Annonce
Udland

Major: Tyrkisk invasion i Syrien kan fjerne foden fra IS' hals

Goran Tomasevic/Reuters
En tyrkisk offensiv i Syrien kan give Islamisk Stat nyt liv, vurderer militæranalytiker.

Gør Tyrkiet alvor af en varslet militær offensiv i Syrien, risikerer det at puste nyt liv i Islamisk Stats tilstedeværelse i den østlige del af landet.

Det vurderer Mikkel Storm Jensen, der er major og analytiker ved Forsvarsakademiet, som følger konflikten i Syrien fra et militært perspektiv.

- Der er en stor risiko for, at de kurdiske sikkerhedsstyrker, der hjælper amerikanerne med at holde Islamisk Stat nede i hele det østlige Syrien, vil blive taget ud til andre opgaver.

- De vil formentlig blive trukket op til den tyrkiske grænse. Dermed vil Islamisk Stat få fjernet foden fra struben i det område, siger majoren.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, meddelte lørdag, at hans militær inden længe vil gå ind i de kurdisk-kontrollerede egne af Syrien.

Målet er at angribe kurdiske militser og skabe en såkaldt sikkerhedszone i området mellem Tyrkiet og Syrien.

Mikkel Storm Jensen tilføjer, at det også er kurderne, der bevogter og passer store lejre for IS-sympatisører.

- De vil få svært ved at afsætte ressourcer til det, hvis de skal bruge kræfter på at slås med tyrkerne ved grænsen, siger majoren.

Tyrkiet ser den kurdiske YPG-milits som en trussel og betragter den som en del af det forbudte Kurdiske Arbejderparti (PKK), uddyber Storm Jensen.

Men kurderne er en vigtig samarbejdspartner for USA i kampen mod Islamisk Stat, tilføjer han.

Egentlig havde USA og Tyrkiet i august indgået en aftale om at etablere en sikkerhedszone i det nordligste Syrien op til grænsen mod Tyrkiet.

Men USA har siden valgt at trække sine topper ud af området og overlade det til tyrkerne.

Søndag advarede den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter om, at han vil ødelægge Tyrkiets økonomi, hvis tyrkerne foretager sig noget, som han mener, er over grænsen.

Det er svært at tyde, hvad det egentlig er, at præsidenten mener, når "grænsen" ikke er defineret, påpeger militæranalytikeren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce