Annonce
Aabenraa

Man skal bo i Danmark: Men SIRI-direktør erkender tvivl om gældende regler

Hvordan foregår det, når en tysk familie vil købe hus i Danmark? Det vil SIRI nu indkalde til møde om i Aabenraa. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Reglerne for at få ophold som EU-borger og huskøber i Danmark er ikke ligetil, erkender direktøren for Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, og nu indkaldes der til møde.

Aabenraa: JydskeVestkysten har forsøgt at få svar fra styrelsen SIRI, efter avisen har kunnet dokumentere den ændrede praksis, og vi har modtaget fem svar på de otte spørgsmål, vi har stillet:

  1. Er SIRI enig i, at Statsforvaltningen har administreret reglerne anderledes, end SIRI gør?
  2. Mener SIRI, at Statsforvaltningen har administreret reglerne forkert?
  3. Kommer SIRI til at ændre praksis, så man igen kan få et EU-opholdsbevis, når man kommer med en underskrevet købsaftale som dokumentation?
  4. Er SIRI enig i, at det ikke er nødvendigt at bo i Danmark for at få et EU-opholdsbevis?
  5. Kommer sagen her til at få konsekvenser?
  6. Er SIRI enig i, at man jævnfør lovgrundlaget (BEK nr 764 af 18/09/1995 – se § 2) ikke behøver at have bopæl i Danmark for at få udstedt et EU-opholdsbevis?
  7. Erkender SIRI, at man overtog Statsforvaltningens praksis for udstedelse af EU-opholdsbeviser, og først senere i 2019 ændrede den?
  8. Hvis ja, hvorfor ændrede man praksis?
Annonce

Både regler og praksis på området er uændret, men SIRI kan selvfølgelig ikke afvise, at der er tilfælde, hvor der er udstedt opholdsbevis på et forkert grundlag.

Kasper Højvang Kyed, direktør, SIRI

Regler og praksis er uændret

Sådan har direktøren for SIRI, Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Kasper Højvang Kyed, svaret:

- SIRI udsteder EU-opholdsbevis på baggrund af reglerne i EU-opholdsbekendtgørelsen. Udstedelse af EU-opholdsbevis kræver, at borgeren opfylder betingelserne som f.eks. arbejdstager eller ophold med tilstrækkelige midler, og at borgeren har taget ophold i Danmark.

- SIRI kan ikke udstede et opholdsbevis, alene fordi en EU-borger har købt fast ejendom i Danmark. Vi skal påse, om den person, der ansøger, har ret til at få udstedt et bevis efter reglerne i EU-opholdsbekendtgørelsen.

- Både regler og praksis på området er uændret, men SIRI kan selvfølgelig ikke afvise, at der er tilfælde, hvor der er udstedt opholdsbevis på et forkert grundlag. Der vil så være tale om afgørelser, der ikke har været i overensstemmelse med den praksis, der har været gældende længe, og som stadig gælder. Det er naturligvis beklageligt, men hverken regler eller praksis for udstedelse af EU-opholdsbevis er ændret.

Indbyder til møde

- Den bekendtgørelse (BEK nr 764 af 18/09/1995, red.), som du (journalisten, red.) nævner, vedrører EU/EØS-borgeres ret til at erhverve fast ejendom i Danmark, og afgørelser efter dette regelsæt hører ikke under SIRI's områder, men under Justitsministeriet (Civilstyrelsen). SIRI træffer ikke afgørelse om, hvorvidt en EU-borger har ret til at erhverve fast ejendom i Danmark, hvorfor vi kan henvise til Justitsministeriet (Civilstyrelsen) for yderligere oplysninger herom.

- På baggrund af artiklerne i JV kan vi konstatere, at der er tvivl om de gældende regler. Derfor vil SIRI tage initiativ til et møde for interesserede advokater og ejendomsmæglere i Aabenraa, som vil blive afholdt i løbet af februar 2020.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce