Annonce
Tønder

Marsk-hjælperne passer og plejer Marskstien

Marskhjælperne hjælper med at holde marskenstien vedlige. De slår græs, rydder op og sikrer, at der ikke ligger affald og flyder. Foto: André Thorup
Udviklingshæmmede fra Tønder Kommune holder den 54 kilometer lange vandrerute Marskstien ren. De glæder sig hver gang til arbejdet med at vedligeholde og pleje området.
Annonce

SØNDERJYLLAND: Ved Hartsmannvej i Tønder står en flok hjælpere klar til at tage bussen. Men de er ikke hvem som helst. De er marsk-hjælperne og deres jobbeskrivelse er at holde den 54 kilometer lange vandresti i Tøndermarsken ved lige.

- Vi samler affald, gør skiltene rene og slår græsset omkring skiltene, siger Kenny Born, som er værkstedsassistent og leder dagens arbejde denne dag.

2'end hands' er et arbejdssted for borgere med særligt behov, som har en pension, men som også får en arbejdsdusør ved siden af pensionen i form af arbejde. Og netop arbejdet med marsken er noget, som marsk-hjælperne ser frem til.

- Jeg glæder mig at slå græs, for jeg elsker det, siger Rene Gerlach, som er en af de fire udviklingshæmmede, som skal med på dagens tur.

Marskhjælperne

Marsk-hjælperne er et samarbejde mellem Natur & Vandløb, Handicap Tønder og Arbejdsmarked i Tønder Kommune om at holde Tønders 54 kilometer marsksti ved lige.

Medarbejderne på stien er udviklingshæmmede og kommer fra Vidåværkstedet i Tønder og Aktivitetshuset i Toftlund, og de tager sig af at slå græs, samle affald og vedligeholde skilte og låger.

Snakken går mellem de fire udviklingshæmmede, som skal med på turen.

- Jeg har fået en niece, så jeg har haft flødeboller med, siger Tommy Hildberg til flokken.

Bussen kommer, og de hopper ombord og kører et stykke ud af Tønder og midt på en sidevej stopper bussen.

Det giver sammenhold, noget at snakke om - og så får man brugt kroppen, når man er fysisk aktiv, som marskhjælperne er. Foto: André Thorup

Tommy Hildberg gør græsslåmaskinen klar, og da han får øje på det første skilt. går han i gang. I mellemtiden vælger en af dagens hjælpere at hoppe fra og går tilbage til bussen, da han alligevel ikke har lyst til at være med i dag. Imens forsætter Kenny, Rene, Tommy og Niels videre på stien.

- Sådan, siger Kenny til Tommy, efter at han har slået græsset og går over en gammel bro og slår græsset, som er ved siden af stien.

- Jeg vil også slå, siger Rene Gerlach, hvilket får Tommy til udbryde.

- Vil du holde den her?

Rene får Tommys græsslåmaskine og kigger rundt omkring for at se, om der er noget græs at slå.

Samtidig er Kenny i gang med at slå noget græs.

– Kan vi bytte, spørger Rene.

Annonce

Det er ikke en spareøvelse

– Vi skal alle hjælpe hinanden, siger Kenny, som skiftes med kollagaerne på 2'hand med at lede arbejdet for de udviklingshæmmede i værkstedet og i marsken.

- Vi snakker meget sammen herude og det er uformelt. Samtidig får de motion, siger Kenny, som understreger at projektet ikke er en spareøvelse fra kommunens side, men et samarbejde mellem forskellige forvaltninger i kommunen.

- Mit indtryk er, at de trives, siger han.


Man får lukket tankerne ud

Tommy Hilsberg


I mellemtiden er det blevet varmt, og da flokken når hen til en gammel indendørsbænk, bliver der holdt en pause og colaflasken fiskes frem fra tasken og de små plastik-glas fyldes op.

Tilfredsheden med dagens foreløbige arbejde er stor og Niels Poulsen, som har været med til at slå græsset, fortæller i pausen hvorfor han er med i projektet.

- Jeg kan godt lide at være med til at gøre noget for andre, fortæller han med en stor tilfredshed i stemmen og fortæller, at når der kommer andre forbi, så trækker de på smilebåndet, hvilket er en motivationsfaktor for ham - det samme er fællesskabet.

- Vi kan have det godt herude og vi snakker sammen. Nogen gange bliver vi uvenner, men vi får løst problemerne, siger han.

Annonce

Man får tankerne ud

Netop det at komme ud i marsken er til stor hjælp, mener Tommy Hildberg.

- Man får lukket tankerne ud, siger han.

Tommy er autist og har det svært med at befinde sig indenfor med mange mennesker. Derfor er marsken en perfekt mulighed for ham, at få tankerne ud og blive afstresset. Men der er også andre grunde til, at folk tager med ud i marsken.

Marskhjælperne glæder sig hver gang til at komme und på Marskstien og gøre noget godt sammen. Der bliver drukket cola og talt sammen. Og hvis man ikke er i humør til det, kan man altid gå tilbage til bussen og sætte sig. Foto: André Thorup

Niels Poulsen fortæller, at turen til marsken er en god mulighed for ham at få tabt nogle kilo ved at gå meget og få brugt kroppen. Og netop kroppen er ved at være brugt for Niels.

- Jeg er ved at være træt, siger han til Kenny, som overvejer situationen, da varmen er ved at slå flokken ud. Der holdes atter en cola-pause.

- Lidt træt er godt, siger Tommy til både Niels og Kenny, som kommer frem til, at det er for risikofuldt at forsætte, da det er varmt og riskoen for hedeslag er tilstede.

Annonce

Godt være stolt

Kenny ringer derfor til bussen, og i mellemtiden kommer en hollandsk familie forbi, som uheldigvis for bussen kommer i modsat retning. Men problemet løses, og bussen kommer frem. Marsk-hjælperne sætter sig ind i bussen.

- Kan jeg ikke være stolt i dag, spørger Niels, som håber, at Kenny er tilfreds med hans arbejde.

- Jo, det kan du, svarer Kenny Hansen med en tilfredshed i stemmen.

Bussen når tilbage til Hartsmannsvej og marsk-hjælperne hopper af.

- Så skal vi have middag, siger Rene, som er ved at være godt sulten efter en varm tur i Tønders marsk.

Gruppen kigger hinanden i øjnene og siger:

- Tak for i dag.

Frokosten og weekenden venter forude.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce