Annonce
Kolding

Mange gav deres besyv med om Borchs Gård:  P-pladser og mere grønt står højt på ønskesedlen

Søstrene Jette Berg og Conny Thomhav  glæder sig over, at Borchs Gård endelig skal forskønnes. De var et par af de borgere, der lørdag talte med  landskabsarkitekt Lars Nybye og hans kollega Birthe Urup fra DetBlå, der som arkitektrådgivere samlede input til renoveringen af området for Kolding Kommune. Foto: Lena Juul
Landskabsarkitekt Lars Nybye  er overrasket over, at så mange havde forberedt sig på at lægge vejen fordi, da borgere kunne komme med input til renoveringen af Borchs Gård. Arbejdet skal gerne være færdigt næste sommer.
Annonce

Kolding: Søstrene Jette Berg og Conny Thomhav var et par af de borgere, der gav deres mening  om Borchs Gård til kende lørdag. De blev stoppet af landskabsarkitekt Lars Nybye og hans kollega Birthe Urup fra DetBlå, der som arkitektrådgivere samlede input til renoveringen af området for Kolding Kommune.

- Det er en kedelig plads, der godt kan gøres lidt hyggeligere, mener  Jette Berg.

Søstrene er enige  om, at de godt 100  parkeringspladserne skal bevares. Og det er også en af de ting, som Kolding Kommune har lagt sig fast på.


At høre folk beskrive deres egen by er super interessant. Både hvordan de bruger den, og hvordan de læser byens kvaliteter. Det hjælper os med at finde Koldings identitet og særkende.

Birthe Urup, DetBlå,


- Det er ikke fordi, vi ikke vil gå, men det er dejligt at kunne parkere bilen holde her, siger Conny Thomhav.

Kunne I finde på at sætte jer her, hvis det var et rart sted at være, spørger Birthe Urup.

- Det tror jeg sagtens, vi kunne. Og der må godt ske noget i en fart, så byen ikke dør helt hen. Det er synd, at der er blevet så tomt, svarer Conny Thomhav.

Annonce

Liv i døde vinduer

Birthe Urup er enig i, at tomme vinduer ikke gør noget godt for stemningen.

Og de snakker videre, om de døde vinduer måske kunne blive en slags udstillingsvinduer for Designskolen, Syddansk Universitet, Koldinghus, Trapholt eller andre.

Lars Nybye og Birthe Urup har  plancher med, hvor de præsenterede de rammer for renoveringen, som dialogen kan være med til at fylde ud.

- At høre folk beskrive deres egen by er super interessant. Både hvordan de bruger den, og hvordan de læser byens kvaliteter. Det hjælper os med at finde Koldings identitet og særkende.

Lige nu har vi fokus på Borchs Gård, men for at forstå den diskuterer vi også andre historiske arealer omkring kirken, rådhuset, langs torvet og ved åen.  Byen rummer også flere gårdmiljøer. Det er vigtigt for os at tænke  Borchs Gård ind i en helhed, så man får en sammenhæng. Landskabet er også interessant, for Borchs Gård ligger lavt, og så er der slotsbanken som Koldinghus rejser sig på. Kunne vi få terrænet til at binde de to dele sammen, spørger Birthe Urup retorisk.

Annonce

Coronapenge sætter fut i arbejdet

Plancherne blev pakket ned ved 14-tiden.

- Folk kom forbi hele tiden i de tre timer, vi stod klar. Vi talte for eksempel også med flere unge, der kunne se muligheder i arealet.  Vi har fået mange input, og det var overraskende, at der var så mange, der havde læst, at vi kom, og havde forberedt sig på at komme forbi, siger Lars Nybye.

Alle parkeringspladser skal bevares, når Borchs Gård skal forskønnes, men den skal indrettes bedre, så den bliver mere indbydende.  Lørdag forslog borgere blandt andet  parkour og rulleskøjteløb på pladsen.  Foto: Lena Juul

Den gennemgående besked fra borgerne var, at alle p-pladser i Borchs Gård skal bevares, og at området skal være mere grønt og have en højere kvalitet. Helt konkret kom der forslag om en parkourbane og om, at pladsen ind imellem skal reserveres til rulleskøjteløbere. Det blev også foreslået, der der kan laves butiksfacader ud mod pladsen, og der blev nævnt problematikker omkring graffiti og affald.

Der har i årevis været talt om at  forskønne Borchs Gård, men nu skal der snart ske noget. Byrådet har sat 15,6 millioner kroner af til renoveringen.  Pengene kommer fra en pulje, der skal støtte erhvervslivet og beskæftigelsen i kølvandet på coronakrisen.  Skitserne til, hvordan pladser skal se ud, ventes færdige efter sommerferien. Og her vil der igen blive inviteret til dialog om projektet, der gerne skulle  afsluttes  næste sommer.

Borchs Gård

Parkeringspladsen Borchs Gård ligger bag bygningen Borchs Gård, der er opført i  1595.

I årevis er der blevet talt om at gøre noget ved den forsømte parkeringsplads.

I kølvandet på corona-pandemien har Kolding Kommune søgt penge fra en pule, der skal støtte erhvervslivet og beskæftigelsen. Det giver mulighed for at renovere Borchs Gård for 15,6 millioner.

By og udviklingsforvaltningen, tegnestuen Mejeriet og arkitektrådgiverne fra firmaet DetBlå arbejder med sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce