Annonce
112

Manglende blodprøver koster nu en bøde for gårdejer

Arkivfoto: Uwe Iwersen
Landet over arbejdes der løbende med at få bugt med den smitsomme Salmonella Dublin blandt kvæg - men det kan koste bøder, hvis man som landmand ikke overholder sine aftaler, når der er smittede kvæg i besætningen. Det må en gårdejer fra Døstrup nu sande.
Annonce

TØNDER/DØSTRUP: Ejeren af en kvægbesætning på en gård i Døstrup er ved Retten i Tønder blevet idømt en bøde på 5000 kroner, fordi vedkommende ved to lejligheder ikke har udtaget blodprøver til kontrol for Salmonella Dublin.

Smitterisikoen for Salmonella Dublin er inddelt i tre kategorier. Niveau 1 er en besætning, som efter al sandsynlighed er rask, mens smitteniveauet på den ramte gård var på niveau 2. Endelig er der et højt, tredje niveau af smittefare.

Dommen er faldet, fordi besætningen den 9. november 2017 blev indplaceret på niveau 2 efter fund af Salmonella Dublin. Efter dette skulle der inden tre måneder være taget nye blodprøver til undersøgelse. Det skete ikke, og heller ikke den opfølgende prøve blev taget yderligere tre måneder efter.

Derfor lagde retten de to overtrædelser sammen, og det koster nu ejeren en bøde.

Landbruget forsøger hårdt på at få udryddet smitten helt, men det er svært. Salmonella Dublin kan nemlig ikke behandles medicinsk, men man forsøger løbende at stoppe spredningen af smitten ved at isolere kalvene. Det er vejen til, at man over tid kan eliminere smitten på en gård. Salmonella Dublin spredes gennem dyrenes afføring, og så lidt som det, der kan ligge på en teske, er nok til at føre smitten videre fra kalv til kalv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce