Annonce
Billund

Maj bød på massefyring i lufthavnen og overarbejde for kommunens kassemester

Folk stod i kø, da Jem & Fix i maj åbnede sin forretning på Sdr. Elkjærvej i Billund. Foto: Kristina Skjoldborg.
Maj blev en ganske begivenhedsrig måned i Billund Kommune. Både positive og negative nyheder skød i løbet af måneden frem i avisens spalter.

Billund Kommune: Selvom maj var præget af corona og deraf følgende aflysninger, var der på ingen måde tale om en kedelig måned uden højdepunkter. Tværtimod.

Kommunens kassemester havde rigeligt at se til i løbet af maj. På grund af coronakrisen besluttede regeringen at give landets kommuner frit lejde til at bruge penge på anlæg i 2020, og det valgte Billund at benytte sig af ved at bruge 18,5 millioner kroner mere end oprindeligt budgetteret inden for området. De penge var der heldigvis hjælp til at finde, for regeringen fremlagde i samme måned sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet en ny udligningsreform. En reform, der sender anslået 12,9 millioner kroner om året i retning af Billund.

Det nåede man dog ikke at juble over i ret lang tid, før kassemesteren kunne melde om nye udfordringer. Billund Kommune havde brugt for mange penge inden for socialområdet, og det var derfor nødvendigt med besparelser. Byrådet vedtog derfor besparelser på 14 millioner kroner – trods protester fra Dansk Folkeparti, der ikke ville acceptere, at besparelserne også skulle ramme de ældre.

Annonce
Billund Lufthavn var i maj slet ikke til at genkende. Passagererne forsvandt med et fingerknips, da landet lukkede ned, og start- og landingsbanen stod derfor helt tom. Foto: Mette Mørk.

Coronakrisen gav også grund til panderynker hos foromtalte kassemester. I løbet af maj regnede kommunen sig frem til, at den forventede at bruge 27 millioner kroner mere end budgetteret inden for arbejdsmarkedsområdet.

Massefyring i lufthavnen

Det øgede forbrug inden for arbejdsmarkedsområdet skyldes, at coronakrisen gjorde en række mennesker arbejdsløse. Det var blandt andet tilfældet i Billund Lufthavn, hvor man i april mistede hele 99 procent af sine passagerer sammenlignet med samme måned året forinden. Lufthavnen lancerede derfor en meget blodig plan, der betød nedlæggelse af omkring 300 stillinger.

Billund Lufthavn toppede da også listen over størrelsen på den lønkompensation, som lokale virksomheder havde modtaget. 31 millioner kroner var på dette tidspunkt landet i lufthavnen som kompensation. Lego søgte til gengæld ikke om lønkompensation, og også Lego House valgte at droppe det.

Maj blev i meget høj grad også en kedelig måned for Claus Lützhøft. Den 61-årige bilhandler fra Grindsted blev anholdt og varetægtsfængslet, da politiet mistænkte ham for selv at have orkestreret et tyveri af 15 biler fra hans forretning. Der skulle gå adskillige måneder, inden Claus Lützhøft blev løsladt og renset for den mistanke.

Annonce

Legoland udskød stor nyhed

En stor fyringsrunde var ikke det eneste, som coronakrisen havde på samvittigheden i maj. Legoland havde glædet sig til at åbne 2020-sæsonen med præsentationen af Legoland Movie World, men det blev besluttet at udskyde åbningen til 2021-sæsonen.

I Billund Idrætscenter var der i maj ikke meget aktivitet. Derfor blev tiden i stedet brugt på at forskønne arealerne uden om idrætscentret. Privatfoto.

En anden af Billunds forlystelsesparker, Wow Park, arbejdede stadig på at finde en åbningsdag. Nu blev der sigtet efter at slå dørene op til den nye attraktion den 11. juni.

Annonce

Nej til Jysk

Der var dog også positive nyheder i lokalområdet i løbet af maj. Byen fik et nyt byggemarked, da Jem & Fix slog dørene op til sin nye butik på Sdr. Elkjærvej og Billund Kommune indgik en aftale med Danmarks Idrætsforbund om i de kommende fire år at være vært for Skole-OL.

Det stod dog samtidig klart, at Jem & Fix må væbne sig med tålmodighed, inden en nabo flytter ind. Jysk vil meget gerne rykke ind i et nyt domicil ved siden af byggemarkedet, men det afviste Billund Kommune med henvisning til planloven. Først efter at sagen havde været en tur omkring erhvervsminister Simon Kollerup (S), blev det slået fast, at det i sidste ende er op til Billund Kommune at beslutte, hvorvidt der skal kunne etableres en Jysk-forretning på Sdr. Elkjærvej.

Annonce

Ridder af Dannebrog

Også i Vorbasse var der i maj noget at glæde sig over. Det føltes som en lige venstre lige i maven, da det fra regeringen blev slået fast, at der i år ikke kunne være Vorbasse Marked i traditionel forstand. Men derfor skulle der stadig være marked, lød meldingen fra Vorbasse – det skulle bare være virtuelt.

En række nye byggegrunde var på vej på Gøglervej i Vorbasse. Arkæologer fra Sydvestjyske Museer undersøgte området, og det kunne konstateres, at der for 4500 år siden også boede mennesker i området. Foto: Alex Hermann.

De fleste måtte også følge det virtuelt, da Klara Lyskjær Noer (V) på månedens byrådsmøde blev slået til Ridder og Dannebrog for sine mange års tro tjeneste som lokalpolitiker.

På samme byrådsmøde havde et flertal besluttet, at Billund Kommune officielle holdning til en eventuel kommende motorvej op gennem Jylland er, at motorvejen bør gå vest om Billund. Det blev derfor ordlyden i det høringssvar, som Billund Kommune sendte til Vejdirektoratet.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Billund For abonnenter

Hav tålmodighed: Derfor går der flere måneder, før Grindsted begynder at søge efter nye præster

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce