Annonce
Sydjylland

Margrethe samler hele den kongelige familie på Marselisborg Slot

Dronningen står selv for meget af julepynten på Marselisborg Slot. Foto: Axel Schütt
Marselisborg Slot er rammen om den helt store kongelige jul i år. Kronprins Frederik og prins Joachim holder jul sammen med deres mor og familier på Marselisborg Slot.
Annonce

AARHUS: Dronning Margrethe svigter sjældent Aarhus og Marselisborg Slot, når det handler om juledagene. Regenten holder igen i år juleaften med udsigt ud over Aarhus Bugt og samler hele sin familie om alle juletraditionerne.

Dronningen begynder sin juleferie 20. december, når hun kommer til Marselisborg Slot.

Hun fejrer højtiden sammen med kronprinsfamilien samt prins Joachim og prinsesse Marie med børn, oplyser Kongehuset på sin hjemmeside. Dermed er der lagt op til, at de faste traditioner følges på Marselisborg Slot.

- Jeg har ikke planlagt noget endnu, men jeg tror, vi kommer til at gøre nøjagtig, som vi har gjort i alle årene, sagde dronning Margrethe i forbindelse med premieren på "Snedronningen" i Tivoli i København, hvis scenografi hun står for.

Dronningen har tidligere fortalt til Stiftstidende, at julemiddagen er den traditionelle med risengrød og gås samt den engelske "plum cake", som dronning Ingrid stod for tidligere.

Prins Joachims ældste sønner, prins Nikolai og prins Felix, holder julen med deres mor, Alexandra, hvis officielle titel er grevinde af Frederiksborg, skriver Kongehuset.

Dronnong Margrethe skal for andet år i træk fejre jul uden prins Henrik. Til gengæld kommer begge hendes sønner. Foto: Axel Schütt
Annonce

Lang tradition med Marselisborg

I forbindelse med residensforlæggelsen vil der på Marselisborg Slot være vagtskifte ved Den Kongelige Livgarde hver dag henover julen kl. 12.00, hvilket også er sædvanen tro.

Det er andet år i træk, at dronningen må holde jul på Marselisborg uden prins Henrik, der døde i 2018.

Efter at regentparret blev gift i 1967, foretrak regentparret at fejre de fleste juleaftener på slottet i Aarhus. Med til traditionen hører gudstjeneste i Aarhus Domkirke. Nogle år juleaften, andre år juledag. I år er det biskop Henrik Wigh-Poulsen, der skal prædike ved højmessen juledag.

Siden dronningens tronbestigelse i 1972 har det været en tradition, at ikke bare julen, men også de store højtider som påske i den kongelige familie er blevet fejret på Marselisborg Slot i Aarhus. Igennem alle årene har Dronningen traditionelt haft ophold på det århusianske slot.

Brugsretten til Marselisborg Slot blev skænket som gave til dronningen og prins Henrik af dronningens far, Frederik 9. Oprindeligt var slottet en del af en bryllupsgave til det nygifte tronfølgerpar prins Christian (10.) og prinsesse Alexandrine, som blev gift i 1898.

Aarhus by havde to år forinden erhvervet Marselisborg gods, og i forbindelse med brylluppet blev et stykke af parken skænket som en bryllupsgave fra egnens borgere sammen med opførelsen af det nuværende Marselisborg Slot. I 1902 stod slottet færdigt og tjente efterfølgende som tronfølgerparrets sommerresidens.

Hele det århusianske slot er pyntet flot op i juletiden. Foto: Axel Schütt
Dronningen er detaljens mester - også når det gælder julepynt. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Annonce