Annonce
112

Magnetfiskeri forbydes midlertidigt i Vedsted sø

Youtuberen Alexander Aagaard tager landet rundt og laver videoer om blandt andet magnetfiskeri. Det var ham, som i sidste måned fiskede blandt andet en granat op af Vedsted sø. Foto: Larz Grabau
Minører rensede søen op for flere år siden, men de fandt åbenbart ikke alle sprængfarlige våben. Siden har flere magnetfiskere været forbi.
Annonce

VEDSTED: Efter en magnetfisker i sidste måned hentede en prægfarlig tysk granat op af vandet, har der to gange mere været magnetfiskere forbi.

Derfor har Vedsted kirkes menighedsråd besluttet at lave et forbud mod magnetfiskeri i søen.

– Det er kirken, der ejer Vedsted sø, derfor står vi med ansvaret. Vi er enige om at lave et midlertidigt forbud. Vi sætter nogle skilte op her og nu som et straksforbud. Så håber vi, at det løser sig, siger menighedsrådsformand Bent Andersen.

Menighedsrådet skulle have et møde med kommune og politiet om et forbud. Men det er endnu ikke blevet til noget. Så da magnetfiskerne bliver ved med at komme, måtte der gøres noget nu, inden der er nogen, som kommer til skade.

– De lægger det til Facebook. De magnetfisker ovre ved bådebroen ved præstegården, hvor der i forvejen er skilte, med at man ikke må fiske. Der står også, at den er privat, og der er adgang forbudt. Derfor skærper vi det.

Youtuberen Alexander Aagaard, som fangede granaten, afviser at have været forbi søen igen:

– Men vi har haft en del, som har spurgt om, hvilken sø det var, som jeg fiskede i. Jeg har pænt ladet være med at svare dem.

Det er kirken, der ejer Vedsted sø, derfor står vi med ansvaret. Vi er enige om at lave et midlertidigt forbud. Vi sætter nogle skilte op her og nu som et straksforbud. Så håber vi, at det løser sig.

Menighedsrådsformand Bent Andersen.

Annonce

Minører rensede op

Hvor mange krigs efterladenskaber, der endnu ligger i søen, er uvist. Faktisk var der minører ude i søen for omkring 15 år siden for at rense den op.

– Minørerne gennemgik søen og fiskede en del gammel ammunition op. Men de sagde også helt tydeligt, at de ikke kunne garantere, at der ikke var mere. Der er jo et mudderlag. De dykkede derude, men hvad de har haft af udstyr, ved jeg ikke. De fandt en del, som de kørte ud til stranden og sprængte, fortæller Bent Anderse.

Efter det lavede politiet et forbud.

– Mod al form for sejlads og dykning i søen. For at undgå at de skulle finde ammunition. Det var det, man mente, der skulle til. Da havde man ikke fantasi til magnetfiskeri. De eneste, der efterfølgende havde lov til at lave sejlads og dykning, var det gamle Sønderjyllands Amt og Syddansk Universitet. De lavede nogle miljøtiltag, for søen var kraftig forurenet. Det har haft en god virkning på søen.

Annonce

Kassevis af krigsmateriel

Det var de tyske soldater, der i besættelsens slutning hældte store mængder krigsmateriel i søen.

– Der var nogen, som fortalte, at for mange år siden lige efter krigen, hvor tyskerne havde smidt al den ammunition derud, der kunne de slæbe det op igen i kassevis, for der var så meget, at det ragede op af vandet. Men de fik jo langt fra det hele.

Hvor langt ude og nede, det stadig ligger krudt og lignede, er uvist, men granaten lå i mudder på cirka én meter vand. Søen er cirka 12 meter dyb på det dybeste sted.

Sammen med kommunen og politiet skal menighedsrådet senere tage stilling til, om der skal være et permanent forbud mod magnetfiskeri og lignede.

– Vi må nok erkende, at vi ikke kan garantere, at det ikke kan lade sig gøre at få noget op, hvis man står med en fiskesnøre. Nu er det så blevet populært med det der magnetfiskeri. Der får man jo fat i det hele. Det er sådan set lidt irriterende. De har fået øje på et sted, hvor de har fanget en ting.

Før granaten blev fanget den 22. november, havde de i menighedsrådet ikke hørt om magnetfiskere ved søen.

I sidste uge kastede Alexander Aagaard snøren ud over Langesø på Nordfyn med Langesø gods i baggrunden. Han har ikke lyst til at igen at få en sprængfarlig granat på "krogen". Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Fredericia går endnu mere i rødt: Smittetrykket stiger stadig

Annonce