Annonce
Udland

Mand dømt for racistisk drab er henrettet i USA

Mordet på afroamerikaneren James Boyd Jr. i 1998 i Texas sendte chokbølger gennem USA.

Den selverklærede racist John William King, der stod bag drabet på afroamerikanske James Boyd Jr., er blevet henrettet i Texas, USA.

Drabet på James Boyd Jr. bliver betegnet som en af USA's værste hadforbrydelser.

King blev erklæret død klokken 07.08 onsdag lokal tid efter at have modtaget en dødelig indsprøjtning i fængslet Texas State Penitentiary i byen Huntsville.

Den 44-årige morddømte havde ingen sidste ord inden henrettelsen, men skrev i et brev:

- Capital punishment (en amerikansk term for dødsstraf, red.). Dem uden kapital får straffen.

King var lederen af en gruppe, der i 1998 i Texas lænkede den 49-årige afroamerikaner Boyd Jr. fast til en Ford pickup og kørte bilen over fire kilometer, indtil Boyd døde af sine kvæstelser.

Gruppen efterlod herefter Boyd Jr.'s lig i vejsiden.

Drabet sendte rystelser gennem USA og satte lys på racediskrimination i Texas.

- Jeg håber ikke, at folk husker ham som et nummer i statistikken over hadforbrydelser. Det var en familiemand, en far, en bror og en søn, udtalte en af Byrd Jr.'s søstre tidligere ifølge NBC News.

John William Kings krop var prydet med racistisk motiverede tatoveringer, herunder en af en sort mand, der var blevet hængt i et træ, nazisymboler og ordene "Aryan pride" - på dansk "arisk stolthed".

King havde helt op til henrettelsen fastholdt sin uskyld og sagt, at han forlod gruppen inden drabet på James Boyd Jr.

Derudover sagde han, at drabet ikke var motiveret af had, men af en narkotikahandel, der var gået galt.

Ud over King blev Lawrence Russell Brewer henrettet for samme forbrydelse i 2011.

Den tredje person, der er dømt for drabet, Shawn Allen Berry, er blevet straffet med livstid.

Det var tredje gang i år, at staten Texas benyttede sig af dødsstraffen. Texas er den stat i USA, der oftest anvender dødsstraf.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce