Annonce
Esbjerg

Markant udmelding fra S-frontmand vækker opsigt: Går imod Mette Frederiksen i ny kampagne - folketingsmedlem kalder det i strid med parti-linjen

Den lokale borgmesterkandidat, Jakob Lykke (S), er langt fra enig med statsminister Mette Frederiksen i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet. Han vil nu føre kampagne for et "nej" ved valget den 1. juni. Foto: Jacob Schultz
Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Esbjerg, Jakob Lykke, vil i de kommende uger direkte føre kampagne for et "nej" ved valget om at ophæve forsvarsforbeholdet. Dermed går han stik imod statsministerens valgkamp, hvilket naturligt vækker opsigt blandt partikollegerne på rådhuset, men også hos lokalt folketingsmedlem. Lykke selv er overrasket over opmærksomheden.

ESBJERG: Torsdag kunne Ekstra Bladet fortælle, at Jakob Lykke, den socialdemokratiske formand for byrådsgruppen samt borgmesterkandidat i Esbjerg Kommune, går imod statsminister Mette Frederiksen i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet.

Ifølge avisen vil han nu i stedet lave kampagne for et "nej" ved valget den 1. juni. Jakob Lykke, der også er formand for den lokale afdeling af 3F Transport, mener ikke, at det er den rigtige måde at bruge penge på.

- Vi vil ikke bruge milliarder på krig og død og ødelæggelse. Vi vil bruge dem på velfærd, siger han til Ekstra Bladet.

Annonce

I strid med linjen

Og det vækker opsigt hos flere af hans partikolleger i Esbjerg Kommune, herunder folketingsmedlem Anders Kronborg:

- Det er vist helt tydeligt, at Jakob er i strid med partilinjen - i Socialdemokratiet anbefaler vi jo et ja.  Jeg kan sige meget klart, at jeg i denne sag ikke er enig med Jakob i hverken synspunkt eller argumentation. Jeg har selvfølgelig forståelse og respekt for, at folk i partiet kan have en anden holdning - heller ikke lokale folk i andre partier har nødvendigvis den samme holdning som moderpartiet. Om man så som socialdemokratisk gruppeformand i Esbjerg Byråd kan være i modstrid med den officielle partilinje? Det skal jeg ikke tage stilling til, siger Kronborg.

Socialdemokratiets lokale nestor, Hans Erik Møller, fortæller, at han gennem årene aldrig har været sit parti tro i spørgsmålet om EU, men i denne omgang hælder han til et "ja" til mere Europa. Derfor kommer han ikke til at bakke op om borgmesterkandidatens "nej"-kampagne.

- Det bliver jeg ikke en del af. Hvad Jakob vil, må Jakob selv om. Vi lever i et demokrati. Det er altid svært, når man har flere kasketter på, siger Hans Erik Møller, der selv har været meget i tvivl om forsvarsforbeholdet.

- Vi stemmer jo alle sammen med vores sunde fornuft, og jeg er faktisk stadigvæk meget i tvivl. Jeg tror, at jeg stemmer ja. Verden har forandret sig, og jeg mener, at det er farligt at stå i skyggen af NATO, siger han.

Annonce

Havde håbet noget andet

Og byrådsprofilen Karen Sandrini (S) er enig. Hun er på et "klart ja" til at ophæve forsvarsforbeholdet, og hun bakker dermed op om sin socialdemokratiske statsminister.

- Vi er jo sat fri til at stemme, som vi vil, men jeg havde da ikke håbet på, at man ligefrem ville lave kampagne for et nej. Det er selvfølgelig op til ham, men jeg mener, at det er afgørende, at vi dobbeltgarderer os med både NATO og EU, siger hun.

Danmarks forsvarsforbehold

  • Danmarks forbehold på forsvarsområdet i EU stammer fra 1993, hvor vælgerne stemte ja til Edinburgh-aftalen. Det betød, at Danmark godkendte Maastricht-traktaten fra året før, men med fire forbehold: det fælles forsvar, euroen, retssamarbejdet og unionsborgerskab.
  • Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som vedrører forsvarsområdet. Danmark kan dog deltage i mere generelle samtaler om forsvarspolitikken i EU.
  • Vi har ikke stemmeret i ministerrådet, når forsvarspolitikken behandles.
  • Danmark deltager ikke i EU's militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede indsatser i konfliktområder.
  • Militære missioner er eksempelvis kamp mod pirater ud for Somalias kyst og fredsbevarende operationer i Bosnien-Hercegovina.
  • Den 1. juni skal vælgerne beslutte, om forsvarsforbeholdet skal ophæves.
Annonce

- Vi har jo sat plakater op

Det socialdemokratiske byrådsmedlem, Ulla Koman-Mejer, mener, at det står for Jakob Lykkes egen regning, at han vil føre kampagne for et "nej". Men hun understreger, at det er positivt, at man hver især tager stilling til spørgsmålet om forbeholdet.

- Jeg kommer ikke til at deltage i den valgkamp, og vi har i partiet også været ude og sætte plakater op, hvor vi opfordrer til et ja, så jeg kan da godt forstå, hvis du og andre undrer sig over det. Men folk er splittet i det her, og for mit eget vedkommende kan jeg sige, at jeg altid har stemt nej til alt, der har med EU at gøre. Men denne gang har jeg bestemt mig for at sige ja, siger Ulla Koman-Mejer, der mener, at Europa skal forstærke sig.

- Jeg er både påvirket af, at der er krig i Europa, og at den amerikanske præsident har kæmpestor indflydelse på NATO. Og jeg er bange for Donald Trump kommer igen, så derfor tror jeg på, det er bedst at forstærke os i Europa, siger hun.

Annonce

Rummeligt parti

Søren Søgaard, der er formand for Socialdemokratiets Fællesledelse i Esbjerg Kommune, vil helst ikke ind i diskussionen, da det er et landspolitisk emne.

- Jeg er politisk chef for det kommunalpolitiske, så den diskussion vil jeg ikke ind i. I fællesledelsen har vi ikke lagt os fast på noget, og der er heller ingen, der er bundet op på at mene noget bestemt, da det ikke er kommunalpolitisk. Så det står fok helt frit for, hvordan de vil agere i det her, siger han.

Og det er Rasmus Rasmussen (S), der er medlem af byrådet i Esbjerg Kommune, enig i. Jakob Lykke skal være velkommen til at føre en kampagne, der går imod partitoppens holdning.

- Vi er jo et rummeligt parti. Min egen forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, anbefaler et ja, og det er også det, jeg hælder til. Ja, faktisk er jeg 99,5 procent sikker på, at det er det, jeg stemmer, men nu vil jeg sætte mig ned og læse det hele grundigt igennem. Det synes jeg, at man skylder hinanden, når det handler om en folkeafstemning, siger han.

Annonce

Glad for opmærksomheden

Jakob Lykke siger til JydskeVestkysten, at han da "er glad for opmærksomheden", omend den er kommet bag på ham.

- Jeg har kun udtalt mig om, at afdelingen 3F Esbjerg Transport, som jeg er formand for, kører en kampagne. Kampagnen er foranlediget af en generalforsamlings-beslutning i form af en udtalelse, hvor 3F Esbjerg Transport anbefaler et nej ved folkeafstemningen, og længere er den ikke, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce