Annonce
Esbjerg

Mandø-advarselslys: Politiet afventer kommunen

Man må kun køre over Låningsvejen mellem fastlandet og Mandø, når man har godt kendskab til tidevandet. Alligevel er der mange bilister, som kommer i problemer på Låningsvejen. Arkivfoto.
Syd- og Sønderjyllands Politi afventer et udspil fra Esbjerg Kommune i forhold til en mulig opsætning af advarselslys på Låningsvejen. Formand for Mandø Fællesråd oplyser, at emnet har været rejst flere gange over for politikere og embedsmænd i kommunen i de seneste fem år.

MANDØ: Hos Syd- og Sønderjyllands Politi vil man afvente et muligt udspil fra Esbjerg Kommune i forhold til regulering af trafikken på Låningsvejen mellem Mandø og fastlandet. Som omtalt i JydskeVestkysten foreslår Benny Thomsen fra Mandø, at der opsættes røde og grønne advarselslys, som fortæller bilisterne, hvornår de må køre over Låningsvejen - og hvornår de ikke må.

Hertil siger sekretariatschef Birgit Nielsen, Syd- og Sønderjyllands Politi i en skriftlig kommentar:

- Det er Esbjerg Kommune, der er vejmyndighed. Ønsker kommunen at regulere Låningsvejen med afmærkning i form af lysregulering eller lignende, henvender de sig til os, hvorefter vi tager en dialog med dem om mulighederne. I sidste ende kræver en sådan regulering politiets samtykke, konstaterer Birgit Nielsen.

Claus Christensen, formand for Mandø Fællesråd, fortæller at denne problemstilling med røde og grønne advarselslys flere gange inden for de seneste fem år har været rejst på møder med politikere og embedsmænd fra Esbjerg Kommune.

Annonce

Bedre skiltning

I følge formanden for Mandø Fællesråd, Claus Christensen, er der en bedre skiltning på vej til bilister, som kører over Låningsvejen. Lige nu er der kun skilte, som på dansk og tysk fortæller, at man kun må køre over vejen, når man har kendskab til tidevandet.

Claus Christensen oplyser, at Esbjerg Kommune er på vej med skilte med illustrationer, som skal advare bilisterne om tidevandet - skilte, som både skal opsættes på fastlandet ved begyndelsen af Låningsvejen og på Mandø-siden.

Lidt tyndt

- Men begrundelsen for ikke at gennemføre forslaget har hidtil været, at hvis man opsætter disse advarselslys vil det så være kommunens ansvar, hvis nogle bilister på trods af advarselslysene kommer galt afsted og kører ud, når der er højvande. Jeg synes sådan set det begrundelse er lidt tynd, fordi vind- og vejrforholdene er sådan, at det jo kan blive spørgsmål om liv eller død, siger Claus Christensen.

I kølvandet på mandagens hændelse, hvor et ældre ægtepar kørte fast i højvandet har en borger foreslået, at kommunen i stedet for at bruge penge på renovering af Låningsvejen bygger en dæmning i stil med Rømø-dæmningen til fastlandet. Hvad mener du om det?

- Det tror jeg ikke på - og jeg synes heller ikke om ideen. Vi, der bor på Mandø lever med naturen og med tidevandet, og det ønsker vi at bevare, fordi det er det, der gør Mandø til noget helt specielt. Vi ønsker ikke at blive et nyt Rømø, uden at det skal lyde negativt, siger formanden for Mandø Fællesråd.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce