Annonce
Rejser

Málaga har også sit Soho

Kedelige metalskodder pyntet med street art og kunst i bybilledet i Soho - district of art. Foto: Judith Betak
Engang residerede byens borgerskab her, men i et halvt hundrede år stod kvarteret slidt, forfaldent og med mange forladte bygninger. I dag spirer ny kreativitet, og kunsten sprudler i Málagas Soho, som bydelen nu kaldes.

Jo, den er god nok. Det er H.C. Andersen, der sidder dér i bronze med lår, der er slidt blanke af besøgende børn og selfie-glade turister.

Statuen af den danske eventyrdigter, som i 1862 skrev i sin rejsebog: "I ingen by i Spanien har jeg følt mig så veltilpas og så velkommen som i Málaga", blev sat her på Plaza de la Marina i 200-året for Andersens fødsel som bystyrets tak for reklamen.

Andersen kigger mod vest og mod indgangen til byens nye sprudlende, alternative kunstkvarter: Soho, som er et trekantet område mellem den brede gade Alameda Principal, floden Guadalmedina og mod syd havneområdet med Plaza de la Marina som trekantens spids.

Ved floden ligger CAC Málaga, et museum for moderne kunst, som især støtter nye lokale kunstnere og er rammen om en række kunstneriske arrangementer. Der er kunst fra 1950'erne til i dag i den permanente samling, og museet har adresse i historiske bygninger, som var et engrosmarked tegnet af Luis Gutiérrez Soto og bygget i 1939 i to etager med lige linjer og kubistisk rummelighed.

Da der i 1983 ikke mere var behov for markedet, overtog bystyret bygningerne, som senere blev erklæret "af historisk interesse". Det blev besluttet at indrette kunstmuseum, og det åbnede i 2003.

CAC Málaga og ikke mindst et MAUS-projekt for et par år siden (Málaga Arte Urbano Soho) har gjort kvarteret til byens nye kunstdistrikt med teater, musik og blomstrende bykunst - streetart – mellem nye forretninger med genbrug, gallerier, caféer og smårestauranter. Et mikrobryggeri, La Fabrica, er også etableret og er et af byens yndede gå i byen-steder.

Under MAUS-projektet satte berømte streetart-kunstnere som Faith 47, ROA, Sal East, D Face og Obey deres præg på kvarteret. På MAUS' hjemmeside er beskrivelser og kort, som viser, hvor man kan finde værkerne. Siden er andre kunstnere fulgt trop. Afdækning af renoveringsarbejder og forretningsskodder er dekoreret, og mure er kunstværker. Soho er et stort åbent kunstgalleri.

Hvor: CAC Málaga, Calle Alemania 2. Læs mere: www.cacmalaga.eu, www.mausmalaga.com og www.lafabricadecerveza.com.

Annonce

Lige i nærheden

På modsatte side af Alameda Principal, lige nord for Soho, ligger Mercado de Atarazanas, et stort indendørs marked bygget for 140 år siden i spansk-arabisk mudéjar-stil. Indgangen minder om en moské, og i modsatte ende af de store markedshaller er en gigantisk glasmosaik. Her er liv og leben, madvarer i høj kvalitet og borde og stole udenfor, hvor man kan spise tapas og nyde et glas vin købt i markedets boder. Især sidst på eftermiddagen er der tæt besat.

Hvor: Calle Atarazanas 10.
Læs mere: www.malagaturismo.com.

Málaga loves art - og elsker kunsten især i Soho-kvarteret. Foto: Judith Betak
Statuen af H.C. Andersen var Malagas hyldest til den danske digter i 200-året for hans fødsel. Andersen besøgte byen i 1862 og skrev pænt om den. Foto: Judith Betak
Museet for moderne kunst er indrettet i et tidligere engrosmarked. Foto CAC Málaga
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce