Annonce
Sønderborg

Maren Wieses økologiske drøm i Møllehuset

Maren Wiese købte møllehuset i 2008, og i 2010 åbnede hun bed and breakfast i huset. Foto: Katrine Lund Walsted
Siden 2010 har Maren Wiese drevet bed and breakfast i det gamle møllerbolig i Havnbjerg. Nu er hun ved at udvide sin bæredygtige virksomhed med tre værelser.
Annonce

Havnbjerg: To geder går og græsser i haven foran møllehuset, som ligger for bunden af en grusvej, der fører op til Havnbjerg Mølle. Inde i huset er håndværkere i gang på første sal. Her er skal der indrettes tre værelser med eget badeværelse og et lille køkken. Det er den store udvidelse af Møllehusets Bed & Breakfast, som Maren Wiese driver.

- Jeg vil gerne være lidt mere end en bed and breakfast. Hvis vi skal fremme turismen på Nordals, så skal der ske nogle ting. Det er fint, de bygger ferieresortet, men der skal være noget at lave, når turisterne går ud af resortet. Udover at drive bed an breakfast er min drøm at åbne en café og holde arrangementer, siger Maren Wiese.

Når udvidelsen står færdigt, vil hun lukke den gamle værelse i lavsæsonen og holde morgenyoga for sine gæster. Morgenmaden til gæsterne bliver serveret i Maren Wieses stue, hvor alle spiser sammen.

- Det er mødet mellem mennesker. Det er min livsstil, smiler Maren Wiese.

Håndværkerne er i gang på første sal, hvor møllehuset udvider med tre værelser. Foto: Katrine Lund Walsted

Maren Wiese har tænkt økologisk og bæredygtigt hele sit liv, derfor er renoveringen og udvidelsen af hendes bed and breakfast også baseret på bæredygtige byggematerialer.

- Jeg er stort set selvforsynende med gederne, høns og en stor køkkenhave. Det gavner min privatøkonomi og giver også mindre stress at gå og passe dyrene. I dag vil folk gerne have økologi, så det er godt for min virksomhed, siger Maren Wiese.

Møllehuset er fra 1785, og Maren Wiese købte det i 2008 og renoverede det. Hun har gennem årene brugt overskuddet fra sin bed and breakfast til at renovere førstesalen. Nu er danske og tyske håndværkere i gang med at bygge værelser. I så vid udtrækning som muligt bliver byggeriet lavet bæredygtigt.

- Jeg vil vise, at man ikke behøver at blive ved med at bygge nyt og dyrt. Danmark har en stor byggemasse, og vi burde renovere dem noget mere med økologi og bæredygtighed for øje for at få sunde huse til at leve i. Men danskerne er konservative og skeptiske og mange tror, at bæredygtigt byggeri kun drejer sig om halmhuse og muslingeskaller, siger Maren Wiese.

- Jeg vil ikke gå på kompromis med valget af byggematerielier, og det må hellere tage lidt længere tid for ikke at bruge flere penge, end jeg har. Men efter ti år med at bygge af små midler trænger jeg til at blive færdigt nu. Derfor blev jeg enormt glad for at får tilsagn af LAG-midler, siger Maren Wiese.

Hun arbejder også i Midtals Friskoles sfo. For at få alle ting ordnet derhjemme har hun åbnet sit hjem for frivillige fra hele verden igennem netværket Workaway.

- Jeg har brug for hjælp i huset og især køkkenhaven kræver mange timers arbejde til lugning, da jeg sprøjter ikke med gift. De frivillige lærer om Danmark og vores kultur, og de bliver hurtigt en del af familien. Jeg tager dem med, når jeg besøger venner og familie, siger Maren Wiese.

Lige nu har hun en argentiner boende, som er uddannet arkitekt. Udover at gå til hånde i hus og have, synes han det er spændende at følge med i et økologisk byggeri.

Målet for Maren Wiese er om et par år at kunne leve af virksomheden i Havnbjerg.

Hvert værelse får eget badeværelse, og der bygges også et fælleskøkken. Foto: Katrine Lund Walsted
Møllehuset er fra 1785. Billedet er fra 1910. Foto: Katrine Lund Walsted
Maren Wiese er stort set selvforsynende og har geder og høns i haven. Foto: Katrine Lund Walsted
Fra gæsteværelset er der udsigt til Havnbjerg Mølle. Foto: Katrine Lund Walsted
Møllehuset blev renoveret i 1922 - derfor er årstallet markeret på facaden. Foto: Katrine Lund Walsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce