Annonce
Vejen

Manden der byggede det halve Holsted

Murermester C. Christensen byggede adskillige huse og ejendomme i Holsted og omegn, bl.a. det nye mejeri i Holsted By i 1923. Her og på mange andre byggerier arbejdede han sammen med tømrermester P. Chr. Pedersen. De satte derved deres personlige præg på byen. I 1923 fik de opførelsen af Holsted Mejeri overdraget til en pris på 80.000 kr. På billedet ses Christensen yderst til højre. Han kom til Holsted i 1884. To af hans sønner fulgte i hans fodspor med nye bygninger, og tre børnebørn, Peder, Knud og Keld, opført adskillige huse i Holsted og omegn. Privatfoto
Murermester Christen Christensen, der døde i 1952, var en meget flittig bygmester. Han opførte en lang række markante bygninger. Selv boede han ganske beskedent i Vestergade. Nu er hans gravsten dukket op hos et oldebarn.

HOLSTED: Villa Baldersbæk i Hovborg og en række store villaer i Holsted blev gennem mere end 60 år opført af murermester Christen Christensen. Han må have haft en solid forretning, men selv boede han langt mindre prangende. Han og konen Ingeborg nøjedes med et sammenbygget hus i Vestergade 22 lige overfor Holsted Kirke. Ikke noget med en murermestervilla til ham.

- Han var en nøjsom mand.

Tættere på en forklaring kommer man ikke, mener oldebarnet John Rødgaard. Han husker af gode grunde ikke sin oldefar, som døde et års tid år før han blev født i 1953, men han kan huske oldefaderens kontor i et åbent loftrum i Vestergade 22.

Annonce

Han var en nøjsom mand.

John Rødgaard om sin oldefar

Gravsten i haven

- Det stod urørt, da jeg var dreng, og det var spændende at lege der, når jeg sammen med min fætter Bobbe så mit snit til det. Oldefar havde været jæger, og der var opsatser og dyr i sprit. På et tidspunkt skulle huset ryddes, og så blev det hele smidt ud. Det er ærgerligt.

På et tidspunkt skulle oldefarens grav på Holsted Kirkegård sløjfes. John Rødgaard havde lovet sin mor at tage sig af gravstenen, og den blev for en del år siden hentet hjem med traktor.

Nu står den i baghaven og pynter ved Rødgaards gård på Jørgen Hansensvej i øvrigt sammen med et par andre, som en tidligere ejer har efterladt.

I arv

En lang række af Christensens børn, børnebørn, bl.a. Peder, Knud og Keld, og oldebørn uddannede sig til murere, og sammenlagt har de nok bygget den halve by - mindst.

Men ikke i samme sværvægtsklasse som Christensen, som var med til at bygge byens markante bygninger, dengang Holsted var en vigtig by med dommerkontor, retsbygning, flere advokater, mange købmænd og specialbutikker, landmålere og diverse virksomheder og boliger.

Det var den selvforsynende bys virksomme opblomstringstid.

Bygninger opført af Christen Christensen

Villa Baldersbæk i Hovborg,

Plantørboligen i Baldersbæk,

Holsted Mejeri,

Agerbæk Mejeri,

Ø. Vedsted Ungdomskostskole,

Isenkræmmerens butik, Nørregade 20,

Kramers købmandsbutik, Nørregade 22,

Egon Hansens ejendom, Vestergade 1,

Købmand A. B. Hansens butik, Vestergade 2,

Poul Erichsens hus, Vestergade 4,

Lægeboligen (Storgaard), Vestergade 5,

Landinspektør Jørgensens hus, Vestergade 8,

Lytkens hus, Vestergade 14,

Tømrermester I.W. Petersens ejendom, Vestergade 18,

Ejendommene overfor kirken i Holsted by, Vestergade 20-22,

Holsted Byskole 1913-bygningen, Vestergade 17,

Inspektørboligen (Mini-bo), Vestergade 19,

Posthuset i Holsted, Østergade 2,

Gl. Rutebilstation, Østergade 8,

Schauenborgs ejendom, Østergade 9B,

H. W. Jørgensen (Mølledammen), Møllegade 14 A,

Drivervej 1 ved Hulkjær,

Peter Christiansens gård, Søndergade 16,

Købmand Hansen, Søndergade 18,

Apoteket i Holsted, Søndergade 22,

Gl. smed Christensens hus, Søndergade 30,

Hans Jørgen Sørensens hus, Søndergade 36 (bygget efter samme tegning som Møllegade 14 A)

Toftebo, Søndergade 39,

Askovs manufaktur i Holsted St., Storegade 73,

Åstrup Præstegaard, Glejbjerg.

Listen er udarbejdet af afdøde murermester Peder Christensen, Holsted, for cirka 25 år siden.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Tips og tv: Superligaens 13. runde

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce