Annonce
Haderslev

Se billederne: Marielyst er klar til 200 år mere

Torben Arevad glæder sig over resultatet af renoveringen af det gamle palæ. Foto: Lars Fahrendorff
En af Haderslevs gamle markante bygninger, Marielyst, er sat i stand og er snart klar til indflytning.

Haderslev: Der var kreditforening for Sønderjylland i næsten 100 år, og nu er der tre store lejligheder, renoveret i samarbejde med Kulturstyrelsen.

Torben Arevad og håndværkerne har været gennem den store tur, og fundet de gamle døre på loftet, som er kommet til ære og værdighed igen i det gamle palæ fra 1824.

Købmand og bygherre, Arevad, har tilbudt at vise rundt i den gennemrenoverede bygning for at vise, hvordan gammelt fredet byggeri kan komme til at se ud, hvis nogen vil ofte tid og kræfter på det.

- Det er jo Marielyst, der har defineret, hvordan resten af Kløften park skulle se ud. For mig er det en hel fantastisk gammel bygning, men som vel at mærke var i en god stand og en sund bygning, fortæller Torben Arevad, der også selv har været i tømrerbukserne for at deltage i renoveringen.

Renoveringen er foregået i samarbejde med og opsyn fra arkitekt Andreas Steinicke, Haderslev, og Kulturstyrelsen.

Renovering af gamle bygninger er ikke nemt at sige noget generelt om, mener han. I nogen tilfælde kan det lade sig gøre med økonomisk fornuft, i andre tilfælde er det svært at se både økonomi og fornuft i at renovere.

Der er brugt en del tid og ressourcer på detaljer som at finde de rette gerikter omkring døre og vinduer, ny isolering, fordi der ingen hulmur er, nye koblede vinduer og meget andet.

Oppe under loftet er der også kommet en lejlighed med fritlagte hanebånd, nye kviste og hems. Her var der tidligere små pigeværelser, som nu er slået sammen til en stor lejlighed.

I kælderen var der i næsten 100 år værdipapirer for mange millioner kroner, forsvarligt låst inde bag en stor jerndør og gitter. Her har Torben Arevad planer om at indrette vinkælder med tilhørende langt spisebord, stor tv-skærm og sofa-lounge til glæde for dem, der i fremtiden vil bo i Marielyst.

Annonce
I opgangen har han fået optrykt et gammelt landsskabsbillede fra 1800-tallet med Marielyst i midten. Foto: Lars Fahrendorff

Forening er skeptisk

Lokalforeningen af landsforeningen By & Land, der kæmper for bevarelse af den ældre bygningsmasse, er ikke imponeret over renoveringen af Marielyst og hele Kløften Park-komplekset. Her er heller ingen glæde at spore over, at den gamle bygning nu er sat i stand efter opsyn fra Kulturstyrelsen.

- Jeg synes, at der er bygget for tæt og for højt omkring Marielyst. Man har gjort en bygning fortræd. Det er ikke nogen kritik af Torben Arevad. Han gør såmænd bare det, han kan, men det en kritik af kommunen og de politikere, som har givet tilladelserne. Kommunalbestyrelsen er jo netop sat i verden for at skærme den slags byggeri, siger Helge C. Jacobsen formand for lokalforeningen.

Sagen om nedrivningen af Aastrupvej 11 og dermed en mulig udvidelse af Kløften Park skal formentlig behandles i byrådet sidst på måneden og blev mandag behandlet i udvalget for plan og miljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Annonce