Annonce
Varde

Marco nægtede at give op efter afvisning for ti år siden: Nu kæmper den nybagte far for spilletid i kampe med 30.000 tilskuere

Marco Lund er 25 år gammel, men har allerede nu været vidt omkring i sin karriere. Som ganske ung fik han debut for EfB, hvor han nåede at få 44 kampe, inden turen gik videre til OB. Her markerede han sig som fast spiller i Superligaen, og det gav ham et udenlandsskifte til IFK Norrköping, hvor han indtil videre har fået 37 kampe. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Marco Lund har været forbi FC Midtjylland, EfB og OB. I dag spiller han i den bedste svenske række og har en hverdag i udlandet med Tara og parrets nyfødte søn Noél. JydskeVestkysten har talt med ham om kampen for at overbevise tvivlerne, jagten på spilletid som professionel og bagsiden af medaljen som fodboldspiller.

Ansager: Det var på banerne i Ansager, at Marco Lund for første gang fik en fodbold mellem fødderne. Han var kun tre år gammel, da farmand gav ham lov til at træne med på et hold i Ansager IF med spillere, der var et par år ældre end den lille Marco.

Det var i den klub, at Marco Lund spillede, indtil han blev ni år gammel, hvorefter turen gik forbi Grindsted GIF i tre år, inden det helt store skifte stod for døren i en meget ung alder.

Som 12-årig forlod Marco Lund familien i Ansager, flyttede til Herning og boede hos en plejefamilie. Han fik nemlig muligheden for at blive en del af FC Midtjyllands Talentcenter.

Annonce

Her spillede han på klubbens ungdomshold, gik på en lokal folkeskole og kæmpede for en kontrakt i ét af de ypperste talentmiljøer i landet.

Tre år senere vendte klubben dog tommelfingeren nedad. En tung besked at få, men samtidig også en besked, han brugte videre i sin karriere.

- Jeg har det svært ved at sætte mig karrieremål. Det er ikke til at sige, hvor man ender henne, fordi der kan være så mange faktorer i spil, siger Marco Lund. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

FCM tvivlede

Ulvene fra Herning troede ikke på, at Marco havde det, der skulle til for at gå hele vejen. Der blev blandt andet lagt vægt på, at han ikke ville blive højere end 180 centimeter, og som central forsvarsspiller er højde af stor betydning, da man skal være stor og stærk i de mange dueller, der er i løbet af en fodboldkamp.

Den triste besked slog ham ikke ud.

For mig var det slet ikke slut, bare fordi de sagde nej. Selvfølgelig blev jeg skuffet og ked af det, men jeg brugte det som en motivation. Nu skal jeg simpelthen vise dem. Hvem tror de, at de er, tænkte jeg dengang.

Marco Lund

- For mig var det slet ikke slut, bare fordi de sagde nej. Selvfølgelig blev jeg skuffet og ked af det, men jeg brugte det som en motivation. Nu skal jeg simpelthen vise dem. Hvem tror de, at de er, tænkte jeg dengang, husker den i dag 185 centimeter høje Marco Lund tilbage om det "nej", der kunne have sat en stopper for en karriere, der knap var gået i gang.

Det gjorde det dog langt fra.

- Jeg er ikke færdig i udlandet, og selvom det er hårdt på nogle punkter, så trives vi også godt i det. Så det kortsigtede mål er at komme til at spille så mange kampe som muligt, men jeg kommer ikke til at sige, at jeg skal spille Premier League eller Bundesliga lige nu og her, siger Marco Lund, som her råber i en kamp for EfB mod FC Nordsjælland tilbage i 2016. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016

I stedet brugte han afvisningen som brændstof hver eneste dag, og kort efter nederlaget i det midtjyske gik turen hjem til Vestjylland, nærmere betegnet EfB, hvor han kom ind omkring klubbens bedste ungdomshold.

- Der var et par klubber, som var inde i billedet, men det gav mest mening med Esbjerg. Jeg havde jo de gamle tæt på, og klubben var godt med på ungdomssiden. Jeg endte også med nogle gode ungdomsår, hvor vi vandt to guldmedaljer og to bronzemedaljer på de fire år, hvor jeg var ungdomsspiller, fortæller Marco Lund, der herefter tog skridtet videre til førsteholdet og fik debut i en ung alder.

Annonce

Gennembruddet som senior

Han husker EfB-tiden som en god tid, hvor han lærte meget i de helt unge år. Han spillede blandt andet på hold med angriberen Søren Andreasen fra Starup, som i dag spiller i Aarhus Fremad, der kæmper om oprykning til 1. division.

Også nuværende EfB-keeper Jeppe Højbjerg var én af holdkammeraterne dengang, og det samme var landsholdsspilleren Phillip Billing, inden han drog til England.

Det gik så godt i det vestjyske, at Marco Lund blev hevet op på førsteholdet og tog sine første skridt ind i seniorkarriere, mens han stadig var ganske ung.

- Det var selvfølgelig kæmpestort at få debut. Sommerfuglene i maven meldte sig, for det var jo dét, jeg havde drømt om. Men med det samme fik jeg følelsen: "Hvad er det næste så?". Jeg er indrettet sådan, at jeg hele tiden stræber efter noget nyt. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde stiller mig tilfreds. Sådan har jeg det i dag, og sådan havde jeg det også dengang.

44 kampe blev det til for de blåhvide på Gl. Vardevej.

Det var dog også en turbulent tid med flere forskellige trænere - ligesom det er tilfældet i den vestjyske klub i dag. Det blev ikke til det gennembrud, Marco Lund havde ønsket. Han formåede aldrig for alvor at slå sit navn fast, og derfor gik turen videre østpå.

- Det blev aldrig det, jeg havde drømt om i EfB. Det var også derfor, at jeg skiftede videre. Klubben rykkede ned, og jeg følte, at jeg havde niveau til mere end 1. division. EfB blev ændret i den periode under den nye sportsdirektør Ten van Leeuwen, og jeg kunne mærke, det ikke var dér, jeg skulle videreudvikle mig, fortæller han.

Marco Lund er her i luften i en kamp mod Aab for EfB. Klubben, hvor han slog igennem, men aldrig for alvor formåede at slå sit navn fast. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Annonce

Far i januar

I OB fik fodbolddanmark øjnene op for ham. Marco Lund spillede hele 77 superligakampe og nød at spille for klubben og bo i byen.

Han fik en række gode år for fynboerne, men i 2021 gik turen videre til Sverige, hvor Norrköping stod klar med en kontrakt og mulighed for at pakke kufferten og drage til udlandet.

Han tog derfor kæresten Tara med, som han fandt sammen med i Odense. Med sig tog de hunden Karlton, og et halvt år senere gik familien fra tre til fire medlemmer.

Sønnen Noél blev nemlig født 20. januar, og selvom det er fantastisk at blive far, så er det ikke uden udfordringer.

Det er selvfølgelig svært at være i et andet land langt væk fra familie og venner. Vi er jo bare os selv, og vi kan ikke lige få nogen til at passe den lille. Vi har valgt at sige, at det er sådan, det er, og der er jo også mange gode ting i det at bo i udlandet. Men det giver da nogle lærepenge for os som mennesker, og det er ikke bare en dans på røde roser.

Marco Lund

- Det er selvfølgelig svært at være i et andet land langt væk fra familie og venner. Vi er jo bare os selv, og vi kan ikke lige få nogen til at passe den lille. Vi har valgt at sige, at det er sådan, det er, og der er jo også mange gode ting i det at bo i udlandet. Men det giver da nogle lærepenge for os som mennesker, og det er ikke bare en dans på røde roser.

OB's cheftræner Jakob Michelsen og Marco Lund efter superligakampen mellem Lyngby Boldklub - OB på Lyngby Stadion mandag 22. juni 2020. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det har været lidt af en omvæltning at rykke til Sverige. Selvom det er ét af nabolandene, er der en stor kulturforskel, fortæller Marco. Sproget er ikke sådan lige til at forstå for alle, og sætter du GPS'en til i Ansager, kan du godt sætte dig til rette, for der er næsten 800 kilometer, før du når frem.

Man giver afkast på meget, når man tager til udlandet.

Annonce

Skal ikke sidde på bænken

Derfor gør det også ekstra ondt at sidde på bænken, som det har været tilfældet for Marco i denne sæson.

- Vi er ikke taget til Sverige, for at jeg skal sidde og kigge på fodbold fra bænken. Det er ikke meningen med, at vi er taget herop. Derfor skal der også tages stilling til nogle ting, hvis situationen ikke ændrer sig. Jeg kan ikke udelukke, at vi kunne finde på at prøve noget nyt allerede fra sommer af.

Hvad skulle det være?

- Det er svært at sige lige nu. Der er interesse både fra Superligaen og andre udenlandske klubber, og vi er selvfølgelig opmærksomme på, hvordan det kommer til at forløbe. Der er langt fra snak til konkret interesse. Man ved aldrig, hvad det kan ende med, fortæller Marco Lund og tilføjer om hele det at sidde udenfor i en længere periode - modsat sidste år, hvor han fik hele 27 kampe:

- Det er op ad bakke lige nu, men sådan er det at være fodboldspiller. Der er mange ting, der kan spille ind, men alle, der har spillet på professionelt plan, ved, at det kan ske før eller siden. Spørgsmålet er bare, hvordan du håndterer det, lyder det fra Marco, som dog har store roser om hele fodboldkulturen i Sverige, hvor han oplever flere kampe med 30.000 vilde tilskuere på lægterne.

- Det er nærmere reglen end undtagelsen, at der er så mange. Det er helt vildt.

Marco Lund bor i Sverige sammen med kæresten Tara. Sammen har de lige fået sønnen Noél, og så må man ikke glemme hunden Karlton. Privatfoto
Annonce

Tro på dig selv

Marco Lunds karriere er et resultat af benhårdt arbejde. Der har været flere nedture, men man fornemmer en mand, der aldrig stiller sig tilfreds, og som konstant rejser sig.

Hvad har du lært på det menneskelige plan her halvvejs i din karriere?

- Jeg har oplevet op- og nedture i en ung alder, og Tara og jeg står nu på egne ben i udlandet med en lille familie. Det er hårdt, og man kan ikke bare lige tage hjem en sommeraften og være sammen med venner og familie, hvis det er det, man har lyst til. Men nu har vi sagt a, og så må vi også sige b. Jeg har i den grad lært, at man også må bide i det sure æble engang i mellem. Jeg har lært at være disciplineret.

Her er det hele familien Lund. Kean (bror), Sara (søster), Anita (mor), Rose (niece), Kennet (far), Mynte (niece), Celia (søster) og Marco. Privatfoto

Du skal tro på dig selv. Du skal finde det, der motiverer dig. For mig har det været at modbevise andre, der ikke troede på mig. Det er det fedeste i hele verden at spille fodbold, men samtidig skal man også finde det, der driver en.

Marco Lund

Foruden hårdt arbejde og daglig træning - hvad er så det, du vil anbefale andre unge drenge med samme drøm, som du havde dengang i Ansager?

- Du skal tro på dig selv. Du skal finde det, der motiverer dig. For mig har det været at modbevise andre, der ikke troede på mig. Det er det fedeste i hele verden at spille fodbold, men samtidig skal man også finde det, der driver en, siger han og afslutter:

- Det er mange unge knægtes drøm at være fodboldspiller. Der kan godt være et pyntet billede af, hvordan det i virkeligheden er. Der er nemlig en bagside af medaljen. Den ene dag kan du vinde en kamp på et fyldt stadion, og dagen efter kan der være lange hårde løb, hvor du kan smage jern i munden. Men man får ikke det ene uden at gøre det andet. Hvis man virkelig gerne vil gå hele vejen, så skal man være villig til at ofre noget, for du kommer ikke sovende til et liv som professionel fodboldspiller.

Marco Lund

Marco Lund er 25 år gammel og professionel fodboldspiller for den svenske Allsvenskab-klub IFK Norrköping.

Han spiller i det centrale forsvar og er højrebenet.

Han er født og opvokset i Ansager, hvor han spillede fodbold, indtil han var ni år gammel. Herefter skiftede han til Grindsted GIF, hvor han nåede at være i tre år. Herefter gik turen til FC Midtjylland, der ikke tilbød ham en ungdomskontrakt, og i stedet drog han til EfB, hvor han senere fik debut på klubbens førstehold.

Sidenhen skiftede han videre til OB, inden han i 2021 tog til Sverige for at prøve sit talent af i udlandet. Denne kontrakt udløber sommeren 2024.

Privat danner han par med Tara, som han har sønnen Noél med, der blev født 20. januar i år. Derudover har de hunden Karlton.

Han har stadig sine forældre i Ansager, som bor på Egedalen. Tara og ham er altid hjemme og besøge dem, når de er i Danmark, men det bliver kun til et par gange om året, som det er lige nu. Han fortæller, at det er helt særligt at køre hjem til Ansager.

- Man kan nærmest se ens opvækst for sig, når man kører ind igennem byen. Det føles, som om man var der for en uge siden.

Annonce
Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce