Annonce
Varde

Manglende beviser: Tiltalte for kirketyverier frifundet for det meste

Retten i Herning mente, at der manglede beviser i sagen om indbrud i kirkers redskabsrum. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Retten mente, at der manglede beviser i sagen om de mænd, der var tiltalt for at stjæle havetraktorer fra flere kirker.
Annonce

RINGKØBING/SKJERN: Tre unge mænd havde ikke held med at løbe fra politiet 20. februar 2019, da de blev taget på fersk gerning under et indbrud i Nr. Omme Kirke ved Grønbjerg. De kunne da heller ikke slippe for at blive straffet for indbruddet, da de forleden var for retten i Herning i en sag om flere indbrud i kirker rundt omkring i det vestjyske. Heriblandt et indbrud i Vedersø Kirke, som skete samme aften.

Men det var kun to, der blev dømt for indbruddene ved Grønbjerg og Vedersø i denne omgang. Det er en 22-årig mand fra Ansager og en 26-årig mand fra Tistrup. Den tredje, en 27-årig mand fra Skjern, dukkede nemlig aldrig op i retten, angiveligt på grund af mistanke om coronasmitte. Hans sag er derfor blevet udskudt til en anden gang.

Politiet mente også, at den 27-årige skjernbos lillebror, en 21-årig mand, var med i de to indbrud, men han blev ikke taget på stedet og ville i øvrigt slet ikke udtale sig i retten. Han blev derfor frifundet på grund af mangel på beviser.

Mændene var på kryds og tværs også tiltalt for indbrud i Tim Kirke, Hee Kirke, Bølling Kirke Sdr, Nissum Kirke, Stauning Kirke, Thorsminde Kirke og Husby Kirke. Ganske som i Grønbjerg og Vedersø blev der stjålet havetraktorer og haveredskaber, der oftest blev fragtet på en trailer, som blev stjålet i nærheden.

Annonce

Fotos af havetraktorer

Men retten mente ikke, at der var beviser nok til at dømme mændene for indbruddene. Flere af dem nægtede at udtale sig om de forskellige indbrud. Så selvom politiet fandt nogle af tyvekosterne ved et sommerhus i Sdr. Bork, hvor den 21-årige lillebror fra Skjern holdt til, og selvom man fandt fotos af nogle af de stjålne havetraktorer på deres telefoner, blev mændene ikke dømt for indbruddene.


Retten troede ikke på, at den 22-årige havde gjort det alene, men man manglede beviser til at dømme de andre tiltalte i de forhold.


Den 22-årige mand fra Ansager forsøgte at tage skylden ved at erkende flere forhold og understrege, at han gjorde det alene, heriblandt indbrud i kroketklubben i Kibæk i januar 2019 og et indbrud hos Filskov Kirkes graverrum i februar 2019. Retten troede ikke på, at den 22-årige havde gjort det alene, men man manglede beviser til at dømme de andre tiltalte i de forhold. Derfor endte den 22-årige alligevel med at tage skraldet for sine kammerater.

Den 22-årige fra Ansager og den 26-årige fra Tistrup blev dømt for et indbrud i Sdr. Nissum Kirke i februar 2019, mens en 21-årig mand fra Ansager, der alene var tiltalt for hæleri i sagen, blev fundet skyldig.

Annonce

Tidligere straffede for tyveri

De mange indbrud i kirkerne, som de unge mænd ikke blev dømt for, afspejlede sig i dommene hos de tre, der endte med at få en dom.

Den 21-årige fra Ansager, der nu er flyttet til Troldhede, har fået fast arbejde og er i gang med at få styr på sit liv, fik en dom på otte måneders fængsel, hvoraf de tre måneder skal afsones med det samme. I dommen ligger en fængselsstraf fra en tidligere dom. Manden er tidligere dømt for lignende kriminalitet og var under retssagen i gang med at afsone en dom med fodlænke.

Den 26-årige mand fra Tistrup fik 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste. Han har enkelte tidligere smådomme i forvejen.

Den 22-årige mand fra Ansager, som tog skraldet for de andre, fik en straf på fire måneder, som dog ikke skal afsones. Han skal også udføre 100 timers samfundstjeneste. Også han er tidligere dømt for berigelseskriminalitet flere gange og retten understregede, at man gjorde en undtagelse ved at gøre hans straf betinget, blandt andet fordi han har fået arbejde.

Den 21-årige mand fra Skjern blev frifundet i alle forhold i den aktuelle sag og kan forsætte med at afsone sin nuværende dom for blandt andet berigelseskriminalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce