Annonce
Esbjerg

Marbæk Strand mister badevands-stjerne efter badesæson 2019

Badevandskvaliteten ved Strandpromenaden i Hjerting er efter badesæsonen 2019 igen klassificeret som udmærket - den bedste betegnelse. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Efter sæson 2019 er badevandetskvaliteten ud for yndede badesteder i det nordlige Esbjerg blevet klassificeret. Marbæk Strand er blevet lidt ringere, mens der stadig er problemer ud for stranden ved Hjerting Syd.
Annonce

Esbjerg Kommune: Kvaliteten af badevandet i den nordlige del af Esbjerg er stort set, som den i flere år har været - dog må Marbæk Strand denne gang tage til takke med en lidt ringere klassificering, end tidligere år.

Det er konklusionen på årets orientering til politikerne i Plan & Miljøudvalget.

Klassificeringen efter badesæsonen 2019 er foretaget på baggrund af de seneste fire års målinger for to typer bakterier, nemlig E. coli og enterokokker. Der er fire betegnelser på ranglisten: Udmærket, god, tilfredsstillende og ringe.

Marbæk Strand er som nævnt faldet fra udmærket til god, og det skyldes tre tilfælde af forhøjede tal for E. coli i 2019, hvor der normalt er blot ét tilfælde på en sæson. Samtidig er antallet af prøver på en sæson sat ned fra ti til seks , og dermed vægter de forhøjede tal rent statistisk mere, end de ville have gjort tidligere. I forhold til Marbæk Strand vil det ikke medføre andet, end at stranden i den kommende sommer vil have to stjerner i stedet for tre på skiltningen, oplyser den kommunale forvaltning.

Kort om

  • Ved klassifikationen ”ringe”, som Hjerting Syd-stranden har fået, skal der i henhold til badevandsbekendtgørelsen skiltes med, at badning forbydes eller frarådes.
  • Hidtil har Teknik & Miljø orienteret om vandkvaliteten på kommunens hjemmeside samt på et skilt ved en sti ved strandens sydlige afgrænsning. Der vil inden badesæsonen blive opsat nye skilte med information om, at badning frarådes ved alle nedgange til stranden med forklaring om den varierende vandkvalitet.
  • De røde flag, der varsler om overløb med regnvandsfortyndet spildevand, har været oppe 24 døgn mellem 1. juni og 1. september 2019 ved Mennesket ved Havet og Sædding Strand. Det er samme niveau som i 2018.
  • Din Forsyning forventes i 2020 at lave foranstaltninger, der skal forhindre overløb ved et overløbsbygværk og ved Rens Vest til Fovrfeld Bæk. Det burde give færre dage med flag ved Mennesket ved Havet og Sædding Strand, måske allerede i 2020, mener forvaltningen. Ved Hjerting var flaget hejst to døgn i 2019 mod fem døgn i 2018.
Annonce

Problembarnet

Sjelborg Strand, Hjerting Strandpark, Strandpromenaden og Sædding Strand har alle fået den bedste karakter, nemlig betegnelsen udmærket. Stranden ved Mennesket ved Havet er klassificeret som god, mens der som altid er problemer med vandet ud for Hjerting Syd, der igen har fået prædikatet "ringe".

Egentlig var forventningen, at Hjerting Syd i badesæsonen 2019 kunne snige sig op på "tilfredsstillende", men én enkelt prøve med et meget højt indhold af enterokokker i 2019 betyder, at stranden højst sandsynligt vil skulle karakteriseres som ringe i de kommende fire år, fordi statistikken som nævnt beregnes på baggrund af fire års resultater.

Som årsag til prøven med det meget høje indhold af bakterier angiver forvaltningen, at den er taget 15. august og cirka tre timer før højvande, hvor det normale tidspunkt for prøvetagning er omkring højvande plus-minus halvanden time, og det har givet mindre tid og mindre vandmængde til opblanding af de store mængder fugleklatter, som måger og andre fugle efterlader på vaden, især ud for udløbet af Guldager Møllebæk.

Netop sidst på sæsonen, hvor der er ekstra mange fugle ved Hjerting Syd-stranden og med så lang tid før højvande, er sandsynligheden for høj koncentration af bakterien størst.

Annonce

Ny skiltning

- Det er naturligvis ærgerligt med Hjerting Syd, men da der er meget lavvande på det område, peger alt på, at fugle opholder sig mere på det sted. Deres klatter har en negativ påvirkning på vandkvaliteten, og derfor vil der komme ny skiltning om, at badning frarådes. Skiltningen vil blive sat op ved alle nedgange til stranden, siger formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce