Annonce
Esbjerg

Marbæk Strand mister badevands-stjerne efter badesæson 2019

Badevandskvaliteten ved Strandpromenaden i Hjerting er efter badesæsonen 2019 igen klassificeret som udmærket - den bedste betegnelse. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Efter sæson 2019 er badevandetskvaliteten ud for yndede badesteder i det nordlige Esbjerg blevet klassificeret. Marbæk Strand er blevet lidt ringere, mens der stadig er problemer ud for stranden ved Hjerting Syd.

Esbjerg Kommune: Kvaliteten af badevandet i den nordlige del af Esbjerg er stort set, som den i flere år har været - dog må Marbæk Strand denne gang tage til takke med en lidt ringere klassificering, end tidligere år.

Det er konklusionen på årets orientering til politikerne i Plan & Miljøudvalget.

Klassificeringen efter badesæsonen 2019 er foretaget på baggrund af de seneste fire års målinger for to typer bakterier, nemlig E. coli og enterokokker. Der er fire betegnelser på ranglisten: Udmærket, god, tilfredsstillende og ringe.

Marbæk Strand er som nævnt faldet fra udmærket til god, og det skyldes tre tilfælde af forhøjede tal for E. coli i 2019, hvor der normalt er blot ét tilfælde på en sæson. Samtidig er antallet af prøver på en sæson sat ned fra ti til seks , og dermed vægter de forhøjede tal rent statistisk mere, end de ville have gjort tidligere. I forhold til Marbæk Strand vil det ikke medføre andet, end at stranden i den kommende sommer vil have to stjerner i stedet for tre på skiltningen, oplyser den kommunale forvaltning.

Annonce

Kort om

  • Ved klassifikationen ”ringe”, som Hjerting Syd-stranden har fået, skal der i henhold til badevandsbekendtgørelsen skiltes med, at badning forbydes eller frarådes.
  • Hidtil har Teknik & Miljø orienteret om vandkvaliteten på kommunens hjemmeside samt på et skilt ved en sti ved strandens sydlige afgrænsning. Der vil inden badesæsonen blive opsat nye skilte med information om, at badning frarådes ved alle nedgange til stranden med forklaring om den varierende vandkvalitet.
  • De røde flag, der varsler om overløb med regnvandsfortyndet spildevand, har været oppe 24 døgn mellem 1. juni og 1. september 2019 ved Mennesket ved Havet og Sædding Strand. Det er samme niveau som i 2018.
  • Din Forsyning forventes i 2020 at lave foranstaltninger, der skal forhindre overløb ved et overløbsbygværk og ved Rens Vest til Fovrfeld Bæk. Det burde give færre dage med flag ved Mennesket ved Havet og Sædding Strand, måske allerede i 2020, mener forvaltningen. Ved Hjerting var flaget hejst to døgn i 2019 mod fem døgn i 2018.

Problembarnet

Sjelborg Strand, Hjerting Strandpark, Strandpromenaden og Sædding Strand har alle fået den bedste karakter, nemlig betegnelsen udmærket. Stranden ved Mennesket ved Havet er klassificeret som god, mens der som altid er problemer med vandet ud for Hjerting Syd, der igen har fået prædikatet "ringe".

Egentlig var forventningen, at Hjerting Syd i badesæsonen 2019 kunne snige sig op på "tilfredsstillende", men én enkelt prøve med et meget højt indhold af enterokokker i 2019 betyder, at stranden højst sandsynligt vil skulle karakteriseres som ringe i de kommende fire år, fordi statistikken som nævnt beregnes på baggrund af fire års resultater.

Som årsag til prøven med det meget høje indhold af bakterier angiver forvaltningen, at den er taget 15. august og cirka tre timer før højvande, hvor det normale tidspunkt for prøvetagning er omkring højvande plus-minus halvanden time, og det har givet mindre tid og mindre vandmængde til opblanding af de store mængder fugleklatter, som måger og andre fugle efterlader på vaden, især ud for udløbet af Guldager Møllebæk.

Netop sidst på sæsonen, hvor der er ekstra mange fugle ved Hjerting Syd-stranden og med så lang tid før højvande, er sandsynligheden for høj koncentration af bakterien størst.

Ny skiltning

- Det er naturligvis ærgerligt med Hjerting Syd, men da der er meget lavvande på det område, peger alt på, at fugle opholder sig mere på det sted. Deres klatter har en negativ påvirkning på vandkvaliteten, og derfor vil der komme ny skiltning om, at badning frarådes. Skiltningen vil blive sat op ved alle nedgange til stranden, siger formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce