Annonce
Rejser

Mange fanniker oplevede sidste sommers turistboom negativt: Sommeren 2021 vil sandsynligvis byde på lige så mange gæster

En af årsagerne til utilfredshed blandt fannikerne er de lange køer, der var ved færgeovergangen. Arkivfoto: Per Benny Paulsen
Sommeren 2020 bragte rekordmange turister til Fanø. Faktisk for mange, mener en del af øboerne. Det viser en undersøgelse fra Destination Vadehavskysten. Alt tyder på, at sommeren 2021 bliver lige så travl.

Fanø: At sommeren 2020 var travl, er ikke nogen underdrivelse. Sommeren satte rekord for antallet af turister på Fanø, og det kunne mærkes af mange på øen. Det tyder på, at sommeren 2021 kommer til at ligne den.

- Vi regner med, at sommeren kommer til at ligne sidste sommer meget. Der er stadig ikke en genåbningsplan for grænserne, så vi er lidt usikre på, om det bliver de danske eller de tyske turister, vi skal have fat i, men ser uanset hvad frem mod en travl sommer, siger Hans Peter Folmann, som er destinationschef i Destination Vadehavskysten.

I vinters gennemførte Destination Vadehavskysten en undersøgelse af, hvordan borgerne oplevede den travle sommer på Fanø og i Ribe.

Annonce

Resultaterne er netop blevet udgivet, og de viser blandede holdninger til turismen på Fanø.

48 procent af de adspurgte fanniker svarer, at antallet af turister i sommeren 2020 var negativt eller meget negativt, mens 36 procent svarer, at det var positivt eller meget positivt.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen af borgerne i Ribe og på Fanøs oplevelse af turismen i sommeren 2020 er udarbejdet af analysefirmaet Wilke for Destination Vadehavskysten i efteråret 2020.

Undersøgelsen viser, at der generelt har været et positivt syn på turismen i Ribe, mens blikket fra Fanø har været mere tvetydigt.

48% af fannikerne oplevede turismen i sommeren 2020 som noget negativt eller meget negativt. Herimod oplevede 36% det som noget positivt eller meget positivt.

30% af fannikerne er trætte af turisterne i området.

31% af fannikerne håber, der kommer lige så mange turister i 2021 som i 2020.

39% af fannikerne har ikke været generet af turisterne.

63% af fannikerne mener, det var dejligt at se liv i gaderne, og at der er travlt i butikker og på restaurant.

Det tager destinationschefen alvorligt, men han mener også, man skal tage højde for, at mange erhvervsdrivende er økonomisk afhængige af sommergæsterne.

- Hvis det blev en roligere sommer, ville mange nok være glade for det. Men der ville også være rigtig mange, som ville være kede af at miste den omsætning. I 2020 mistede vi 15 procent af overnatningerne. Det er et stort antal, og mange turistaktører er i forvejen hårdt ramt af nedlukningen, siger Hans Peter Folmann.

Plads til alle

På Fanø gik det høje antal turister ikke ubemærket hen.

Kommunen har allerede en eksisterende turismestrategi, hvori det står, at kommunen ikke vil arbejde for at få flere turister til øen i højsæsonen. Og det er nok meget godt, tænker Sofie Valbjørn på baggrund af sommeren 2020.


Sådan, som det var i sommer, ønsker vi ikke, at det skal være ni måneder i året.

Sofie Valbjørn (Å), borgmester i Fanø Kommune


Da hun så resultaterne af undersøgelsen, blev hun nemlig bekræftet i den fornemmelse, hun allerede havde af, at sommeren 2020 var for travl for mange fanniker.

- Det er vigtigt, at vi finder en måde at få plads til alle. Fanø skal være et sted, hvor det både er godt at bo og godt at være gæst, for vi lever af turismen. Det er vores opgave som kommune at sikre, at de to ting kan gå hånd i hånd, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Skuldersæsonerne

En anden del af strategien beskriver til gengæld et ønske om at vækste i 'skuldersæsonerne', altså forår og efterår, blandt andet for at erhvervsdrivende kan have folk ansat hele året rundt og ikke kun i sommeren. I undersøgelse pegede flere turistaktører på, at de gratis færgebilletter med fordel kunne have ligget uden for højsæsonen.

Og det er især i forhold til at vækste i skuldersæsonerne, undersøgelsen har sat nogle tanker i gang hos Sofie Valbjørn.

- Det er stadig relevant, men vi skal måske kigge nærmere på, hvor meget vi skal vækste. Det skal være bæredygtigt for lokalsamfundet, og det kan godt være, at vi skal tage sæsonerne mere bogstaveligt og sørge for, at vi får en lavsæson og på den måde en pause. For sådan, som det var i sommer, ønsker vi ikke, at det skal være ni måneder i året, siger hun.

Samtidig er det vigtigt for hende at slå fast, at situationen i sommeren 2020 var et særtilfælde.

- Det er ikke et billede på, hvordan turismen er generelt på Fanø. Men det er måske et kig på, hvad fremtiden kan bringe, hvis vi ikke forholder os til de udfordringer, vi har i forhold til turisme, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Flere løsninger

Fanø Kommune er gået igang med at arbejde på de nogle af de konkrete udfordringer, undersøgelsen også peger på. De er blandt andet gået i dialog med Molslinjen om færgekøen, som i 2020 blev meget lang.

Derudover nævner Sofie Valbjørn, at der kommunalpolitisk er mulighed for at løse nogle af udfordringerne med parkeringspladser og trængsel på cykelstierne, ligesom det er muligt for flere erhvervsdrivende at øge kapaciteten, hvis man allerede nu ved, at man skal regne med mange gæster til sommer.

Samtidig er Destination Vadehavskysten i gang med en kampagne, hvor de informerer turisterne om, hvordan de kan få den bedste oplevelse, samtidig med, at de passer på Fanø. For eksempel ved at oplyse om, hvor man kan sætte sig og spise madpakke, så man undgår, at mange turister sidder på diget.

En af de ting, mange fanniker pegede på i undersøgelsen, var bekymring for de konsekvenser, den øgede turisme kan have for øens natur.

'En af følgevirkerne ved det store hobetal er slitage på vores pragtfulde natur, som Fanø er kendt for, og som er svær at genoprette', siger en turismeaktør i undersøgelsen.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Marskstien har fået stjernestatus: Tag med på den 54 kilometer lange vandrerute gennem særpræget landskab

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Rejser For abonnenter

Saarland: Tung industri er fortid - nu skal turister lokkes ud i det grønne for måske at bygge egen tømmerflåde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce