Annonce
Genforeningen

Maibom og Bødiker skal få smilet frem ved afstemningsfest

Leif Maibom har i mange år øvet sig på sønderjysk i sin karakter som Kedde fra Asserballe. Søndag optræder han i Tinglev sammen med en anden sjov mand fra det sønderjyske, det tidligere Willys Kaffeklub-medlem Alex Bødiker. Foto: Timo Battefeld
To sjove sønderjyder, Leif Maibom og Alex Bødiker, forenes som dansk bagermester og tysk slagtermester ved søndagens afstemningsfest i Tinglev.

Tinglev: Han er faktisk fynbo. Men i sit livsværk, Sønderborg Sommer Revy, har Leif Maibom tillagt sig sin helt særlige Asserballe-dialekt, og han må i dag betegnes som en helt igennem integreret sønderjyde.

Maibom forenes nu med en indfødt. Alex Bødiker, der har en fortid i Willys Kaffeklub.

Søndag eftermiddag mødes de to sjove sønderjyder nemlig. Det sker ved en afstemningsfest i Tinglev Fritidscenter, hvor Maibom og Bødiker optræder som den danske bagermester Rasmus Møller og den tyske slagtermester Alfred Jespersen.

Naboerne Møller og Jespersen havde i mange år en tradition, hvor de hver søndag formiddag mødtes i bageriet. De to holdt fast i det gode naboskab - trods alle nok så dramatiske opgør mellem dansk og tysk i Tinglev. Forenet, som de var, i det sønderjyske.

Nu sidder de to - i skikkelse af Leif Maibom og Alex Bødiker - så oppe i himlen på en sky og mindes gamle dage.

Leif Maibom holder også afstemningsfestens tale, hvor han giver sit bud på, hvad en genforening er.

Tinglev Brandværnsorkester kommer med et flot program, der blandt andet tæller fire fællessange, og journalist Poul-Erik Thomsen præsenterer bogen "Den delte by". I den bog er netop bagermester Rasmus Møller og slagtermester Alfred Jespersen den røde tråd, og de to vil ved festen være repræsenteret af deres to sønner, Louis Møller og Heinz Jespersen.

Publikum bliver modtaget af en udstilling, der er udarbejdet af Galleri Nexus og Tinglev Lokalarkiv, mens et kagebord fra byens nye bager er flødeskum til det gode genforeningshumør.

Der er gratis adgang til afstemningsfesten, der begynder klokken 13.30 i Hal 2 i Tinglev Fritidscenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

112

Beredskabet lagde en truende mast ned

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce