Annonce
Navne

Malerpenslen har erstattet guitaren

Musiker Franz Beckerlee fylder 75 år den 15. august. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012

Franz Beckerlee var guitarist i Gasolin. I dag er han optaget af abstrakte malerier og collager lavet af gamle plakater. 15. august fylder han 75 år.

De store krøller er afløst af kort gråt hår, og guitaren er kommet på museum.

Franz Beckerlee, som fylder 75 år 15. august, har skiftet musikken ud med billedkunsten. Den rødblonde guitarist, som i 1970'erne turnerede landet tyndt med Kim Larsen, Søren Berlev og Wili Jønsson i Gasolin har fundet tilbage til sin ungdoms kunstinteresse.

I dag udtrykker han sig i abstrakte billeder, installationskunst og collager skabt af gamle plakater. Værkerne er blandt andet blevet udstillet på Det Hemmelige Galleri i Herning, hvor også hans datter, Honey, har udstillet sin kunst.

Franz Beckerlee har aldrig lagt skjult på, at det tog hårdt på ham, da Gasolin blev opløst i 1978. Som den eneste af de fire ønskede han, at de var fortsat, men det satte et anstrengt forhold mellem ham og Kim Larsen en stopper for.

- Jeg faldt ned i et sort, sort hul, som det tog lang tid at komme op af, har tidligere fortalt.

For mens bruddet for Kim Larsen blev begyndelsen på en succesfuld solokarriere, så måtte Franz Becklerlee gå den tunge gang til bistandskontoret på Christianshavn.

Siden genoptog han guitarspillet i Christianshavns Blues Band med blandt andre Søren Berlev og Lone Kellermann. Bandet spillede især covernumre og gav årligt omkring 80 koncerter, indtil medlemmerne i 1994 skiltes. For Franz Beckerlee blev det et endegyldigt farvel til musikken.

Guitaren kan i dag ses på Museum Ragnarock i Roskilde - endda på adressen Rabalderstræde 16 - en gade, hvor den slet-slet ikke får for lidt, som det hedder på åbningen af albummet Gas 5.

Foruden sin guitar har Franz Beckerlee doneret Gasolins bil, Betzy, til museet. Den fik i sin tid sin egen sang, som aldrig blev udgivet, men den kan museumsgæsterne i dag lytte til, mens de beundrer den ikoniske bil.

Med til fortællingen om fødselaren hører, at han i begyndelsen af august blev morfar for første gang.

Annonce
Den rødblonde guitarist turnerede i 1970'erne landet tyndt med Kim Larsen, Søren Berlev og Wili Jønsson i Gasolin. Arkivfoto: Pierre Sales/Scanpix
Musiker Franz Beckerlee fylder 75 år den 15. august. Arkivfoto: Claus Bech Andersen/Scanpix 2012
Musiker og kunstner Franz Beckerlee i hans hjem i haveforeningen Vennelyst. Arkivfoto: Jan Jørgensen/Scanpix 2012
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce