Annonce
Esbjerg

Marbæk-balladen optrappes: Ukendte gerningsmand udøver hærværk mod bom

De store bolte, der holder beslaget fast, kan kun fjernes ved hjælp fra et topnøglesæt, og det får Esbjerg Kommune til at tro, at hærværket var planlagt og udført med fuldt overlæg. Privatfoto
En af de udskældte bomme i Marbæk er blevet åbnet i utide. Ukendte gerningsmænd har fjernet to stålbolte og afmonteret et beslag. Udvalgsformand Søren Heide Lambertsen er chokeret over hærværket, og fraråder andre at ty til den form for selvtægt af hensyn til især fodgængernes sikkerhed.

Esbjerg: Balladen om de udskældte trafikbomme i Marbæk Plantage nåede fredag eftermiddag nye højder, da Esbjerg Kommune måtte sende en stafet ud på Sjelborggårdsvej for at lukke en bom, der var blevet åbnet i utide. Ukendte gerningsmand havde afmonteret et beslag ved at fjerne to stålbolte. Derved lykkedes det at åbne bommen, der ellers er låst fast med en stor hængelås.

Kommunen blev gjort opmærksom på hærværket, da en forbipasserende borger slog alarm, og formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S) modtog beskeden med mistro.

- Henvendelsen lød meget seriøs, men jeg var nødt til at sende nogle fra entreprenør-afdelingen ud for at se efter. Jeg troede simpelthen ikke på det. Jeg er oprigtigt chokeret over, at vi er kommet så vidt. Godt nok har debatten om Marbæk til tider været præget af en hård tone, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogle ville ty til den her form for selvtægt, siger udvalgsformanden.

Annonce

Godt nok har debatten om Marbæk til tider været præget af en hård tone, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogle ville ty til den her form for selvtægt

Søren Heide Lambertsen (S)

Planlagt hærværk

Det kræver et topnøglesæt at fjerne boltene, og derfor er man hos Esbjerg Kommune overbevist om, at der er tale om en nøje planlagt handling. Man vil dog gerne fraråde andre at følge gerningsmændenes eksempel af hensyn til alle andres sikkerhed.

- Det, der forarger mig mest, er gerningsmændenes komplette ligegyldighed overfor andre menneskers sikkerhed. Andre går og cykler på den her strækning – nogle endda med børn – og de forventer ikke, at der kan komme biler. Det kan ende galt, og derfor sendte vi også med det samme nogle ud for at lukke bommen igen, siger Søren Heide Lambertsen.

- Det er muligt, at det for gerningsmændene har virket harmløst at skrue nogle bolte ud, men det er fuldstændig uacceptabelt, at der er nogle, der går til yderligheder på den her måde, tilføjer han.

Sagen kort

I december 2018 placerede Esbjerg Kommune 21 bomme i Marbæk for at gøre den naturskønne plantage mere fredelig. Sagen er dog endt med at være alt andet end fredsommelig. Beslutningen er blevet mødt med øredøvende kritik fra især handicappede og gangbesværede borgere. De er kede af, at de ikke længere kan bruge det populære naturområde.

Det fik i september Teknik & Byggeudvalget til at trække i land og genåbne en del af bommene i en forsøgsperiode. Også den model blev der mødt med kritik af de mange cyklister og fodgængere, der er glade for bommene.

Efter megen ballade besluttede kommunen kort før jul at gennemføre en spørgeskemaundersøgelse om esbjergenserne brug af Marbæk. Resultatet af den undersøgelse vil blive fremlagt på et borgermøde torsdag den 30. januar klokken 16.15. Herefter afgøres bommenes fremtid på et møde i Teknik & Byggeudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce