Annonce
Kolding

Marina City bliver mønstereksempel på  bæredygtigt byggeri

Der vil blive stillet store bæredygtighedskrav til dem, som vil bygge i Marina City - eksempelvis vandsportscentret her, som er en af brikkerne i den kommende havnebydel. Illustration: Tegnestuen Mejeriet
Selvom der af miljømæssige årsager er heftig kritik af den klapning af slamlignende havbund, som kommer til at ske i forbindelse med anlæg af Marina City, så bliver bydelen på mange andre områder et foregangsbillede for bæredygtigt og klimarigtigt byggeri.

Kolding: Når den planlagte Marina City med 325 boliger og 1000 pladser til lystbåde formentlig om ganske kort tid begynder at skyde op ved Skamlingvejen, så er der samtidig en havnebydel undervejs, som vil blive et fyrtårn for bæredygtigt og klimarigtigt byggeri.

Det fortæller projektchef og arkitekt Torben Gade kort tid før, at Kolding Byråd skal godkende det store plangrundlag for Marina City og de første byggefelter udbydes til salg.

- Marina City skal være et eksempelområde for bæredygtig byudvikling, både hvad angår selve byggeriet, anlægsarbejderne og den måde, livet leves på i bydelen. Så det er 360 grader rundt. Og for at opnå det er noget af det, vi gør, helt usædvanligt, siger Torben Gade.

Annonce

Guld-krav

Så selvom Marina City fra flere sider af miljømæssige årsager møder massiv kritik, fordi anlægsarbejdet vil medføre, at meget store mængder slamlignende havbund skal graves op og dumpes ved Trelde Næs-klappladsen midt i Lillebælt, så vil projektet på mange andre områder blive et foregangsbillede for miljø og bæredygtighed.

- Når vi eksempelvis sætter jord til salg, vil det være et krav, at bygningerne skal leve op til meget skrappe krav. Bygherrerne skal dokumentere, at deres byggeri lever op til den standard for bæredygtighed, som hedder DGNB Guld, så overliggeren er sat højt. Det er der os bekendt ikke andre kommuner, der har gjort indtil videre, når de udbyder jord til salg, siger Torben Gade, som kun har viden om, at udviklingsselskabet By og Havn i København stiller lignende krav.

Bygherrernes udslip af CO2 under anlægsarbejdet bliver også et konkurrenceparameter - ligeledes så vidt vides for første gang.

Det er her ved Marina Syd ved Skamlingvejen, at Marina City vil skyde op i de kommende år, hvis ellers alle godkendelser og planer falder på plads. Foto: Søren Gylling
Annonce

Genbrugsplast

Et andet eksempel er et helt unikt forsøg på at anvende genbrugsplast i byggeriet af de to meget lange ydermoler af hver 300 meters længde, som skal anlægges omkring den kommende lystbådehavn. Her har Kolding Kommune fået støtte af Real Dania til et forsøg med at anvende genbrugsplast til pæle og planker i stedet for traditionelle løsninger med imprægneret træ, tropisk hårdt træ eller beton.

- Os bekendt har ingen før prøvet at genanvende plast i så stor en skala, så det er også en usædvanlig ting - og den peger jo lige i retning af den store problematik med plastik i verdenshavene, påpeger Torben Gade.

Udover tiltagene i forbindelse med selve byggeriet, så vil kommunen også iværksætte initiativer, som skal gavne biodiversiteten og vandmiljøet.

Gør Kolding Kommune alt det her for at få god samvittighed i forhold til at foretage den udskældte klapning af havbund ved Trelde Næs?

- Nej, for byrådet har for længst besluttet, at Marina City skal være et bæredygtigt område. Der er en erkendelse af, at vi er nødt til at foretage klapningen, hvis det her projekt skal gennemføres. Der er desværre ingen realitiske alternativer. Men det handler om, at vi gerne vil gøre det hele så godt, som det er muligt for klima og bæredygtighed, siger Torben Gade.

Marina City

  • Marina City er navnet på en ny havnebydel, som er under udvikling ved Marina Syd ved Skamlingvejen.
  • Planen er, at der her skal bygges op til 325-350 boliger og anlægges 1000 bådepladser. Marinaen skal samle den nuværende Lystbådehavn Nord og Marina Syd.
  • Lokalplanforslaget for Marina City var i offentlig høring i otte uger frem til 29. juni.
  • Nu er plangrundlaget rettet til, og Kolding Byråd skal tage endeligt stilling til plangrundlaget på sit møde 26. januar.
  • Kolding Kommune forventer at få anlægstilladelse fra Kystdirektoratet og klapningstilladelse fra Miljøstyrelsen i foråret.
  • Ifølge tidsplanen skal den nye lystbådehavn inklusiv husbådepladser, og de første byggerier tages i brug i 2023.
Annonce
Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Erhverv

Storcenter vil ikke være som alle de andre: Sådan vil centret gøre sig mere unik og attraktiv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Aabenraa For abonnenter

Bodegaen fylder snart 50 år: Nu bliver den genåbnet af far og søn

Annonce