Annonce
Tønder

Manglende interesse for spørgetid skaber debat

Når møderne i kommunalbestyrelsen på Tønder Rådhus i år har været i gang, så har det været uden borgernes spørgelyst. Arktivfoto: André Thorup
I 2018 fik Tønder Kommunes borgere mulighed for at stille spørgsmål til deres politikere, men i 2020 har der slet ikke været nogen spørgetid. Manglende kendskab til spørgetiden kan være en årsag til problemet, lyder det.
Annonce

Tønder: Da Tønder Kommune i 2018 gav sine borgere muligheden at kunne stille politikerne spørgsmål, gik bølgerne højt blandt politikerne, da man tvivlede på nødvendigheden af en spørgetid.

I år har spørgetiden ikke været brugt en eneste gang ved møder i kommunalbestyrelsen. Man skal helt tilbage til december 2019 for at finde den seneste spørgetid. Det oplyser Tønder Kommune til JydskeVestkysten.

Annonce

Manglende interesse ærgrer idemand

Det ærgrer Jørgen Popp Petersen (SP), som er idémanden bag spørgetiden, at der ikke har været spørgetid i år. Men han har et bud på en årsag.

- De (kommunalbestyrelsesmøderne, red) har været meget forstyrret af coronasituationen, siger Jørgen Popp Petersen, som ikke udelukker, at manglende kendskab til spørgetiden også kan være en årsag.

I følge Jørgen Popp Petersen var idéen med spørgetiden at give borgerne mulighed for at påvirke hele kommunalbestyrelsen og ikke kun udtrykke sig i læserbreve.

- Jeg kan godt lide, at borgerne møder op og stiller alle kommunalpolitikerne det samme spørgsmål direkte. For så kan alle politikere tage stilling, siger Jørgen Popp Petersen.

Annonce

Spørgetid er ikke nødvendigt

En af de politikere, som var betænkelig ved en spørgetid, er Venstres Mathias Knudsen. Han advarede i 2018 om, at der ikke var interesse for en spørgetid blandt kommunens borgere. Hvilket han stadig holder fast i.

- Det har aldrig været nemmere at få fat i os politikere, end det er nu, siger Mathias Knudsen, som henviser til, at politikernes kontaktoplysninger kan findes på kommunens hjemmeside.

Han afviser Jørgen Popp Petersens forklaring om, at den manglende interesse skyldes corona.

- Hvis der var nogen, som havde spørgsmål, så kunne man have kommet ind og spørge, siger Mathias Knudsen, som henviser til, at der bliver afholdt møder i kommunalbestyrelsen i coronakrisen.

Annonce

Politikerne promoverer sig selv

De forklaringer giver Bernd Carstensen, Højer, der, som den første i kommunen, stillede spørgsmål til politikerne, ikke så meget for.

- Mine spørgsmål blev vendt om, så de (politikerne, red) kunne promovere sig selv. Det gad jeg ikke høre på, siger Bernd Carstensen, som dog ikke kan komme med et konkret eksempel. Han droppede spørgetiden for et år siden efter, at han havde stillet spørgmål til to-tre møder.


Det har aldrig været nemmere at få fat i os politikere, end det er nu

Mathias Knudsen(V), medlem af kommunalbestyrelsen


Bernd Carstensen mener, at det blandt andet er den behandling, som han har været udsat for, som er skyld i den manglende interesse. Han føler ikke, at man får svar fra politikerne.

Mathias Knudsen afviser kritikken.

- Vi lytter altid til borgerne, hver gang de har noget at påpege, siger Mathias Knudsen, som understreger, at det er politikerne, der tager beslutninger og ikke borgerne.

Annonce

Borgmester vil se på spørgetidens fremtid

Borgmester Henrik Frandsen (V) mener, at den manglende spørgelyst skyldes, at borgerne ikke føler, at der er behov for at spørge ind til bestemte emner.

-Muligheden er der stadigvæk, siger Henrik Frandsen, og afviser samtidig Bernd Carstensens kritik. Ifølge Henrik Frandsen sender Bernd Carstensen en del post til både ham og hans politikerkollegaer om konkrete emner.

Borgmesteren mener, modsat Mathias Knudsen og Bernd Carstensen, at spørgetiden er et godt redskab til at kunne stille spørgsmål til politikerne.

Men han erkender, at de fleste muligvis ikke kender til kommunalbestyrelsens spørgetid.

- Det kan være, at vi skal tage en snak i kommunalbestyrelsen om det, siger Henrik Frandsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce