Annonce
Kultur

Magnus og Ajas verdener smelter sammen i anderledes EP: - Jeg har været lidt bange

Magnus Kjær Østergaard og Aja Fogh udgav den 30. april en single fra deres nye Ep. Den dag fejrede de udgivelsen med nogle venner og champagne. Planen er, at de skal fejre udgivelsen af selve Ep´en på samme måde, så de kan skåle i champagne til midnat mellem den 13. og 14. maj. Foto: Mikkel Arndt
Den 14. maj popper champagneflasker hos 16-årige Magnus Kjær Østergaard og Aja Fogh, når deres nye Ep udkommer. Deres venskab er kulmineret i et nyt univers, der består af digte og rolige popsange.

Haderslev: - Min vintergæk åbnes op, og specielt hvis jeg udstrækker den hver morgen.

Sådan lyder de første to verslinjer i det digt, der byder lytterne velkommen til Magnus Kjær Østergaard og Aja Foghs nye Ep. Under titlen "Om du så vil det eller ej" smelter de to venners talenter sammen i en symbiose af digte og rolige popsange.

Et projekt, der bygger på deres venskab og fælles passion for at bruge kunsten til at sige det, man ikke altid kan få sagt.

Annonce

- Vi er bare to mennesker, der prøver at skrive fra alle synspunkter, så alle kan relatere til det. Vi har prøvet at sætte os i andres sko, siger Aja og tilføjer:

- Det er to ægte mennesker, der har skrevet det, som giver det til andre ægte mennesker.

Ep’en består af en intro, fire sange og en outro. Introen og outroen er digte, der er skrevet og reciteret af Aja og akkompagneret af Magnus’ musik. De fire sange bygger på Ajas tekster, som de sammen har udviklet på, hvorefter Magnus har komponeret musikken.

https://www.facebook.com/aja.foghjensen/posts/829091787694849

Sammen fortæller de seks elementer en historie. Hvilken historie kan Magnus og Aja ikke fortælle. Som med enhver anden kunst er der nemlig ikke et entydigt svar. Derfor er tanken, at man skal høre Ep’en fra start til slut.

- Man skal høre den fra start til slut, og så er det vigtigt virkelig at lytte til digtene og teksterne og reflektere over det, siger Aja.

- Det handler om, hvad man selv får ud af at lytte til den, tilføjer Magnus.

Starten på historien

Magnus og Ajas egen historie om deres venskab startede for længe siden. Faktisk blev de første toner til venskabet placeret på nodearket tilbage i børnehaven, hvor de mødte hinanden første gang. Der mellem legetøjet startede et venskab, der har holdt ved siden, og som er kulmineret i deres fælles Ep i en alder af 16 år.

Magnus spiller flere instrumenter. Han har derfor selv komponeret og indspillet musikken til hele albummet. Det sværeste var at komponere musik til Ajas digte, der fungerer som intro og outro til Ep'en. Foto: Ditte Irene Knudsen

Musikken og poesien har altid været en del af deres DNA. Magnus’ forældre spiller selv i bandet TheClowns, og da han var ni år, startede han i Haderslev Drengekor. Musikken har derfor været en del af hans opvækst. I lang tid var det andres numre han sang, indtil han fandt sit eget fodfæste i musikken. I 2019 blev de første akkorder derfor spillet i hans musikalske karriere, da han udgav Ep’en ”Attenzione”.

For Aja har musikken også altid spillet en rolle. Hendes far er trommeslager i TheClowns, men i dag er det poesien, der spiller den største rolle i hendes liv.

Blå bog

Magnus Kjær Østergaard og Aja Fogh er begge 16 år.

De gå begge i 1.g på Haderslev Katedralskole.

EP'en "Om du så vil det eller ej" er deres første Ep sammen.

Den udkommer 14. maj på alle streamingtjenester.

Magnus har tidligere udgivet Ep'en "Attenzione" og to singler.

Magnus' forældre og Ajas far spiller sammen i bandet TheClowns.

- Jeg kommer fra teaterverden og har altid skrevet digte og anden lyrik. Der mødes vores veje, siger hun.

- Det var oplagt at lave noget sammen. Vi havde også begge to tænkt på det, og så bragte Aja idéen op i skolen, tilføjer Magnus.

Annonce

Et nyt univers

De første linjer til Ep’en opstod fra et af Ajas egne digte. Et hun tidligere havde skrevet. Men et digt skulle forvandles til en Ep, og derfor greb hun blyant og papir og dykkede ned i sit kreative indre for at finde på tekster, andre kunne relatere til.

Men digte og sangtekster er nu engang forskellige. Mens digtene kan have kilometer lange verslinjer, fungerer de korte sætninger bedre i de lyriske sangtekster. Derfor smeltede Magnus og Ajas verdener for første gang sammen i skriveprocessen.

Aja har selv skrevet de digte, hun reciterer på den nye Ep. For hende har den største udfordring været at skrive de lyriske sangtekster. Hun kan nemlig godt lide at arbejde med lange sætninger, når hun laver digte, men det, har hun sidenhen lært, fungerer ikke lige så godt i en sangtekst. Foto: Ditte Irene Knudsen

Når Aja havde skrevet enten få linjer eller et længere udkast til en sangtekst, kastede Magnus sig over den med musikerens øjne og ører. Til sidst lå der to digte og fire sangtekster, der blot manglede den tilhørende musik. Den del var Magnus’ domæne.

- Det har været udfordrende for os begge, fordi det lidt er et nyt univers. Jeg har lagt musik til Ajas digte, og det har nok været min udfordring. Det har jeg ikke prøvet før. Ajas udfordring har været at skrive lyrik til sangene, siger Magnus.

Et nyt univers er det i sandheden, for som de selv pointerer, er det sjældent man ser en Ep med både reciterede digte og sange. Derfor har det også været to nervøse, unge mennesker, der lagde den sidste hånd på Ep’en.

- Vi har været meget nervøse. Men vi synes begge, det er fedt, og så kan det jo være ligegyldigt, om andre ikke synes, det er fedt. Men det er en ny verden, og vi håber, at vi kan udvide folks horisont, selvom vi godt ved, det er en smal målgruppe, det er lavet til, siger Magnus.

- Det er det fede ved det. Om det så kun er 10 mennesker, der hører det. Hvis de så får noget ud af det, så er det det værd. Det vigtigste er bare, at man føler et eller andet, når man hører det, for vi vil bare gerne nå ud til folk med et budskab. Men jeg har været lidt bange, tilføjer Aja.

Den 14. maj står Magnus og Aja med det endelige produkt i form af en digital Ep, der kan høres på alle streamingtjenester, og det er de stolte af. Så selvom det har været grænseoverskridende at bygge et nyt univers bestående af digte og sange, så glæder de sig til, at andre snart kan tage del i det univers, de har kæmpet for at skabe.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce