Annonce
Nordtyskland

Mange i Flensborgs har en håbløs gæld

Modelfoto: Colourbox.
Langt flere indbyggere i Flensborg end i resten af Slesvig-Holsten er dybt forgældede. Og antallet stiger, selvom flere tyskere generelt finder vej ud af gældsfælden.
Annonce

FLENSBORG: I Slesvig-Hosten er knap 11 procent af indbyggerne mere eller mindre håbløst forgældede. Det viser tal viser tal fra kreditvurderingen Creditreform. Hermed sidder flere slesvig-holstenere fast i gældsfælden end det tyske gennemsnit, der er på lidt over ti procent.

Situationen er dybt alvorlig i to af delstatens største byer. I Flensborg og Neumünster er henholdsvis 16,3 og 18,6 procent i seriøse, økonomiske vanskeligheder på grund af gæld. Begge byer skiller sig også ud ved at antallet af forgældede er steget sammenlignet med året før.

- Generelt falder antallet af forgældede privatpersoner i Tyskland svagt for første gang i fem år, forklarer direktør Sven Hanisch fra Creditreform til JydskeVestkysten.

Generelt falder antallet af forgældede privatpersoner i Tyskland svagt for første gang i fem år.

Sven Hanisch, Creditreform.

Annonce

Høj ledighed

Når specielt indbyggerne i Flensborg og Neumünster er hårdt ramt, er det ingen tilfældighed. I Slesvig-Holsten er den gennemsnitlige ledighed på beskedne 4,8 procent ifølge oktober-statistikken fra arbejdsmarkedsforvaltningen. Men i Flensborg er 8,1 procent arbejdsløse. I Neumünster mangler 7,7 procent et job.

Ledighed er dog ikke hele forklaringen. Også i den slesvig-holstenske hovedstad, Kiel, er ledigheden forholdsvis høj, nemlig 7,4 procent. Alligevel har kun 11,9 procent af indbyggerne i Kiel en uoverskuelig gæld.

Pludselig ledighed er den typiske årsag til, at mennesker synker ned i et økonomisk morads. Men også langvarig, alvorlig sygdom er et klassisk problem. Efter seks ugers sygdom kommer de berørte nemlig på sygedagpenge. Denne ydelse er på 70 procent af den regulære løn, hvilket ofte ikke rækker til at dække de løbende omkostninger endsige eventuelle renter og afdrag. Skilsmisser er en anden faktor, der kan føre mennesker i økonomisk uføre. Sådan lyder det fra gældsrådgivningen Pro-Schuldnerberatung.

Alder er også en faktor.

- Udviklingen er bemærkelsesværdig, når det handler om personer over 70 år. Her er er andelen af forgældede steget med cirka 40 procent sammenlignet med 2018, forklarer Sven Hanisch.

Annonce

Geografiske forskelle

Samlet set er der i Tyskland voldsom, geografisk forskel på, hvor mange mennesker, der er i økonomiske vanskeligheder. I de velhavende delstater mod syd som Bayern og Baden-Würtemberg er således kun henholdsvis 7,4 og 8,3 procent af indbyggerne dybt forgældede. I den notorisk kriseramte bystat Bremen gælder det for næsten 14 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Blomster og hilsner til den 31-årige dræbte kvinde: - Himlen er blevet to sjæle rigere

Annonce