Annonce
Tønder

Mangeårigt mareridt forbi: Nu skulle sortplet-kryds i Tønder være sikret

Hertil - og ikke videre. Uheldskryds Østerbyvej/Gærupvej er omlagt, og skulle nu være mere sikkert. Krydsets nærmeste nabo, Orla Lausten (i baggrunden) håber, at det nu er slut med de mange uheld, der er sket på stedet. I forgrunden er det vejstribemand Tim Klemmesen, der brænder hajtænder fast i asfalten. Foto: Uwe Iwersen
I den forløbne uge er omlægningen af uheldskrydset Gærupvej/Østerbyvej ved Daler blevet afsluttet. Nærmeste nabo håber, at mange år med frygt for nye uheld endelig er forbi.

DALER: Det var en, det var to, det var...

I alt 11 hajtænder på den ene side, lidt færre på modsatte side.

Som kronen på værket lagde vejstribemand Tim Klemmensen fra virksomheden Peab hajtænderne på den friske asfalt, og så kom der ellers gang i gasbrænderen.

Dermed skulle mange års mareridt og frygt for nye, skæbnesvangre uheld være fortid.

- Det håber vi i hvert fald. Jeg tror på det, lyder det fra Orla Lausten.

Han er nærmeste nabo til krydset Gærupvej/Østerbyvej, der har i mange år har haft det tvivlsomme ry at være et af Tønder Kommunes mest uheldsbelastede vejkryds. Det har adskillige tiltag med ekstra skiltning, krav om nedsat hastighed og "fuld stop"-skilte ikke kunnet ændre på. Men det skal den netop afsluttede omlægning nu gøre. Den vestlige del af Gærupvej er flyttet få meter mod syd. Dermed står krydset ikke længere som et snorlige firebenet vejkryds, men altså i en lettere forskudt version. For bilister fra Gærupvej i vestlig retning betyder det, at det nu burde fremstå helt tydeligt, at der er et kryds og krav om vigepligt forude.

Annonce

Horror-sammenstød

Blandt de mange uheld, der gennem årene er sket i krydset, husker Orla Lausten ikke mindst sammenstødet mellem en 30 tons tung gyllevogn og en mindre personbil med fire ældre mennesker om bord. Gyllevognen kørte faktisk direkte ind over bilen. Fører og passagerer sad fastklemt i 50 minutter, inden alle var klippet fra. At de slap levende fra horror-sammenstødet, fremstod på ulykkesstedet blandt politi- og redningsfolk nærmest som utroligt.

- Nogen har holdt hånden over dem, sagde vagtchefen ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Søren Strægaard, dengang til medierne.

Den vestlige del af Gærupvej er flyttet få meter mod syd. Dermed skulle det for bilister, på den modsatte side af krydset kører ad Gærupvej i vestlige retning, fremstå mere tydeligt, at der er et kryds forude, hvor de har ubetinget vigepligt. Foto: Uwe Iwersen

Orla Lausten fortæller, at de nærmeste naboer til krydset gentagne gange har gjort myndighederne opmærksomme på, at der var noget galt med krydset.

- Det er nok 15 måske 20 år siden, vi rettede henvendelse første gang. Det var i Højer Kommunes tid. Men der var ikke megen lydhørhed, husker Orla Lausten.


Det er nok 15 måske 20 år siden, vi rettede henvendelse første gang. Det var i Højer Kommunes tid. Men der var ikke megen lydhørhed

Orla Lausten


Sort plet

Kriteriet for at udpege et kryds som en sort plet er, at der skal være sket fire eller flere uheld i krydset i en periode på fem år.

Der tælles kun uheld, som er registreret af politiet.

Derudover holder man også tal på antallet af såkaldte ekstrauheld - altså uheld, hvor politiet har været til stede, men ikke optaget rapport.

Ekstrauheldene har ikke indflydelse på udpegningen.

Sammenstødet i Gærup-krydset i maj sidste år var det sjette politiregistrerede uheld på stedet på fem år.

Efter kommunesammenlægningen blev der lyttet på Tønder Rådhus og i teknisk udvalg, men den rigtige løsning inden for de afsatte økonomiske rammer blev ikke fundet. Senest gik det galt i maj sidste år, hvor to personer kom til skade. Igen var det bilisten, der kom fra Gærupvej i vestlig retning, der ikke overholdt sin vigepligt.

Uheldet rettede fornyet fokus på krydset, og med en bevilling på 1,4 millioner kroner i august sidste år, kom der skred i tingene. Mandag inden påske gik entreprenør-arbejdet i gang, siden kom asfaltlæggerne, og stribemand Tim Klemmesen lagde altså sidste hånd på værket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Varde For abonnenter

To påbud på Ansager Skole: Firma skal gøre bedre rent og lave risikovurdering

Annonce