Annonce
Kolding

Mange har fået øjne og ører op for det digitale bibliotek

Bibliotekerne er åbnet igen i både Kolding, Vamdrup, Lunderskov og Vamdrup, men i ugeavis har bibliotekschef Pia Henriette Friis haft det fysiske biblioteket for sig selv. I den periode har langt flere lånere end hidtil kastet sig over de muligheder, der ligger i bibliotekets digitale tilbud. Arkivfoto: Timo Battlefeld
I årevis har Kolding Bibliotekerne haft digitale tilbud, men nedlukningen under coronakrisen har givet et kæmpeløft i antallet af brugere og udlån.
Annonce

Kolding: Selv om biblioteket har holdt lukket, siden coronakrisen brød ud, så har der alligevel været et massivt udlån af bøger, film og andre materieler, som lånerne har digital adgang til.

- I forhold til de digitale materialer er der sket det, at det er gået op for mange, at det digitale bibliotek findes, og at det også er noget for dem. Og dem, som godt kendte til de digitale tilbud i forvejen, har taget dem yderligere i brug, mens det fysiske bibliotek har holdt lukket, siger bibliotekschef Pia Henriette Friis fra Kolding Bibliotekerne.

Her har man udlånt knap 28.000 lydbøger fra den 12. marts til den 17. maj, og det er en stigning på omkring 55 procent i forhold til samme periode året før.

I perioden har 13.361 unikke brugere været inde på Ereolen, hvor de digitale bøger findes, og det er også langt flere end året før, hvor tallet lå på 9844 unikke brugere.

Digitale udlån

Ereolen. I perioden 12. marts–17. maj havde Kolding Bibliotekerne følgende lån på Ereolen:
2019: 17.864 lån
2020: 27.767 lån
Det er en stigning på 9.903 lån svarende til 55 procent.

Antal unikke lånere på Ereolen i samme periode:

2019: 9844 unikke lånere
2020: 13.361 unikke lånere
Det er en stigning på 3517 unikke lånere svarende til 36 procent.

Filmstriben. I perioden marts, april og maj havde Kolding Bibliotekerne følgende lån på Filmstriben:
2019: 4158 lån
2020: 7.325 lån
Det er en stigning på 3167 lån svarende til 76 procent.

Antal unikke lånere på Filmstriben i samme periode:
2019: 1833 unikke lånere
2020: 3473 unikke lånere
Det er en stigning på 1640 unikke lånere svarende til 89 procent.

For 2020 går data kun frem til 20. maj hvor 2019 går frem til 31. maj.

Kilde: Kolding Bibliotekerne

Annonce

Støt stigende kurve

Mønstret går igen, hvis man ser på filmtilbuddet Filmstriben. I marts, april og maj udlånte Kolding Bibliotekerne 7325 film digitalt, og det er en stigning på 76 procent i forhold til samme periode året før.

- Over årene har vi oplevet en støt stigende kurve indenfor de digitale udlån, og nu har vi så oplevet et ekstra ryk. Det er vi glade for, fordi det fysiske og digitale bibliotek supplerer hinanden rigtig godt, og derfor er jeg også optaget af, at lånerne fortsat bruger de digitale tilbud, når det fysiske bibliotek igen er lukket op som før. Tit og ofte kan du eksempelvis finde en digital udgave, hvis den fysiske bog er udlånt, siger Pia Henriette Friis.

Under nedlukningen har de digitale tilbud været højt profileret, hvis man klikker ind på bibliotekets hjemmeside. Her kan man se, at udover bøger og film giver biblioteket blandt andet også adgang til stribevis af artikelbaser og magasiner fra både ind- og udland.

Annonce

På to ben

Både Filmstriben og Ereolen er landsdækkende tilbud, som alle biblioteker kan stille til rådighed for borgerne. Men det er de enkelte bibliotekers økonomi, som afgør, i hvor stor udstrækning lånerne i en kommune kan trække på de digitale muligheder. For bibliotekerne koster det nemlig penge hver gang, man udlåner digitalt materiale.

- Så vi skal sørge for at stå på to ben. Vi sikre, at vi har økonomi både til at drive et fysisk bibliotek og et digitalt bibliotek, og det kommer vi fortsat til at have et stort fokus på, især hvis det viser sig, at det digitale udlån har fået et generelt løft og kommer til at ligge højere end før coronakrisen, siger Pia Henriette Friis.

Annonce

En måned at løbe på

Mens biblioteket har været lukket, har lånerne ikke haft mulighed for at kunne aflevere bøger og andre fysiske materialer. Derfor har Kolding Bibliotekerne i lukkeperioden suspenderet gebyrer, hvis man overskrider låneperioden. Den suspendering forlænger man lidt længere, fortæller bibliotekschefen. Det betyder, at frem til den 15. juni vil der fortsat ikke løbe gebyrer på, hvis afleveringsfristen er overskredet

- Vi vil gerne give folk en chance for, at de kan komme herned i god ro og orden og få afleveret deres bøger uden gebyr, siger Pia Henriette Friis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce