Annonce
Vejen

Makeover til byens vartegn i Jels

Formand for Jels Mølleforening, Kasper Sellebjerg, på den nye rundgang. Renoveringen er finansieret via fondsmidler, og er første etape af et større renoveringsprojekt til kanp fire millioner kroner. Foto: Jan Mortensen
Byens vartegn i Jels, den fredede Jels Mølle, har de sidste tre måneder været under restaurering. Nu kan du igen få en omgang i møllen.
Annonce

JELS: Håndværkerne er ved at lægge sidste hånd på den omfattende renovering af Jels Mølle. I denne omgang er det rundgangen, der er blevet skiftet helt ud.

- Vi har fået doneret 500.000 kroner til dette projekt. Vi har ansøgt flere forskellige fonde om støtte, og fire har givet tilsagn. Det drejer sig om Slots- og Kulturstyrelsen, Augustinus Fonden, Bygningsbevaringsfonden af 1975 og Sonning Fonden, siger formand for Jels Mølleforening, Kasper Sellebjerg.

Renoveringen af møllens omgang er foretaget af den lokale tømrermester John Holm, og han har fået nøje foreskrifter.


Vi ønsker, at foreningen og de mange frivillige får et samlet overblik over de arbejder, der vil komme i de nærmeste år. Opgaverne er både akutte krævede restaureringsopgaver, og helt frem til ønskede tiltag, der skal være med til at sikre møllens fremtid og formidling.

Kasper Sellebjerg


- Vi har været tro mod de gamle tegninger. Jels Mølle er jo en af få fredede møller, der er tilbage i Danmark, fortæller formanden.

Med afslutningen af omgangens renovering, betyder det også, at møllevingedrejelaugene igen kan komme i gang med at dreje møllens vinger.

- Flere end 60 medlemmer af Foreningen til bevarelse af Jels Mølle er med i et af de 11 møllevingedrejelaug. Laugene er forpligtet til at mødes en gang hver tiende uge, så at vingerne kører rundt mindst en gang om ugen, fortsætter Kasper Sellebjerg.

Annonce

Omfattende handlingsplan

I samarbejde med tegnestuen Mejeriet i Haderslev har Jels Mølleforening udviklet en handlingsplan for den fortsatte renovering.

- Vi ønsker, at foreningen og de mange frivillige får et samlet overblik over de arbejder, der vil komme i de nærmeste år. Opgaverne er både akutte krævede restaureringsopgaver, og helt frem til ønskede tiltag, der skal være med til at sikre møllens fremtid og formidling, siger Kasper Sellebjerg.

De forskellige opgaver er inddelt i fem hovedpunkter: Den netop renoverede rundgang, krøjeværket skal restaureres eller ombygges, nye vinger skal laves indenfor en årrække, murværk og fugtsikring samt renovering af møllerboligen.

Udgifterne til de fem hovedpunkter skønnes  til at løbe op i knap fire millioner kroner.

Jels Mølle

  • Jels Mølle blev opført i 1859.
  • Møllen blev anvendt til maling af korn, mel og gryn til primært foderbrug.
  • I 1956 blev møllen købt af Foreningen til bevarelse af jels Mølle.
  • Foreningen tæller cirka 250 medlemmer.
  • Et melemsskab koster 100 kroner årligt pr. husstand.
  • Man kan også støtte mølleforeningen ved at tanke OK-benzin.
  • Læs mere på www.jelsmolle.dk.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce