Annonce
Aabenraa

Markus Jebsen blev mindet på sin fødselsdag: - Nogle gange inspirerede han mig så meget, at jeg blev helt forpustet

Gaby Scheel, som har haft et tæt venskab med Markus Jebsen, indledte mindehøjtideligheden. Foto: André Thorup
Det er snart tre måneder siden, at naturelskeren Markus Jebsen mistede livet i en trafikulykke i Sydafrika. Søndag ville han have rundet de 59 år, og det blev markeret ved Sønderjyllands første naturfestival.

Løjt: Kører du et godt stykke ud af Aabenraa og derefter til højre og et par kilometer ind ad en grussti, er byen ikke længere til at ane. I stedet er du omgivet af fuglefløjt, høje træer og grønt så langt øjet rækker. Her ligger Fuglelund Naturcenter.

Det har det efterhånden gjort i knap et år, men søndag dannede centeret ramme om en helt særlig begivenhed.

Hele weekenden har budt på naturfestival - Sønderjyllands første af slagsen - og søndag var der i anledning af hans 59-års fødselsdag mindehøjtidelighed for Markus Jebsen, som spillede en stor rolle i både centerets og festivalens tilblivelse.

Annonce

Markus Jebsen

Markus Jebsen blev 58 år gammel. Han var tredje generation i handels- og industrikoncernen Jebsen & Co., der blev grundlagt af hans bedstefar, Jacob Jebsen, i Hongkong i 1895. 

Han er halvbror til Hans Michael Jebsen, som er bestyrelsesformand og hovedaktionær i forretningsimperiet Jebsen & Co. og er kendt for at restaurere historiske ejendomme over hele Danmark samt bygge nye såsom senest Stenbjerghus i Aabenraa.

Hans storebror Christian Jebsen er landmand på Løjt Land og har desuden en kaffefarm i Tanzania.

Markus Jebsen var født i Hongkong, men da han var seks år, flyttede familien til Løjt Land, hvor slægten stammer fra. Som nyudsprunget student fra Aabenraas tyske gymnasium.

Markus Jebsen var gift med Judith, der har filippinske rødder, og de havde tre børn sammen.

Højtideligheden blev indledt af Gaby Scheel, som bor ved Fuglelund Naturcenter og på frivillig basis står for den daglige drift.

- Markus var et inspirerende menneske, som nogle gange inspirerede mig så meget, at jeg endte med at blive helt forpustet, sagde hun, mens hun huskede tilbage på sin ven gennem de sidste fire år.

Det var Markus Jebsen, der i sin tid viste lokationen til Gaby Scheel, hvorefter de sammen arbejdede videre på at oprette Fuglelund Naturcenter, som åbnede tidligere i år.

Passion for naturen

Også naturkonsulent Jesper Tofft, som har arbejdet side om side med Markus Jebsen de sidste 25 år indtog scenen for at mindes sin ven og forretningspartner.

Mindehøjtideligheden var en del af Fuglelund Naturfestival, som blev afholdt for første gang i år. Foto: André Thorup

- Han var en stor personlighed, som kunne tale med alle. Han var også meget generøs, og det så man især i hans arbejde med naturen. Der er mange, der har passion for naturen, men Markus havde både passionen og midlerne til virkelig at gøre en forskel. Og det gjorde han, lød det fra Jesper Tofft under hans tale.

Sammen med Markus Jebsen stod Jesper Tofft for at beslutte, hvilke sager det gav mening for dem at støtte. Og her havde de hver deres roller.

- Han var ikke en detaljens mand, som havde styr på at skelne hvert fuglefløjt og hver blomst fra hinanden. Men han var med på det overordnede og på ideerne, og så fik jeg omsat dem og klaret alt det praktiske, forklarer han.

Før og efter talerne var der musik ved Nigel Raymond Beck. Foto: André Thorup

Det er langt fra kun i Danmark, at Markus Jebsen har sat sit aftryk. Han har også haft gang i projekter i blandt andet Rumænien og i Sydafrika.

Annonce

Den første naturfestival

Det er første gang, at Sønderjylland har været vært for en naturfestival som den, der løb af stablen i weekenden. Og faktisk var det oprindeligt meningen, at den først skulle afholdes til næste år.

Han var en stor personlighed, som kunne tale med alle. Han var også meget generøs, og det så man især i hans arbejde med naturen. Der er mange, der har passion for naturen, men Markus havde både passionen og midlerne til virkelig at gøre en forskel. Og det gjorde han.

Jesper Tofft, naturkonsulent

- I dag er det Markus' fødselsdag, og det har hele tiden været meningen, at han skulle være en del af at starte den her festival op. Derfor fik vi efter hans død den her lidt impulsive ide om, at vi skulle holde den allerede i år, så den på den måde også kunne bruges til at mindes ham, forklarer Gaby Scheel.

Naturfestivalen kørte over to dage med temaet "liv." Det var derfor også Markus Jebsens liv - og ikke hans død - der blev fokuseret på i talerne.

Fuglelund Naturcenter køres på frivillig basis og skaber gratis forløb for institutioner, så børn og unge kan lære om naturen. Målet er, at festivalen i fremtiden skal køre hen over en hel uge med fokus på at inddrage blandt andet skolerne i lokalområdet.

Udover Gaby Scheel holdt også Jesper Tofft en tale. Han har arbejdet med Markus Jebsen i 25 år. Foto: André Thorup


Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Politi og redning på vej til uheld - vej delvis spærret

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Haderslev

Der var en gang, det tyske mindretal sad i Folketinget

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

SØNDERJYLLAND For abonnenter

Katja og konservatorerne giver historien forlænget levetid

Sydjylland

Følg med her: Politi og redning på vej til uheld - vej delvis spærret

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Annonce