde kastet videre, tror jeg ikke, der var gået ret lang tid, før vi havde fået den næste granat på. Den lå på cirka én meter vand, fire-fem meter fra badebroen.

Blå bog

Alexander Aagaard er 24 år gammel og bor i Odense. Han har siden 2012 haft YouTube kanalen, der bærer hans navn. Han har laver over 300 videoer og har omkring en halv million visninger om ugen. Det er udelukkende en hobby, men han bruger det meste af sin fritid på det.

Hans kammerater skiftes til at filme. Men han laver også videoer med andre youtubere; eksempelvis Morten Münster, som oprindeligt er fra Vojens. De lavede en julekalender sammen.

Alexander Aagaard er den yngste af fire søskende. Han er elev på TV2 Fyn som film- og tvproduktionstekniker. Her er han kollega med sin ene storesøster, som er journalist.

Annonce

Tilfældig start

YouTube-eventyret begyndte med noget meget mere fredeligt som en sang i sommeren ’12.

– Det var lidt tilfældigt. Vi snakkede om at lave en parodi på; ”Hun tog min guitar”. Den blev set af 30.000 på én uge. Så vi tænkte, at vi hellere måtte lave en til.

Hurtigt blev Alexander Aagaard kendt og genkendt på gaden, især i Odense, hvor han bor.

Men det forpligter også. For selvom det kun er en hobby, så skal kanalen vedligeholdes med mindst én ny video om ugen. Dem laver han med tre gode kammerater.

Tirsdag er han ude med snøren igen. Avisen er med. Det tegner ellers skidt; med tæt tåge på den sønderjyske motorvej. På Fyn klarer det op, men der er udsigt til regn.

Ved Langesø på Nordfyn lige over for Langesø Gods eller slot, som det også kaldes, vikler Alexander Aagaard sin 30 meter lange gule line ud. Den har den kraftigste magnet i den ene ende og en brandmandshage i den anden.

– Skal du ikke have sat den fast til noget?

– Det er endnu ikke lykkedes mig at kaste så langt, konstatere Alexander Aagaard og svinger magneten rundt i en cirkel, inden den farer ud over Langesø.

Alexander Aagaard har fået sponsoreret to kraftige magneter. Foto: Larz Grabau
Annonce

Sten, søm og kapsler

Det er koldt og hans handsker er allerede våde. Men vejret er klaret op. Han har tjekket, at man godt må fiske herfra, hvor der er et lille vandfald.

– Havde der været en badebro, havde jeg ringet til godset og spurgt om lov.

Første træk giver ikke rigtig noget. Magneten hænger heldigvis ikke fast. Nogle gange bliver den tilbageholdt af sten på bunden.

– Så er det bare at smide tøjet og ud og hente den.

Men ikke på denne december dag.

Nyt kast i retning af det røde slot. Plask! Oppe igen sidder der rustne kapsler på. ”Albani”; står der selvfølgelig. Og rustne søm og magnetiske småsten.

Men det er også blevet til store ting. Som for eksempel et el-løbehjul i Odense Havn. Udlejningsfirmaet var glad for at få det igen, selvom det nok var ødelagt.

– Det er lige så meget en god gerning at fjerne noget, der ikke skal ligge der. Forleden hev de en Yamaha op af en sø ved Randers. Den havde været stjålet i fire år.

Magnetfiskeri er en sport i fremgang over hele landet, og det hitter altså på YouTube.

Denne mortergranat lå kun få meter ude i Vedsted sø. Foto: Alexander Aagaard
Annonce

Action

Og snart vil Alexander Aagaard udvide med at gå på skattejagt med en metaldetektor, som han også lige har fået sponsoreret. Om sommeren jager han under vandet. Han har dykkercertifikat.

– Jeg dykker med et GoPro kamera. Det er mest på vrag, der ikke ligger særlig langt ude eller langt ned.

Én gang dukkede han uden flaske ned til et vrag, som lå 18 meter nede. Han vurder dog, at han kun var 13 meter nede, for han var kun på dækket.

– Jeg var glad for at komme op igen.

Det var på den pensionerede færge MF Ærøsund, som i 2014 blev sænket ud for Ballen mellem Svendborg og Faaborg for at danne et rev.

For det er vigtigt at lave noget med indhold. Men lige så vigtigt at youtuberen har personlighed.

– Jeg følger nogle engelske gutter, som dykker. Det er nogle fede ting, de finder. Det er interessant, det de laver. Og det er vigtigt, at det er nogle personer, man godt kan lide at se på.

Alexander Aagaard magnetfisker for at lave indhold til sin YouTube kanal. Det har mange seere. Foto: Larz Grabau
Annonce

Job på tv

Men for Alexander Aagaard er det stadig kun en hobby. Han får dog reklamepenge.

– Det er rart, at de dækker nogle af udgifterne, for jeg betaler selv for blandt andet benzinen.

Lige nu forbereder han sig på sin eksamen til februar. Han er elev på TV2 Fyn som film- og tv-produktionstekniker.

– Jeg skal til svendeprøve til februar, så YouTube må ikke komme i vejen for det. Så lige nu forproducerer jeg videoer.

Og der kommer flere, hvor han magnetfisker.

– Jeg er meget forsigtig med, hvad jeg laver på YouTube. At jeg ikke kommer på kant med loven. Jeg gider ikke finde en granat igen.

Han blev da heller ikke sigtet i forbindelse med fundet i Vedsted sø, for det var ikke forbudt at magnetfiske på det tidspunkt.

Denne del fra et tysk gevær kom også op af Vedsted sø. Foto: Larz Grabau
Vedsted sø har også masser af ammunition liggende på bunden. Foto: Larz Grabau
Magneten fanger kun kapsler, rustne søm og magnetiske småsten i Langesø. Foto: Larz Grabau
Den 30 meter lange line har den kraftige magnet i den ene ende og en brandmandshage i den anden. Foto: Larz Grabau
Alexander Aagaard bor i Odense, hvor også eventyret med YouTube begyndte. Foto: Larz Grabau
Endnu et kast med magneten ud over Langesø. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce