Annonce
Vejen

Margarinefabrikker har stor rolle i Vejens historie

25 år er det siden, at Vejen fik en ny margarinefabrik - nærmest på modsatte side af vejen ved Alfa-bygningen. Foto: Grønvang Food
Grønvang Food i Vejen runder de 25 år den 19. marts. Det er en virksomhed, som bygger på generationers historie omkring margarine.

Vejen: Det kan godt være, at mange har sendt margarinen i skammekrogen. Ikke desto mindre, så sælges der fortsat margarine fra Grønvang Food i Vejen – både til det danske marked samt til udlandet.

Tirsdag den 19. marts kan Grønvang Food fejre 25 års-jubilæum. Det var Johnny Vang Lauridsen – kendt som margarinedronningen –, der slog dørene op til en helt ny fabrik i Vejen. Dengang hed fabrikken blot Grønvang.

Selv om mange har vendt ryggen til margarinen, så er der travlhed på Grønvang Food. Det er en topmoderne produktion, hvor der er investeret 50 millioner kroner i løbet af de seneste år, og nye medarbejdere kommer hele tiden til. Grønvang Food forventer i fremtiden at få brug for flere medarbejdere med mejeribaggrund.

- På godt 100 år er 130 margarinefabrikker i Danmark blevet til tre. Vi har klaret os ved at være med helt fremme med hensyn til innovation, produktudvikling og nye markeder. I dag sælger vi eksempelvis til supermarkeder i hele Europa og i lande som Israel og Japan, fortæller fabriksdirektør Peter Thorning, som har mere end 35 års erfaring fra mejeri- og margarinebranchen.

Annonce
Vi er fulgt med tiden – og det har vi tænkt os at fortsætte med. Det betyder, at vi hele tiden omstiller os i forhold til, hvad forbrugerne, industrien og de forskellige markeder ønsker. Det er en del af vores DNA, som har betydet, at vi lever og har det godt. Ikke bare i dag, men også i morgen.

Peter Thorning, fabriksdirektør

Rødder 122 år tilbage

Meget er sket gennem årene. Faktisk har historien om Grønvang Food rødder helt tilbage til 1897 – for 122 år siden. Her stiftede den driftige Johannes Lauridsen, der siden blev nationalbankdirektør, margarinefabrikken Alfa i Vejen.

Margarinen var et barn af industrialiseringen og et populært alternativ til det dyre smør. Omkring 130 margarinefabrikker skød op i hele landet. I dag er der tre tilbage i Danmark – Grønvang er den ene, som gennem de seneste otte år har været ejet af Dragsbæk.

- Navnet Grønvang stammer fra familie Lauridsens slægtsgård af samme navn, fortæller Peter Thorning, som kan kigge over vejen til den gamle margarinefabrik. Fabrikken er et kendt vartegn for Vejen og er i dag rammen om blandt andet Borgerservice.

Margarinekrige og bump

Forskellige margarinekrige har været udkæmpet i branchen, og derfor har vejen fra stiftelsen i 1897 og frem til i dag været ujævn.

Johannes Lauridsen overlod ledelsen af Alfa til sin søn, Olav Vang Lauridsen, og efter ham kom endnu en søn, Johannes Vang Lauridsen, som giftede sig med Johnny Vang Lauridsen. Hun rykkede ind i chefstolen og blev kendt landet over som margarinedronningen, der ikke ville give op i den benhårde konkurrence. Hun gik i samarbejde med Unilever, som overtog fabrikken i 1991 og nedlagde produktionen i Vejen. Så snart en treårig konkurrenceklausul var udløbet, åbnede Johnny Vang Lauridsen en ny margarinefabrik, Grønvang.

Det var svære kår for at starte en ny og moderne margarinefabrik, og fabrikken gik kort efter konkurs. Den blev opkøbt af en hollandsk margarinefabrik, der siden solgte til Dragsbæk.

- Vi er fulgt med tiden – og det har vi tænkt os at fortsætte med. Det betyder, at vi hele tiden omstiller os i forhold til, hvad forbrugerne, industrien og de forskellige markeder ønsker. Det er en del af vores DNA, som har betydet, at vi lever og har det godt. Ikke bare i dag, men også i morgen, siger Peter Thorning.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce