Annonce
Rejser

Mange fanniker oplevede sidste sommers turistboom negativt: Sommeren 2021 vil sandsynligvis byde på lige så mange gæster

En af årsagerne til utilfredshed blandt fannikerne er de lange køer, der var ved færgeovergangen. Arkivfoto: Per Benny Paulsen
Sommeren 2020 bragte rekordmange turister til Fanø. Faktisk for mange, mener en del af øboerne. Det viser en undersøgelse fra Destination Vadehavskysten. Alt tyder på, at sommeren 2021 bliver lige så travl.

Fanø: At sommeren 2020 var travl, er ikke nogen underdrivelse. Sommeren satte rekord for antallet af turister på Fanø, og det kunne mærkes af mange på øen. Det tyder på, at sommeren 2021 kommer til at ligne den.

- Vi regner med, at sommeren kommer til at ligne sidste sommer meget. Der er stadig ikke en genåbningsplan for grænserne, så vi er lidt usikre på, om det bliver de danske eller de tyske turister, vi skal have fat i, men ser uanset hvad frem mod en travl sommer, siger Hans Peter Folmann, som er destinationschef i Destination Vadehavskysten.

I vinters gennemførte Destination Vadehavskysten en undersøgelse af, hvordan borgerne oplevede den travle sommer på Fanø og i Ribe.

Annonce

Resultaterne er netop blevet udgivet, og de viser blandede holdninger til turismen på Fanø.

48 procent af de adspurgte fanniker svarer, at antallet af turister i sommeren 2020 var negativt eller meget negativt, mens 36 procent svarer, at det var positivt eller meget positivt.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen af borgerne i Ribe og på Fanøs oplevelse af turismen i sommeren 2020 er udarbejdet af analysefirmaet Wilke for Destination Vadehavskysten i efteråret 2020.

Undersøgelsen viser, at der generelt har været et positivt syn på turismen i Ribe, mens blikket fra Fanø har været mere tvetydigt.

48% af fannikerne oplevede turismen i sommeren 2020 som noget negativt eller meget negativt. Herimod oplevede 36% det som noget positivt eller meget positivt.

30% af fannikerne er trætte af turisterne i området.

31% af fannikerne håber, der kommer lige så mange turister i 2021 som i 2020.

39% af fannikerne har ikke været generet af turisterne.

63% af fannikerne mener, det var dejligt at se liv i gaderne, og at der er travlt i butikker og på restaurant.

Det tager destinationschefen alvorligt, men han mener også, man skal tage højde for, at mange erhvervsdrivende er økonomisk afhængige af sommergæsterne.

- Hvis det blev en roligere sommer, ville mange nok være glade for det. Men der ville også være rigtig mange, som ville være kede af at miste den omsætning. I 2020 mistede vi 15 procent af overnatningerne. Det er et stort antal, og mange turistaktører er i forvejen hårdt ramt af nedlukningen, siger Hans Peter Folmann.

Plads til alle

På Fanø gik det høje antal turister ikke ubemærket hen.

Kommunen har allerede en eksisterende turismestrategi, hvori det står, at kommunen ikke vil arbejde for at få flere turister til øen i højsæsonen. Og det er nok meget godt, tænker Sofie Valbjørn på baggrund af sommeren 2020.


Sådan, som det var i sommer, ønsker vi ikke, at det skal være ni måneder i året.

Sofie Valbjørn (Å), borgmester i Fanø Kommune


Da hun så resultaterne af undersøgelsen, blev hun nemlig bekræftet i den fornemmelse, hun allerede havde af, at sommeren 2020 var for travl for mange fanniker.

- Det er vigtigt, at vi finder en måde at få plads til alle. Fanø skal være et sted, hvor det både er godt at bo og godt at være gæst, for vi lever af turismen. Det er vores opgave som kommune at sikre, at de to ting kan gå hånd i hånd, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Skuldersæsonerne

En anden del af strategien beskriver til gengæld et ønske om at vækste i 'skuldersæsonerne', altså forår og efterår, blandt andet for at erhvervsdrivende kan have folk ansat hele året rundt og ikke kun i sommeren. I undersøgelse pegede flere turistaktører på, at de gratis færgebilletter med fordel kunne have ligget uden for højsæsonen.

Og det er især i forhold til at vækste i skuldersæsonerne, undersøgelsen har sat nogle tanker i gang hos Sofie Valbjørn.

- Det er stadig relevant, men vi skal måske kigge nærmere på, hvor meget vi skal vækste. Det skal være bæredygtigt for lokalsamfundet, og det kan godt være, at vi skal tage sæsonerne mere bogstaveligt og sørge for, at vi får en lavsæson og på den måde en pause. For sådan, som det var i sommer, ønsker vi ikke, at det skal være ni måneder i året, siger hun.

Samtidig er det vigtigt for hende at slå fast, at situationen i sommeren 2020 var et særtilfælde.

- Det er ikke et billede på, hvordan turismen er generelt på Fanø. Men det er måske et kig på, hvad fremtiden kan bringe, hvis vi ikke forholder os til de udfordringer, vi har i forhold til turisme, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Flere løsninger

Fanø Kommune er gået igang med at arbejde på de nogle af de konkrete udfordringer, undersøgelsen også peger på. De er blandt andet gået i dialog med Molslinjen om færgekøen, som i 2020 blev meget lang.

Derudover nævner Sofie Valbjørn, at der kommunalpolitisk er mulighed for at løse nogle af udfordringerne med parkeringspladser og trængsel på cykelstierne, ligesom det er muligt for flere erhvervsdrivende at øge kapaciteten, hvis man allerede nu ved, at man skal regne med mange gæster til sommer.

Samtidig er Destination Vadehavskysten i gang med en kampagne, hvor de informerer turisterne om, hvordan de kan få den bedste oplevelse, samtidig med, at de passer på Fanø. For eksempel ved at oplyse om, hvor man kan sætte sig og spise madpakke, så man undgår, at mange turister sidder på diget.

En af de ting, mange fanniker pegede på i undersøgelsen, var bekymring for de konsekvenser, den øgede turisme kan have for øens natur.

'En af følgevirkerne ved det store hobetal er slitage på vores pragtfulde natur, som Fanø er kendt for, og som er svær at genoprette', siger en turismeaktør i undersøgelsen.

Annonce
Rejser For abonnenter

Klostergård fra 1600-tallet blev til B&B: Nu er der ved at være fyldt op med sommerens feriegæster

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Esbjerg

Rideklubben blev ikke hørt: Rockmusikken kan spille på Vesterlands nye hjemmebane i Rindby

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser

Fire gode sommeroplevelser på Vestkysten

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Billund

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Annonce