Annonce
112

Manglende blodprøver koster nu en bøde for gårdejer

Arkivfoto: Uwe Iwersen
Landet over arbejdes der løbende med at få bugt med den smitsomme Salmonella Dublin blandt kvæg - men det kan koste bøder, hvis man som landmand ikke overholder sine aftaler, når der er smittede kvæg i besætningen. Det må en gårdejer fra Døstrup nu sande.

TØNDER/DØSTRUP: Ejeren af en kvægbesætning på en gård i Døstrup er ved Retten i Tønder blevet idømt en bøde på 5000 kroner, fordi vedkommende ved to lejligheder ikke har udtaget blodprøver til kontrol for Salmonella Dublin.

Smitterisikoen for Salmonella Dublin er inddelt i tre kategorier. Niveau 1 er en besætning, som efter al sandsynlighed er rask, mens smitteniveauet på den ramte gård var på niveau 2. Endelig er der et højt, tredje niveau af smittefare.

Dommen er faldet, fordi besætningen den 9. november 2017 blev indplaceret på niveau 2 efter fund af Salmonella Dublin. Efter dette skulle der inden tre måneder være taget nye blodprøver til undersøgelse. Det skete ikke, og heller ikke den opfølgende prøve blev taget yderligere tre måneder efter.

Derfor lagde retten de to overtrædelser sammen, og det koster nu ejeren en bøde.

Landbruget forsøger hårdt på at få udryddet smitten helt, men det er svært. Salmonella Dublin kan nemlig ikke behandles medicinsk, men man forsøger løbende at stoppe spredningen af smitten ved at isolere kalvene. Det er vejen til, at man over tid kan eliminere smitten på en gård. Salmonella Dublin spredes gennem dyrenes afføring, og så lidt som det, der kan ligge på en teske, er nok til at føre smitten videre fra kalv til kalv.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce