Annonce
Debat

Mange vil boykotte fodbold-VM i Qatar, men det er langt værre at tage til vinter-OL i verdens værste diktatur

Peter Orry er ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier. Foto: Jacob Schultz. Foto: Jacob Schultz

Man skal passe på med at kalde Kinas ministerpræsident, Xi Jinping, for "en klovn, der efterstræber magt". Det gjorde en kinesisk forretningsmand, Ren Zhiqiang, sidste år. De næste 18 år sidder han i fængsel.

Det kan man læse i Human Rights Watch' årsrapport for 2020 sammen med utallige andre eksempler på, hvordan styret i Kina er et af verdens måske værste diktatur. Dødsstraf, folkedrab og undertrykkelse af muslimske mindretal, ingen ytringsfrihed, intet demokrati, imperialisme og besættelse af Tibet. Og så videre. Nævn en overtrædelse af en menneskerettighed, og  Kina har begået den.

Dertil kommer en helt uhørt indblanding i andres lande forhold, som vi har også har mærket i Danmark: forsøg på at påvirke danske kunstneres kritik af Kina, fjernelse af kritiske valgplakater foran ambassaden i København og pres på danske myndigheder for ikke at lade  demonstranter være kritiske over for styrets topfolk, når de besøger København.

Annonce

Så er det bare, at man undrer sig over proportionerne. Danmark har spillet sig til VM i fodbold i Qatar om et år, og mange - i går var det Danske Fodboldfans i Radio4 - mener, at vi bør blive hjemme, fordi 6-7000 af de asiatiske arbejdere, som bygger de mange fodboldstadions, er døde under slavelignende forhold.

Qatar er et afskyeligt diktatur, men det er i langt mindre målestok end Kina, hvis man ellers kan sammenligne. Hvorfor er der så ingen, som mener, at vi skal boykotte vinter-OL i Beijing om to måneder? Her vil atleter fra 90 lande, også danske, samles for at dyste på is eller sne. Her hvidvasker vi for alvor verdens værste diktatur.

Der er ingen tvivl om, at Qatar er et afskyeligt diktatur, men det er i langt mindre målestok end Kina. Hvorfor er der så ingen, som mener, at vi skal boykotte vinter-OL i Beijing?

Forklaringen er som altid realpolitik og penge. Det er gratis at kritisere de små, mens det kan koste at gå i rette med de store. Derfor lyder Jeppe Kofod altid som udenomsminister i stedet for udenrigsminister, når han taler om Kina. Han har i den grad uld i mund.

I øvrigt bør vi ikke boykotte nogen af de to begivenheder. Det er bedre at tage afsted og så fortælle, hvad vi mener om dem. Men vi skal huske at gøre det begge steder - og mest i Kina.


Annonce
Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Debat For abonnenter

Festen fortsætter i Dansk Folkeparti. Det er sjovest at være tilskuer

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Sydjylland

I aften går det løs: Politiet klar med kæmpe julerazzia

Annonce