Annonce
Læserbrev

Man græmmes

Læserbrev: Det er ganske tydeligt at Grænseforeningen, som er placeret i København, ikke har en døjt fornemmelse for, hvad der foregår i grænselandet. Nu har vi lige fejret 100 året for afstemningen om Nordslesvig/Sønderjyllands hjemkomst til Danmark, og på Frøslev Kro, digteren Karsten Thomsens hjemsted, blev der sunget og talt om det forgangne, og naturligvis var blandt de nationale sange ”Det haver så nyligen regnet”, af Johan Ottosen.

Så læser man i JydskeVestkysten eller på Facebook, at nu skal der sandelig ske noget med den gamle sang, udgangspunktet var fra fejringen af begivenheden på Folkehjem i Aabenraa, hvor Grænseforeningen i forbindelse med en DR udsendelsen opfordrede Sigurd Barrett til at udskifte ordene fra sangen ”Frø af ugræs er føget over hegnet”.

Så er det man spørger: Hvad foregår der i grunden i hovedet på de folk fra Grænseforeningen, Knud Therkelsen og kompagni, har de overhovedet ingen jordforbindelse derovre i København, hvad angår Sønderjylland og det danske mindretal i Sydslesvig.

Det er tydeligt, at man langt væk fra virkeligheden gør sig sine teoretiske overvejelser om hvad, der kunne ske, hvis tyskerne læste de kendte ord: Frø af ugræs…..

Dertil er der kun at sige: Det er noget teoretisk sludder at tro, at tyskerne skulle begynde at interessere sig for gamle danske fædrelandssange, analysere dem og sige: Det må I sandelig ikke synge. Det interesserer dem ikke, at der engang for over 100 år siden blev lavet historiske sange, som ikke var dem venlig stemt. De kan naturligvis også selv sætte tingene ind i en historisk kontekst. Det har tyskerne uden tvivl stor forståelse for.

For tyskerne drejer det sig om at have en skøn niche at holde sommerferie i. Der har de jo blandt andet hele den danske Vestkyst. Aldrig før har vi haft så mange turister fra Tyskland, og det selv om vi opsætteret et omdiskuteret hegn ved grænsen. Og i det hele taget bliver vores forhold til de tyske naboer omtalt som et af de bedste og som et eksempel til efterfølgelse for andre grænselande, hvor man har lidt svært ved at finde ud af det med hinanden.

Så Grænseforening hold op med jeres ”tidsfordrivende diskussioner” og find jer noget seriøst at tage jer af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Esbjerg For abonnenter

Ramt af vandmasserne: - Vi kan sidde i stuen og fiske

Annonce