Annonce
Kolding

Mangel på pladser: Forladt daginstitution kan blive genoplivet til børnepasning

Den nu nedlagte vuggestue og børnehave på Mosevej var de seneste år en del af daginstitutionen Kildemosen, der bestod af fire tidligere selvstændige institutioner i Sydvestkvarteret. Ved årsskiftet blev den helt forladt til fordel for en helt nyopført daginstitution på Lykkegårdsvej. Foto: Søren Gylling
Den kommende mangel på daginstitutionspladser i Kolding kan komme til at betyde, at den ellers nedlagte daginstitution på Mosevej igen kan komme i spil til børnepasning.

Kolding: Lokalerne er ganske vist ribbet for alt inventar, og bygningerne på Mosevej er ikke blevet sat i stand i flere år.

Indtil årsskiftet var der vuggestue og børnehave i bygningerne på Mosevej 37 og 39, men ved udgangen af december rykkede både børn og ansatte derfra og til den helt nyopførte daginstitution Ny Kildemosen på Lykkegårdsvej.

Men allerede nu kort tid efter lukningen af daginstitutionslokalerne er det kommet på tale, at man måske igen skal bruge lokalerne i den nedlagte daginstitution.

Årsagen er, at man i Kolding Kommunes børnepasningsafdeling ved, at der i fremtiden bliver mangel på pasningspladser til kommunens småbørn, og ifølge prognoserne er det særligt pladser centralt i Kolding, der vil være mangel på.

Derfor har politikerne i børne- og uddannelsesudvalget nu sagt god for, at embedsmændene kan arbejde videre med planer om at indrette daginstitution på ny på Mosevej. Både formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen (DF), og børnechef Merete Lund Westergaard, understreger dog, at det i givet fald kun vil være på midlertidig basis og i en kortere årrække, det vil blive aktuelt.

Annonce

Institution Mosevej

  • Der vil være plads til 40 børnehavepladser og 36 vuggestuepladser i den tidligere daginstitution på Mosevej.
  • I forhold til et kvalificeret skøn fra Kolding Kommune over, hvad der skal bruges, hvis bygningerne igen skal bruges til daginstitution, vil der formentlig være brug for lidt over en million kroner til at sætte vuggestueafdelingen i stand og cirka en million kroner til børnehaveafdelingen.
  • Dette vil gøre bygningerne i stand til at rumme en daginstitution i en midlertidig periode på omkring tre-fem år.

Ordentlige forhold

Merete Lund Westergaard oplyser, at daginstitutionen ikke har været sat grundigt i stand i flere år, da man vidste, at den skulle flytte til en ny adresse. Derfor vil der ifølge en vurdering af bygningen også skulle bruges i alt cirka to millioner kroner på istandsættelse af vuggestue- og børnehaveafdelingen.

Men så kan det også blive en fin lokation til at passe børn i, lyder meldingen fra børnechefen.

- Det er relativt nemt at få en daginstitutionsfunktion i gang der igen, og det er en kæmpe fordel i forhold til andre steder. Bygningen er desuden indrettet under hensyntagen til de krav, der gælder, og så ligger den ret godt. Den ligger ikke totalt centralt men er placeret godt, selv om den ikke er fuldstændig bynær, siger Merete Lund Westergaard og tilføjer, at institutionen nok skal få ordentlige forhold, hvis den genåbner for en kortere årrække.

Godt serviceniveau

Kristina Jørgensen er heller ikke bekymret for, om lokalerne på Mosevej kan blive i god nok stand til eventuelt at kunne bruges til daginstitution igen.

- Jeg er meget interesseret i at kunne tilbyde et tilstrækkeligt serviceniveau, sådan at forældrene ikke skal køre alt for langt. Og der er ingen tvivl om, at på trods af, at vi har mange kommunale lokaler, så hænger de ledige kvadratmeter altså ikke på træerne, siger Kristina Jørgensen.

Hun peger desuden på, at det er bedre at udnytte de ledige lokaler, der egner sig til daginstitution, dér, hvor efterspørgslen er.

- Hvis vi bruger kapaciteten i yderområderne til familier fra for eksempel midtbyen, så kan de komme til at tage plads for børn fra disse yderområder, siger Kristina Jørgensen.

Embedsmændene i børne- og uddannelsesforvaltningen har fået ja af politikerne til at kunne arbejde videre med eventuelt at benytte daginstitutionen på Mosevej til vuggestue og børnehave igen, hvis det bliver nødvendigt på grund af mangel på pasningspladser. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce