Annonce
Esbjerg

Marbæk-balladen optrappes: Ukendte gerningsmand udøver hærværk mod bom

De store bolte, der holder beslaget fast, kan kun fjernes ved hjælp fra et topnøglesæt, og det får Esbjerg Kommune til at tro, at hærværket var planlagt og udført med fuldt overlæg. Privatfoto
En af de udskældte bomme i Marbæk er blevet åbnet i utide. Ukendte gerningsmænd har fjernet to stålbolte og afmonteret et beslag. Udvalgsformand Søren Heide Lambertsen er chokeret over hærværket, og fraråder andre at ty til den form for selvtægt af hensyn til især fodgængernes sikkerhed.

Esbjerg: Balladen om de udskældte trafikbomme i Marbæk Plantage nåede fredag eftermiddag nye højder, da Esbjerg Kommune måtte sende en stafet ud på Sjelborggårdsvej for at lukke en bom, der var blevet åbnet i utide. Ukendte gerningsmand havde afmonteret et beslag ved at fjerne to stålbolte. Derved lykkedes det at åbne bommen, der ellers er låst fast med en stor hængelås.

Kommunen blev gjort opmærksom på hærværket, da en forbipasserende borger slog alarm, og formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S) modtog beskeden med mistro.

- Henvendelsen lød meget seriøs, men jeg var nødt til at sende nogle fra entreprenør-afdelingen ud for at se efter. Jeg troede simpelthen ikke på det. Jeg er oprigtigt chokeret over, at vi er kommet så vidt. Godt nok har debatten om Marbæk til tider været præget af en hård tone, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogle ville ty til den her form for selvtægt, siger udvalgsformanden.

Annonce

Godt nok har debatten om Marbæk til tider været præget af en hård tone, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogle ville ty til den her form for selvtægt

Søren Heide Lambertsen (S)

Planlagt hærværk

Det kræver et topnøglesæt at fjerne boltene, og derfor er man hos Esbjerg Kommune overbevist om, at der er tale om en nøje planlagt handling. Man vil dog gerne fraråde andre at følge gerningsmændenes eksempel af hensyn til alle andres sikkerhed.

- Det, der forarger mig mest, er gerningsmændenes komplette ligegyldighed overfor andre menneskers sikkerhed. Andre går og cykler på den her strækning – nogle endda med børn – og de forventer ikke, at der kan komme biler. Det kan ende galt, og derfor sendte vi også med det samme nogle ud for at lukke bommen igen, siger Søren Heide Lambertsen.

- Det er muligt, at det for gerningsmændene har virket harmløst at skrue nogle bolte ud, men det er fuldstændig uacceptabelt, at der er nogle, der går til yderligheder på den her måde, tilføjer han.

Sagen kort

I december 2018 placerede Esbjerg Kommune 21 bomme i Marbæk for at gøre den naturskønne plantage mere fredelig. Sagen er dog endt med at være alt andet end fredsommelig. Beslutningen er blevet mødt med øredøvende kritik fra især handicappede og gangbesværede borgere. De er kede af, at de ikke længere kan bruge det populære naturområde.

Det fik i september Teknik & Byggeudvalget til at trække i land og genåbne en del af bommene i en forsøgsperiode. Også den model blev der mødt med kritik af de mange cyklister og fodgængere, der er glade for bommene.

Efter megen ballade besluttede kommunen kort før jul at gennemføre en spørgeskemaundersøgelse om esbjergenserne brug af Marbæk. Resultatet af den undersøgelse vil blive fremlagt på et borgermøde torsdag den 30. januar klokken 16.15. Herefter afgøres bommenes fremtid på et møde i Teknik & Byggeudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce