Annonce
Nordtyskland

Mange enlige kvinder ender i bundløs gæld

Dårlig økonomi forfølger kvinder livet igennem. Tysklands pensionssystem er nemlig arbejdsmarkedsbaseret. En lav løn medfører så også en ringe pension. Foto: Colourbox.
Syd for grænsen har flere kvinder end mænd alvorlige, økonomiske problemer. Forklaringen er blandt andet de fortsat meget gammeldags strukturer på arbejdsmarkedet og i familierne.

RENDSBURG: Kvinder syd for grænsen har større risiko for at havne i håbløs gæld end mænd. Forklaringen er strukturelle ulemper i arbejdslivet, i familien samt i forbindelse med pension. Det fremgik, da koordinationskontoret for gældsrådgivning i Rendsburg onsdag præsenterede sin årsrapport.

13.655 kvindelige indbyggere i Slesvig-Holsten søgte gældsrådgivning i 2018. Mange af dem var enten enlige forsørgere eller singler uden børn. Deres andel udgjorde 68 procent i 2018.

Annonce
Ved yderligere uforudsete begivenheder som sygdom eller ledighed, er det i mange tilfælde slet ikke muligt at undgå at havne i håbløs gæld.

Alis Rohlf, gældsrådgivningen.

Vælger deltid

Kvindernes økonomiske problemerne begynder allerede med valget af uddannelse. Kvinder vælger ofte en uddannelse i servicesektoren, hvor lønnen er lavere end i andre brancher. Uddannelser inden for blandt andet matematik eller naturvidenskab er derimod mindre eftertragtede.

Desuden er hver tredje kvinde i Slesvig-Holsten på deltid, vikar-ansat eller har kun et såkaldt minijob. Her rækker betalingen ikke til at opbygge en solid økonomi.

I mange familier er manden fortsat hovedforsørger. For eksempel i forbindelse med en skilsmisse står kvinderne tilbage med deres ringe indkomst – og børnene.

Hertil kommer, at det ofte er kvinderne, der vælger at tage ansvaret for at pleje ældre, svækkede familiemedlemmer. Kvinderne får ingen penge for at påtage sig denne opgave, men mister tværtimod ofte en del af deres indtægtsgrundlag og ender derfor også med at få en lavere pension.

- Ved yderligere uforudsete begivenheder som sygdom eller ledighed, er det i mange tilfælde slet ikke muligt at undgå at havne i håbløs gæld, fortæller Alis Rohlf, der leder de slesvig-holstenske gældsrådgivningers koordineringskontor i en pressemeddelelse.

Flere end 200.000 indbyggere i Slesvig-Holsten vurderes at have en bundløs gæld. Men kun 28.383 søgte hjælp hos en af delstatens gældsrådgivninger i 2018. Det er dog lidt flere end året før.

Skammer sig

Rådgiverne vurderer, at mange skammer sig over deres situation og derfor tøver med at søge hjælp.

I Slesvig-Holsten er der i alt 36 autoriserede og offentligt støttede gældsrådgivninger. Kordinationskontoret i Rendsburg arbejder blandt andet med kvalitetssikring i de enkelte rådgivninger, planlægger forebyggelse og står for videreuddannelse af medarbejderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce